Drvo Paulownia tomentosa

Oni što su posadili, vredno skupljaju CO2 iz vazduha i bore se protiv globalnog otopljenja. Valjda ti novi hibridi imaju još veći procenat pročišćavanja atmosfere.
Nekako od 2018. do danas nema ni jednog teksta po portalima o pauloniji kao čarobnom drvetu koje puni džepove sa parama.
 
da li je neko sekao paulovniju ove sezone? interesuju me realni podaci o prirastu, kvalitetu trupca...
 
Ma kakve svilene bube-zabe-puzevi i slicna boranija , TAPIRI su nasa sansa :bravo:. Ugrozena vrsta ( zoo vrtovi se polomise da ih nabave )

kopitari u srodstvu sa konjima ( pustimo ih zajedno na staru planinu ) a uz to i biljojedi , ( jedu sta stignu ) , rastu preko 150 kg , koza na ceni a meso

je delikates pa ako neki i pretekne ( od prodaje strancima ) moze u chvarke ::svaka cast:: ( ili ostale dimljene djakonije )

Kazu da spadaju u najstarije zivotinjske vrste , otporni na sve uvjete i zive po 30-ak god .

Kad se to zapati u nasim barama bice ::novac:: ko salate .

Dal da otvorim novu temu :sta:

 
U cemu je razlika izmedju tomentise i elongate?
Sadio bi jednu za hladovinu u dvoristu
 
Elongata bi trebalo da je ukrasna znaci tipa raste kao zbun i ne cepuje se a tomentosa je dobra za pcelare jer 5-te godine stablo kad cveta menja do 4 stabla pa i vise bagrema. Posadio 2017.-te 620 komada,imao tomentosu,elongatu i hibrid neki 6630 imao oznaku isterao tu godinu sa zalivanjem jer je 3.5.posadjeno i celo leto zalivao svakog drugog dana jer je bila susa sa po 4000l vode tih 620 kom i stigao i izdrzao do polovine septembra kad su kod nas krenule kise,neko se nasao pametan i zapalio mi je celu njivu gde je pored njih bilo 3000 bagrema i oko 2000 hrasta posadjenih. Dedi nikad nisam smeo da kazem da je zapaljena njiva i tako je covek umro,svaku sadnicu je on rucno posadio pod asov sto se kaze. Imam dve elongate u dvoristu ali nije nase podneblje za nju,voli toplotu i voli vlagu,ako se posadi ili pikirana sadnica tipa stara 3 meseca i koja lici na paradajz u tom uzrastu ili ako se posadi i jednogodisnja mora se odraditi bar sistem kap po kap,nema sanse bez vode.
 
Da dodam,jedan lik u selu Mihajlovcu je posadio oko 4 ha za industriju ali sve po ps,ako prolazim tim putem slikacu vam i ima na jos jednom mestu sto sam zapazio u okolini kod mene,tipa sto se kaze malo veci zasadi u Vranovu negde oko 20 ari
 
Nije bas ni prirast tako brz sto kazu da se sece 6-te godine i da stize do 40cm sto valjda trazi industrija( bar kod nas),ove dve u dvoristu kod mene imale su negde precnik oko 15cm za 4 godine i posekao sam ih,jos ni iz panja ne krece mladica,moje iskustvo je negativno. A i izuzetno je bitno da se kad se cepuje prve tj nulte godine ako ste posadili godisnjaku ako ima 3,4,5 zaperaka da se ostavi najbolji i najpraviji da se uz njega pobode sipka jaka da bi i on krenuo da raste pravo. Posadio na ocevo insistiranje ovog proleca 120 komada jednogodisnjih i ni jedna se nije primila. Dobila je i djubre dobila i vodu posle su i kise krenule i blago vreme ali nije to to. Kako sam ih posadio 25 marta takve sam ih i zatekao na poslednjem zalivanju 8 maja i nema nista od njih
 
Nazad
Vrh