Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Ja sam hteo i prosle 4943 pa nije ga bilo i uzeo sam 4717 i bio je extra,sad sam se upecao kao somce na obican frolig za sarane..jbg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
 
Da dam doprinos kritikama .4943 kilav ,nejednak ,ružan....za sada.4717 i još jedan hibrid su dobri a 4943 najverovatnije dobija crveni karton.
 
Staro pravilo koje se pokazalo i ove godine samo noviji hibridi su dobri. Zato semenske kuce namerno stare hibride malo pokvare da bi se kupovali skuplji.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Ovde se pisalo da je najbolji kukuruz na svetu da sve nedostatke vrati prinosom, vlagom i lakom vrsidbom. Mozda to bude ok na kraju.
 
Kad podvučeš crtu u periodu 5-10 godina isto stanje isto odstojanje, sejem pomalo strane ali uglavnom domaće i uzimam seme koje ja hoću a ne oni da mi određuju, ende.
 
Pisao sam 101 put i jos jednom cu. Zp/ns samo da malo porade selekcijom na brzem otpustanju vlage to bi bili odlicni kukuruzi. Svet se menja, presli smo na vrsidbu a navedeni instituti to nisu ispratili...

Dkc koji se kupi u Rumuniji, Madjarskoj nikada nisam imao problema.
 
Ovde se pisalo da je najbolji kukuruz na svetu da sve nedostatke vrati prinosom, vlagom i lakom vrsidbom. Mozda to bude ok na kraju.
Nece nikako nista nadoknaditi ako iz starta je los sklop!
Ja ove godine nemam nikakvih problema, bar za sad sa sklopom.
Mislim da mi je nesto semena ostalo ali tacno ne znam da li je 4943 ili 5075 pa cu sutra da proverim ako je etiketa jos na vreci, ako nekome nesto znaci.
Sto Bojcetic kaze, nisam ni ja nikad imao problem sa nicanjem DKC. Problem i to velik imao sam prinosom 2017 i ne tako drasticno 2012. Ali ove dve godine su bile katastrofalne po kukuruz u nasem ataru i nisu mnogo bolje prosli ni drugi sa drugim hibridima drugih semenskih kuca. Mnogo je zavisilo i od kvaliteta zemlje gde su bili posejani.
 
Naravno da nece, moj post je vise bio sarkastican :osmeh:
Nije problem koja je semenska kuca i koji je hibrid (ove godine 4943) tu je vise stvar sto te ubije u pojam platis seme papreno i onda te ujebe tako neka glupost. A imale su sve semenske kuce svoje gluposti po neki hibrid ili partiju semena gde je bila slicna situacija. Ovde je situacija gora sto su semenu drasticno podigli cenu i uslovili da skoro svi hibridi budu iskljucivo sa Aceleronom, nema drugih opcija. Meni se licno to ne svidja jer hocu pravo na izbor, i samo se nadam da taj primer nece slediti ostale semenske kuce.
DKC nisam sejao zadnje 2 godine, ove godine sam hteo 5068 ali zbog gore navedenog novog "pravila" ipak nisam. Jer nisam hteo za nesto da platim vise nego sto "moram".
Ne znam ali kod mene za 4 godine koliko sam ga sejao nije preterano bio bolji niti losiji od konkurencije u vidu KWSa i Pionira (mozda bih imao drugo misljenje da sam imao 5830 za koji kazu da je rekorder ali najkasnije hibride koje sejem ne prelaze fao 510-530). Ostale nisam imao da bih uporedjivao. A bilo je u tom periodu i suse i kise i svega i prinosa od 2,5t/ha i 12t/ha. Pa mi je malo cudno kad procitam da je to jedan jedini i najbolji kukuruz na svetu. Ne apostrofiram na nikog licno nego cisto neki zakljucak, ko zna mozda je to do terena i zemljista ili neceg treceg ili su moja ocekivanja bila prevelika.
 
Poslednja izmena:
Evo i ja da se oglasim. Sejao sam ove godine 4670 i 4351 kilavi su i jedan i drugi. Posejao sam prijatelju i meni pionir 9241 svakom po 5kj,ja bacao djubrivo,ja podrivao ja sejao,kod njega zatvara redove a kod mene vec mesec dana isti(nikakav),razlika je sto sam ja tanjirao 3× strnjiku a kod njega upaljena strnjika.
Druga stvar,zove me drugar danas i kaze:jedini dobar Dkc mu je 4351,ali samo njiva od 2kj koju je posejao sa proslogodisnjim semenom koje mu je ostalo od prosle godine. Aj sad budi pametan..
 
Da dopunim sebe, ne mislim da mi je cudno samo kad neko za DKC kaze da je najbolji da nema boljeg itd vec i za druge. Ali najcesce se to cuje za DKC, a ja iskreno ni za jednu semensku kucu ( a ni hibrid) se ne bih usudio da kazem je najbolja i da cu samo nju sejati. Primera po yt kanalima americkih farmera i nekim tekstovima bih rekao da oni mnogo "manje" od ocekivanog seju DKC i Pionir dosta ima nekih drugih njihovih domacih semenskih proizvodjaca.
 
Da kao npr agrigold ,croplan, dynagrow, lg, chanel, asgrow, .... a veliki procenat rade male lokalne sjemenske kuce , Pioneer , Dekalb,NK tj syngenta uopste nisu apsolutna vecina kao ovde
 
Sejao sam samo DKC sigurno preko 10g,od kad se pojavio na našem tržištu.Plaćao sam ga na početku 120€ za sj. od 80000 biljaka da bi ove godine tražili 200 € za sj.Najviše zbog toga nisam hteo da ga sejem.Takođe na parceli gde sam posejao kukuruze u sušnim godinama može da se desi da bude jako loš prinos 500-1500 kg/ha,toliko mi je bio DKC one sušne godine,toliko će dati bilo koji hibrid bilo koje semenske kuće i onda sam rešio smanjiti troškove.Inače sam bio zadovoljan sa DKC hibridima,u normalnim godinama to su hibridi sa stabilnim prinosom i odličnim otpuštanjem vlage.Takođe mislim da im ne odgovara ovo hladno proleće,konkretno ovo vreme sa hladnim noćima i da su zbog toga ovako kilavi sa nicanjem i početnim porastom.Mislim da će ako otopli i vreme se ustali vrlo brzo pokazati zašto su na tako dobrom glasu kod nas.I još da kažem da ni prošle godine nisam bio zadovoljan sa DKC 4943 jer je imao jako kilavo i nejednako nicanje i da sam ove godine sejao DKC on sigurno ne bi ušao u kombinaciju.Za ovu godinu je bio planiran 4351 i 4717 ali je cena i faktor suše presudio.Posejao sam kukuruz koji sam platio 3500 din/sj od 25000 biljaka i drugi je bio 4300d pa ćemo videti. :ppozdrav:
 
One kojih više nema,zadnje godine 5222,a ako si mislio koje druge sam sejao ove godine OS Tomasov i Syngenta Chorintos.
 
Poslednja izmena:
Sad kad čitam ove vaše postove dođe mi da iskočim iz kože. Prema ranijem pisanju odlučio sam da za ovu godinu probam i uzeo DKC 4943. Jednu vreću platio 21500. Sad kad je niklo nisam zadovoljan. Imao je vlage u sejanju ali nicanje loše. Neki su posle sledeće kiše tek nikli. Dakle za sad sam razočaran. Videću na kraju kako će biti. A na istoj parceli imam i KWS i Pionir. Oba su baš dobro nikla odmah i retko gde može da se nadje da neki nije nikao. I oba sad deluju jako dobro i ujednačeni su, iako je Pionir imao u početku onu ljubičastu boju listova ali se valjda od sunca sav oporavio.
 
Nazad
Vrh