Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Bio sam u mojoj najboljoj njivi , gdje sam početkom jula mislio da će biti neki lični rekord sigurno . Situacija ipak dobra i pored suše , zato sam moro slično ko Kiraj da slikam vagicu . U pitanju je 6089 ,sijan na 16.8 zato što sam planiro navodnjavanje . Činilo se da neće ni trebati , a kad je pripržilo išo sam na druge kritičnije pa ovo nisam uopšte ni zalivo. Skoro svi su 20 redi debeljuce. Ima oko 74000 klipova jer nisam brojo one kilave koji su kasnije nikli i sitne paljetke.
U sredini je brano al su prilično ujednačeni .

DSC03777_zps1966d99d.jpg

tri klipa su u pitanju , ovo je zrno samo od jednog klipa malo većeg doduše od druga dva :

DSC03779_zps37ceb4ae.jpg

kad se oduzme :

DSC03782_zps06a45559.jpg

1065g-208g=857g/3=285g , nek je vlaga 40% , jedan klip 170g x73000 = 12.5t/ha !! (kad bi sve parcele bile ovakve i na ovu cijenu bi se preživilo)

DSC03778_zps64de99a4.jpg

definitivno Dekalb 6089 (samo u zemlju koja dobro trpi sušu ili navodnjavanje) i 5276 su položili i za sledeću godinu .

Ok to sto kazes a mislim da mu je ove godine presudilo to sto je kasnija grupa zrenja i vrucine ga sje...e.Kod mene 6089 sejan na 17cm bolje izgleda nego 6120 sejan na 24cm(lepse,krupnije zrno ima)

Jest i to , lane sam imo taj 6120 na jednoj manjoj parceli ekstra , ali sa navodnjavanjem , nevjerovatno reaguje , gdje je preskočeno nema ništa možda je bilo 4t/ha , a gdje je dobro zaliveno otišo prinos preko 10t/ha.
Ipak su ovo vrhunski hibridi i ako ne ispadne nešto dobro negdje se sigurno pogriješilo u agrotehnici ili je zemlja takva da sa nižim cijenama tu i netreba sijati kukuruz , ako se slažeš.

Izgubi na tezini samo tako...nisam bas ocekivao da ce ti klipovi pasti na 150g...na koliko je posejano kad imas 60000...skoro se tezina prepolovila
Sejan je na 20,3 cm a 60000 biljaka sam uzeo bez brojanja.Logično je da težina toliko padne pošto je imao veliku vlagu.Ipak je on još "radio " na stabljici.

- - - - - - - - - -

Malopre sam došao iz atara ,Parcela dekalba 5276 od 10 kj .Broj klipova po hektaru oko 60 000 (ipak sam dobro procenio).
Pošto je veća parcela uzimao sam uzorke sa 5-6 mesta ,birajući one koji su suvlji.
I klasa zemlje ,predusev krastavac

Ima na poneko mesto i po dva klipčića.

Sa ovog dela sam uzeo samo jedan klip.
Znam da po katastru u ovoj parceli ima oko pola jutra III klase,ove godine se pokazalo gde je .

5-6 klipova je sa ovog dela,oni se teže odvajaju od čokanja i dosta su sitnija zrna.
Ovih 15 klipova teže 3650 g ili240 g/klip.

Ima i živih stvorenja

Sirovo zrno sa ovih 15 klipova 2940g ili 196 g/ klip.

Sejan je na 20,3 cm a 60000 biljaka sam uzeo bez brojanja.Logično je da težina toliko padne pošto je imao veliku vlagu.Ipak je on još "radio " na stabljici.

- - - - - - - - - -

Ima i živih stvorenja

Sirovo zrno sa ovih 15 klipova 2940g ili 196 g/ klip.
E upravo zbog tih zivih stvorenja-mi smo tretirali iz vazduhoplova ne bi li nabrali nesto...stim sto kod nas ima na JEDNOJ stabljici i do 8 gusenica,pa pomnozite sa brojem biljaka samo na jednom hektaru...

Današnji obilazak:
1.DKC 5170,sejan na 20cm,19.4.2013.Dobio eurofertil NP35 200kg/ha+200kg/ha urea(sve pre setve).Sklop skoro 100% znači oko 70000bilj/ha.Nema ni jedan suv list.Klipovi po jedan ali kako se kaže za ponos.Liči na sopstveni rekord iz 2011 godine.
2.DKC 5007,sejan na 20cm , 20.4.2013. na parceli koju samo deli kanal od prethodno navede.Dobio NP 20:20:0 pod brazdu i 250kg/ha urea pred setvu.Nema jednog jedinog zelenog lista.Klipovi na svakom stablu lepo formirani.Sklop oko 70000bilj/ha.Na oko malo ali malo manji prinos očekujem od 5170.Oko 70% klipova visi,a od njih oko 40% otvorilo se tj. izašlo i žuti se na suncu.

Sta mislis Diklofen,kad ces skidati...meni su prosle godine 9 sept kad sam skidao skoro sve stabljike bile polomljenje...bukvalno da sam sacekao 3 dana pola bi bilo na zemlji...ove godine se osusio cak brze nego prosle,sad sve suvo..prosle godine i nije

Za sedam dana ću uzeti uzorke pa videti.Ne smem kositi dok ne bude suvo.Ja sam zadovoljan sa dekalbima ove godine.Ipak su to i rane grupe i odradile su svoje dok je bilo vreme.Ipak ću pre skidati neke Raifaizene nego dekalbe.Telefon ne nosim jer sam tako izgubio skoro jedan inače bi bilo i slika.

Almex je juce skidao sa 3 kombajna kukuruz,na putu Bavaniste Pancevo.Detalje neznam,video sam iz auta.

Evo i kod Kiraja 5276 pokazuje das ima najdeblji klip sa najboljim zrnom. Tu je definitivno uspeh pojedinih hibrida da je broj redova zrna ne ispod 16 i da je zrno kvalitetno, to jest tesko.

Bio sam juce na kratko na jednoj mojoj parceli,posto nisam imao vremena na brzinu sam slikao tu nisam bio od kako je prskano...stabljika suva...ponegde pocela da se lomi na sredini,svi klipovi obeseni,a zrno jako suvo za ovaj period...kruni se sa takvom lakocom kao da je septembar,suvo zrno na oko ali dosta sitno,nece bas imati neku tezinu... barutana izgorela...ne znam da li ce se moci cekati jos 20 dana,gledao i neke kasnije sorte oplodjeno 70% klipa od 3-4 cm od vrha nema zrna

5276

33a99vm.jpg

314z0gh.jpg

a59ppw.jpg

kd52jt.jpg

Nazad
Vrh