Dud- razmnozavanje

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Kako se najlakse razmnozava Dud?

Cuo sam da moze iz semena ali je to sporo.
Da li neko zna kako se razmnozava reznicama ili kako ga naterati da pravi korenove izdanke pored stabla ili malo dalje. Mozda moze nesto kao "rovasenje" kod leske?
To sa korenovim izdancima bi bilo najbolje jer je najbrze.
Ovo bi trebali da budu dudovi posadjeni pored puta i po ivici imanja za secenje lisnika a ne za plod.
 
Tar je napisao(la):
Kako se najlakse razmnozava Dud?
Prilozicu 1 anegdotu kao objasnjanje.
Bio crnogorac u poseti u Vojvodini,prilego u lad,pod dud,duninje otpadaju on samo ispruzi ruku i vec moze jesti.Zapita on a kako moz ovo rajsko drvo u Crnu goru prenijet?
Domacini mu odgovorise Ovde se najedi kuci se poseri i samo ce nici!
Sede u voz u Bijelo polje mora presesti dok cekase vezu zavrne ga stomak te junak cucnu u zbun...
Pogleda izase a ono puno semenki.
E vala ako sam te dovde junacki doneo,nosim te i dajle te navali...
 
Ovo mi je promaklo a dobar je recept! :haha:
Posto sam ja samo posredovao za ovo pitanje, nadam se da ce onaj kome treba primemniti recept!
Samo taj put je mnogo dugacak mozda bi morao iz vise puta ..... :haha:
 
Ima nekoliko načina za setvu, mogu se i semenske odvojiti od mesa, osušiti, baciti po zemlji i pokriti tankim slojem peska i nečim sličnim. Ima dosta petljancije oko toga, ako baš nekog interesuje mogu nastaviti, nisam video ovu temu ranije.
 
Semenke se pobacaju u tankom sloju, poželjno je koristiti neki insekticid tipa Furadana ili nečeg sličnog jer je ponik dosta osetljiv da napad nekih crvića. Seje se tokom juna meseca. Najbolje je da se pokrije tresetom ili mešavinom treseta i peska da bi lakše niklo. Potrebno je tokom sunčanih dana pokrivati radi zaštite od sunca. U prvoj godini porastu do 30cm obično 10-15cm.
 
Pozdrav svima. Ovde sam našao zanimljivu temu razmnožavanje iz reznice. Naime interesuje me da li neko zna kada se i kako može neka drvenasta biljka razmnožiti iz reznice. Ja sam u par nacrata zvao neke ljude koji prodaju fitohormone koji pomažu ožiljavanje reznica, ali niko od njih nije hteo ili nije znao da mi kaže nešto više o samoj tehnologiji proizvodnje . Konkretno me interesuje proizvodnja bagrema i četinara. Unapred zahvalan. :cao:
 
Bagrem ti se najlakše razmnožava iz semena, a same reznice se seku umaču u neki od fitohormona i zabada najčešće u perlit, a može i u zemlju.
 
Hvala na ovom odgovoru, ali nisam siguran u kom vegetativnom periodu mogu seći reznice bagrema.
 
To neznam, a nisam ni čuo da neko tako radi, iz semena je mnogo jednostavnije i jeftinije.
 
Časni Ivanhoe piše:
Ovde se najedi, kući se poseri i samo će nići!

O, kako je tačna ova misao (kada se primeni i na džanarike).
Nema lepšeg odmora, nego sesti ukraj puta i mezetiti slasne plodove tuđe utrobe.

Zvuči smešno, ali: u avgustu je prava slast osvežiti se džanarikama (potomcima semena iz nečijih creva) ukraj samotnog puta u malenom bukviku.

:haha: :haha: :haha:
Činjenica je da narod MORA preživeti ako je nasmejan :haha: :haha: :haha:

~ Lekovitost duda
 
Kod mene su bagremove sume i kad odrade golu secu i ociste granje ide traktor sa diskosnim plugom i ore linije gde ce biti redovi novog, on ustvari kida i ostecuje zile od onog posecenog bagrenja i iz tih oziljaka nice novo a panjevi se truju jel izdanak iz njih nevalja kako izdanak raste panj trune i jednom izdanak je velik a koren slab i drvo pada na zemlju
ja sam probao to kod kuce i metoda je veoma uspesna i za 1god dobijes sadnicu visine do 1,5m naravno da malo zalivas i prihranjujes preko lista
 
Nazad
Vrh