Dipladenija - Mandevilla ili Brazilski jasmin

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Ova prekrasna egzotična penjačica porijeklom je iz Južne Amerike i na naše tržište proširila se tek prije nekoliko godina. Može se uzgajati i u vrtu, ali je za naše klimatsko područje najbolji uzgoj u teglama, pošto ne podnosi hladnoću. Voli sunčana ili polusjenovita mjesta, i ne preobilno zalijevanje. Biljku na slici kupila sam prošle godine i prihranjivala je kao i ostale ljetnice...nisam je orezivala, samo sam je zimi pospremila u kuću...ovog proljeća nagradila me obiljem cvjetova. Razlikuju se i po boji cvjetova, pa tako ima bijelih, roza, crvenih, žutih...a u zadnje vrijeme javljaju se i neke nove kombinacije.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.027
Lokacija
Apatin
Kakvu su uslovi za zimovanje u kući, da li umereno toplo ili može i tamo gde se baš greje. Prepostavljam da joj zimi nikako ne odgovara preterano suv vazduh.

Dipladenija višegodišnja puzavica - izvor novosti.rs

Vrlo lepa i otporna tropska puzavica, poreklom iz Centralne i Južne Amerike

Dipladenija je vrlo lepa i otporna tropska puzavica, poreklom iz Centralne i Južne Amerike, koja se na našem tržištu pojavila pre nekoliko godina i oduševila ljubitelje sobnog i vrtnog cveća. Postoji četrdesetak vrsta, ali kod nas se mogu kupiti samo četiri.

Opis biljke - Stabljike mogu dostići dužinu od dva i po do tri metra ...
 

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Zapravo i nisam vjerovala da će prezimiti, jer mi je jedna propala prije dvije godine, vjerujem upravo zbog topline i suvog zraka jer sam je čuvala u kući. Zato sam ovaj put postupila suprotno. U jesen joj je otpalo lišće, nisam je orezivala iako su me uzgajivači upućivali na to...pospremila sam je u podrum. Zalila sam je svega 2 ili 3 puta tokom cijele zime. Početkom marta iznijela sam je u najhladniju prostoriju u kući i stavila blizu prozora...nekoliko puta sam je orošavala prskajući ostajalom vodom. Kad je malo zatoplilo, iznašala sam je van, presadila u veću posudu, a kada su krenuli prvi listići poprskala sam fungicidom. Sada je na sunčanoj strani, okačena na sjenici...vidjet ću koliko će joj to mjesto odgovarati, jer prošle godine je bila u polusjeni i imala je malo cvjetova. To je moje iskustvo, ne znam da li sam radila dobro ili loše, ta biljka mi je zapravo veliki izazov. Prodavači su me također upozorili da je ne pokušavam razmnožavati jer neću uspjeti...mislim da je to upozorenje bilo iz nekih njihovih sebičnih razloga jer vidim po forumima da je uspiju razmnožiti reznicama. Tako ću i ja pokušati jer ima nekoliko mladih izboja. Vidjet ću koliko će biti uspjeha.
 
Vrh