Dark soil - korišćenje eko ćumura u poljoprivredi

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.293
Lokacija
Apatin
Na sajtu poljoprivreda.info ima odličan tekst na tu temu. Inače je poznato da zemljište gubi velike količine materija, usled intenzivne proizvodnje, ali evo jednog jednostavnog načina da se popravi kvalitet samoga zemljišta.

Ova tehnika je tek u samim začecima, ali je neophodno da se pažljivo prati šta se dešava u svetu na tu temu.

TERRA PRETA: Korišćenje agro-ćumura u poljoprivredi
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
Nesvidja mi se nacin izlaganja previse mirise na propagandu.
1nom je dezinficijens
Ćumur je neorganska materija koja odstranjuje mikroorganizme
a2.put
čime formira pogodnu sredinu za neke mikrobe koji pomažu rast biljaka;
Cinjenica je da je cumur (aktivni ugalj) u sastavu gotovo svih filtara i sredstava za dezinfekciju i dekontaminaciju.(Setimo se predmeta "odbrana i zastita")
Kolko je za biljke korisno da se u povrsinskom sloju vezu za coveka stetni sastojci?
Kad se vodila kampanja protiv spaljivanja biljnih ostataka 1 od argumenata je bio da ostaje puno nedogorelih sastojaka koji teze trunu te zagadjuju tlo
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Stara tema koja se nekako nije razvila, kao da se isto desilo i sa istraživanjima. Ja bacam kad god imam ili direktno ili pomešam sa kompostom da ga malo napunim. Nisam nikad pratio šta se dešava, uvek zaboravim da postavim i kontrolu....
Treba reći da su bioćumur, ćumur i aktivni ugalj potpuno različite stvari i ne treba ih mešati jer imaju i različita svojstva. Bioćumur se dobija na malim temperaturama od sitnijeg materijala, čak od slame i ima drugačiju strukturu od običnog ćumura. Dok je aktivni ugalj "aktiviran" i ima veću sposobnost upijanja od običnog ćumura.
 

neba933

Član
Učlanjen(a)
17 Dec 2009
Poruka
301
Lokacija
Beograd
Ona prašina od uglja, jel bi se smelo sa njom oko voćki na 1m pa u krug? Mislim ima li nekakvog efekta?
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Ne znam, ali mislim da ti je to malo rizično. Ugalj i pepeo od njega traba izbegavati, ne sećam se zašto, mislim da je u pitanju sumpor i kiselost.
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.201
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Неба933,са угљевљем који се код нас продају није се играти у смислу умешавања у тло.У њима се налази сумпор у облику једињења која нису погодна за биљке па је употреба угљене прашине врло ризична.Можда у компостну гомилу на једно 2-3 године ал се бојим да ни ти не помаже.Боље ти је да на погодан начин искористиш угљену прашину као огрев.Мало погледај по страницама интернета.
 

gumar

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2009
Poruka
205
Lokacija
zrenjanin
postoji jedna firma iz italije u bg koja prodaje neka djubriva na bazi uglja i koriste se unosenjem skupa sa semenom ali nisu jeftina
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Povela se priča o paljenju zaraženog granja iz voćnjaka, pa da pokažem jednostavan način pomoću kojeg je moguće i dobijanje sasvim solidne količine bioćumura. Stvar je samo u načinu paljenja, kada se napravi gomila granja i što više sabije pali se u sredini i u gornjoj zoni. Tako zapaljena gomila gori bez dima sa velikom temperaturom i na kraju ostane dosta ćumura koji može da se koristi na 55 načina.
Tekst Itaka instituta imate na nemačkom engleskom i francuskom:

http://www.ithaka-journal.net/55-anwendungen-von-pflanzenkohle?lang=en


 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Može da se nadje bukvalno hiljade različitih izvedbi takvih furuna na netu, neke mogu da se koriste i za zagrevanje ili kuvanje.
Malo je problematično što zaista sitno granje koje ne može da se koristi za loženje teško možeš da uguraš u takve furune. Ova levak furuna koja se kontinualno puni bi eventualno bila mnogo bolja mada ni tu ne vidim zaista sitno upleteno granje.


Ili ovakav sitem koji svako može da napravi:)


Sistem je isti, kad sloj žara na dnu počne da se sivi od pepela dodaje se novi sloj koji sprečava da žar izgori do kraja. Na kraju se ugasi vodom, ovako veće granje može da se koriti i za roštilj.
 

goran rg

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2013
Poruka
87
Lokacija
majdanpek,rudna glava
Posto naleteh na temu da napisem iskustvo mog komsije. On je prasinu i pepeo od prosejavanja cumura kad se vadi iz cumurane bacio u jedan kraj njive gde je sejao psenicu. U prolece je tu psenica bila mnogo lepsa i veca. Od tada koristi stalno to na svojim njivama. Cumur nije isti kao drveni ugalj jer je drugi proces u pitanju,tako da nije stetan ni on ni njegov pepeo.
 

Vartolomej

Član
Učlanjen(a)
5 Sep 2015
Poruka
48
Lokacija
Čačak
Чуо сам да је пепео богат калијумом, претпостављам да је тако и са биоћумуром. Кад би требао да се баца пепео-ћумур у башту-воћњак?
 

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
2.035
Lokacija
Sombor
Cumur je neka vrsta dehidratacije drveta, ali je ostaje pored svega i velika kolicina ugljenika [C] u sastavu koji biljka moze da iskoristi.
Pepeo nema ni blizo tu kolicinu ugljenika jer se pretvara u CO2 - bar je to onako kako sam ja shvatio.
 
Vrh