đađo74
Član
-Da, ovaj rast je iz tih lastara koje sam ostavio, a koji su izrasli posle "čepovanja".Poštovani,
Normalno je da sada na kraju prve godine odpadnu svi listovi i stablo ostane golo.Sadnica vam je izrasla u proseku kao i sve moje u prvoj godini.Nadam se da ste od tih lastara u proleće odabrali najjači i da je od njega izrasla ova biljka od 2,5m.
Čaure se dobijaju kada drvo počne da cveta,to je negde 3-4 godina.Ja bih rekao da ste mislili na to lišće koje je opalo sa drveta da li će se primiti,NEĆE sigurno.Za čaure ne znam,ali se one neće otvoriti dok je ne slomite rukom,nogom ili nečim jačim,e onda kad iz nje ispadnu semenke sve je moguće,ali ne zaboravite da je za sam razvoj biljke iz semena potrebna odgovarajuća nega i specifični uslovi.Dakle,moguće je ,ali vrlo teško.
Što se tiče izmrzavanja,najveći neprijatelj je kasni mraz u martu,aprilu.Sneg i zima nisu strašni osim ako 20 dana ne bude ispod 20 stepeni ili suvomrazica.Ako se to desi ponovo je čepujete na proleće i ona opet izbaci listare,samo kasnite jednu godinu sa rastom.Ali s obzirom da ona brzo raste nije ni to strašno.Možete je zaštititi preko zime nekim najlonom,kukuruzovinom,slamom,bilo čime kao i svaku biljku.
U zavisnosti za šta ste je namenili tako i formirate krunu.Ja sam pustio da ide u visinu,jer mi bio cilj, za ogrev,pelet i građu,tako da sam sekao sve grane s proleća dokle sam mogao da dohvatim,(oko 3m)ona je izrasla do nekih 10,12, 15 metara i sada će ići više u širinu nego u visinu.Ako vam treba za hladovinu onda ne morate sve grane da sečete.
ONO ŠTO BIH VAM NAGLASIO,SADITE JE BAR 10-TAK METARA OD KUĆE,GARAŽE ILI BILO KOG OBJEKTA KOJI KORISTITE. BILJKA IMA JAK KOREN I MOŽE POSLE 10, 15 GODINA DA SE PROŠIRI I PODIGNE TEMELJE,AKO JE NE UNIŠTITE
Svako dobro
-Nisam mislio na lišće, već na te "čaure" sa semenom koje ste pomenuli. Plašio sam se da se one same na taj način ne počnu razmnožavati samim kontaktom sa zemljom, jer sam čitao negde da je to kod nekih sorata moguće i da je u Hrvatskoj čini mi se, ta sorta zabranjena baš zbog nekontrolisanog razmnožavanja.
-Što se izmrzavanja tiče, razmišljam da svaku pojedinačno u gornjem delu stabla, do vrha, zamotam prvo papirnim a preko najlonskim džakom, jer koliko sam čuo one obično u tom gornjem delu i izmrznu, ali ni za ovo nisam baš siguran, kažem samo sam to negde čuo.
-Meni su sve zasađene u dvorištu, većina njih da oiviči dvorište a par komada pored vanjskog stola. Voleo bih da ove pored stola ostanu nešto niže a razgranatije, ali ne znam da li je to izvodivo i ako jeste na koji način bi to bilo najpametnije pokušati, odnosno u kojoj godini početi raditi na tome ?
Kolega @ivan1975, hvala Vam na trudu i odgovorima ...