Dohrana ovaca uz pasu

Chobanin

Član
Učlanjen(a)
9 Dec 2020
Poruka
726
Zdravo. Ja sam Dusan i imam malo stado ovaca koje vodim na ispasu. Da li je greska (nepotreban trosak) sto im nakon pase, uvece, dajem koncentrat (napravljen u sopstvenoj reziji) i seno?

Zavisi šta ti je cilj zbog koga držiš ovce.

Ako ih gajiš da bi preživele i dale po jedno jagnje godišnje, verovatno da je greška.

Ali ako ih gajiš da bi bile u dobroj kondiciji od rođenja pa do odlaska pod nož i davale mleka i za pomusti, a i česće se mrkale, onda nije greška.

Ženke preživara nabiju mišićnu masu do prvog porođaja. Sve kasnije gubitke na kilaži nadoknađuju isklučivo stvaranjem loja. Zato krave idu u sudžuk, a volovi u pršutu. Ista priča i sa ovcama.

Paša može biti potpuno dovoljna isključivo u doba bujne vegetacije ako je cilj kvalitetan uzgoj.

Pa, imam wirt, il de france i suffolk. Sve po par komada i sve čiste (kupljene od dobrih ovčara). Te tri sorte su mi se svidele pa sam rešio da isprobam koja će mi se najbolje pokazati. Možda rešim da se ozbiljnije bavim time (50+komada), pa nisam želeo da slušam priče od raznoraznih, nego isprobam i vidim koje su mi najbolje.

Cool ti je priča...

Ko od tih ima najsitniju jagnjad na jagnjenju, da ubaciš neki put nekog romanovskog ovna da probaš podići plodnost kod devojčica mešanki ???

Ko od tih ima najsitniju jagnjad na jagnjenju
Hehe, to tek treba da vidim.... 😁
Ako bih ubacio romanovskog ovna, onda bi ta jagnjad bila sitnija. Tek njih kad oplodi naredni ovan-bila bi veća plodnost. Možda sam mogao u startu da uzmem devojku romanovsku, pa na njih da idu ovi “veliki” ovnovi. Samo ne znam da li bi u tom slučaju bilo problema sa jagnjenjem (ako budu krupniji jaganjci)?

Literatura beleži da su romanovke ukrštane sa texel ovnovima u Han Pijesku da bi se povećala tovnost meleza.

Rezultate meleženja za potrebe povećanja plodnosti sa romanov ovnovima nisam nalazio, mada se pominje da je bilo takvih pokušaja ali nikakve detalje autor ne daje. Razlog tome je verovatno i donedavna gotovo potpuna zatvorenost tržišta romanovkama. Rusi to nisu davali u izvoz, izuzev Čehoslovačkoj i Jugoslaviji za potrebe armija.

Ako u rasu sa krupnom jagnjadi pustiš romanov ovna, kćeri mogu imati povećanu plodnost ali se dovodi u pitanje iznošenje trudnoće sa puno krupnih plodova.

Logičnije mi deluje probati sa rasom čija su jagnjad manje težine na jagnjenju.

Literatura beleži da su romanovke ukrštane sa texel ovnovima u Han Pijesku da bi se povećala tovnost meleza.

Rezultate meleženja za potrebe povećanja plodnosti sa romanov ovnovima nisam nalazio, mada se pominje da je bilo takvih pokušaja ali nikakve detalje autor ne daje. Razlog tome je verovatno i donedavna gotovo potpuna zatvorenost tržišta romanovkama. Rusi to nisu davali u izvoz, izuzev Čehoslovačkoj i Jugoslaviji za potrebe armija.

Ako u rasu sa krupnom jagnjadi pustiš romanov ovna, kćeri mogu imati povećanu plodnost ali se dovodi u pitanje iznošenje trudnoće sa puno krupnih plodova.

Logičnije mi deluje probati sa rasom čija su jagnjad manje težine na jagnjenju.
Па, од ових сорти које ја имам, све имају крупну јагњад.... Мислим, решио сам да експрериментишем свашта нешто. Отприлике, почетна идеја је да сваких 8 месеци заменим овна (и расу) и да видим која ми се сорта покаже најбоље.
Сада имам wirt овна. Наредни ће вероватно бити или il de france или suffolk.
Логичније је било узети 10 wirt +ован wirt, 10 il de france+ован de france, 10 suffolk+ован suffolk, али, то изађе мЛого пара, хране, различитих боксева (да би се спречило мележење)....

Lepa ti je priča. Sviđa.

I odmah veliku tvrdo ukoričenu svesku i piši sva zapažanja i vodi urednu evidenciju o F1, F2...

Sa takvom ambicijom ishrana bi trebala biti u fulu. Pusti im i pašu, daj i obrok i seno...

Srećno lafčino i napiši povremeno o rezultatima uzgoja i zapažanja.

Naravno, sveska je neizostavna u celoj priči! 🤓🤓
Hvala na lepim željama! Javljam sve što bude vredno javljanja!

Dobra vam je prica. Drago mi je da jos uvek ima ljudi koji se nadaju da u ovoj zemlji ima svetla na kraju tunela. Gledam sta se dogodilo sa junadima i sta se trenutno dogadja sa svinjama. STA JE SLEDECE?

Jagancji su poceli sunovrat jos proletos. 180-200din/kg. Djurdjevic jedini tovario. Ako na prolece bude ista cena, i ovce na kantar. Bolje da ne radim nista nego da gubim.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Ako ti je potrebno nešto od safolka ima moj kolega za manje para od drugih sigurno,ja imam winterberga.
Zavisi šta ojagnji ova francuskinja (kupio sam je sjagnjastu). Ako budu ženski, može, zainteresovan sam za suffolka. Ako bude jedan muški-onda ću njega pustiti na ove wirt kada dodje vreme, a wirta na francuskinju. Mislim, dobiću meleze, ali možda budu dobri.
Jagancji su poceli sunovrat jos proletos. 180-200din/kg. Djurdjevic jedini tovario. Ako na prolece bude ista cena, i ovce na kantar. Bolje da ne radim nista nego da gubim.

Nemoguće mi je da će tako ostati do u nedogled. Prosto, godinu dana hraniš jagnje da postane ovca, pet meseci čekaš da se ojagnji i par meseci da poraste i ono 50€. Baš nema ni smisla ni logike. Nemoguće je da će još dugo ostati tako. Pojaviće se ljudi koji imaju novca i koji neće da štede a hoće kvalitetno da kupe.

I ja bij voleo da je to tako ali nece biti. Dol je djurdjevic jedini izvoznik bice i dalje ta cena. Proletos smo celu srbiju okrenuli i na kraju prodali njemu. Nas lokalni natkupac nam je jos tada rekao kako ce biti

Zakolješ, ispečeš i prodaš na pijaci, ili meso u lokalnu mesaru, napraviš kobasice, kavurmu, pastrmu, stelju... Ako si pored dobra puta guraj svoju pečenjaru u okviru RPG...

Iskoristi prednost toga što si mali, ne moraš samo trpeti posledice takvog statusa.

Poslednja izmena:
Imam pitanje za vas koji ste se uključili u ovu prepisku... kolika količina senaže sme da se daje po ovci? (Naravno, ne onima koje su pred jagnjenje-njima se ne daje senaža). U pitanju je troparka, lucerka, svašta nešto. Senažu sam pravio 15.11. i sinoć je otvorio. Stvarno lepo miriše!

Nazad
Vrh