Da li se moze uzgajati smrčak?

Učlanjen(a)
23 Feb 2008
Poruka
81


Morchella vulgaris-Smrcak

Na svetskom trzistu je posle tartufa najskuplja gljiva u otkupu.
Na netu nisam nasla nista o vestackom uzgoju,tvrdi se da raste samo u prirodi.
Da li neko zna nesto o tome?
P.S.Gljiva je inace uslovno jestiva jer poseduje termolabilnu kiselinu koja izaziva crevne smetnje.
Neutralise se termickom obradom i tada je pravi specijalitet!

:sreca:
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.802
Lokacija
Apatin
Odg: Da li se moze uzgajati smrcak?

Smrčak se kod nas u zemlji samo skuplja u prirodi. Postoji nekoliko firmi koje se organizovano bave skupljanjem smrčka, i potom njegovom daljom distribucijom. Upitanju je svakako jako zanimljiva pečurka za gurmane, :D
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Da li se moze uzgajati smrcak?

Morchella vulgaris najverovatnije ne postoji. Postoji velika verovatnoca da smrci imaju samo dve vrste a da su sve ostalo varijante i podvarijante. Ozbiljna, DNK ispitivanja su u toku pa cemo uskoro (?) saznati sta su prave vrste a sta varijante. Za sada imamo Svetle za koje je skoro izvesno da su svi Morchella esculenta i crne koji bi mogli svi da budu M.conica.
Samo jedan covek je uspeo da u kontrolisanim uslovima proizvede smrcka ( M.esculenta)
Taj covek, Robert Oven, je nastradao pod malo cudnim okolnnostima. Naime nepoznati auto ga je zgazio na parkingu? Njegov asistent je danas glavni menadzer proizvodnje u jednoj jedinoj firmi na svetu koja proizvodi smrcke. Ova firma radi nekoliko godina na jednom mestu zatim se formalno proda i preseli u drugi kraj Amerike pod drugim imenom. Na ovaj nacin zaposleni nemaju vremena da proniknu tajne kompletnog procesa. Sve ovo postaje mnogo jasnije kada se zna da po procenama Australiske vlade ovaj posao moze da donese minimum 25 miliona do vise stotina miliona $ godisnje NETO!
Robert Oven nije bio naucnik u pravom smislu. Covek je savladao tehniku gajenja pecuraka jer je za svoje potrebe gajio halucinogene pecurke. Covek je bio hipik. Do smrcka je dosao slucajno. Dakle nije nemoguce odgajiti smrcke.
Da bi uopste pokusao moras da se upoznas sa njihovim zivotnim ciklusom koji je specifican. Ovaj ciklus je objasnio americki profesor Tom Volk. Ukucaj ovo ime u Google pa ako znas engleski ...... i imas puno srece mozda i uradis nesto.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Da li se moze uzgajati smrcak?

Vidim da je ova tema ljudima dosta interesantna. Medjutim ona prevazilazi ovaj forum. U predhodnom odgovoru dao sam neke smernice: Tom Volk. Skoro sva literatura je na engleskom. I sam patent Roberta Ovena je na engleskom, prirodno. I ja sam na jednom talijanskom sajtu koji se bavi gajenjem pecuraka objavio neke dodatne smernice na tu temu, takodje na engleskom. Ima i fotografija koje ilustruju neke faze procesa. Uputstva koja sam tamo dao su dovoljne smernice. Ako nekoga interesuje evo adrese:
http://www.freesporeprints.org/smf/index.php?topic=124.0
 

frenky9415

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2011
Poruka
777
Lokacija
Lesak
Kod moze da se nadje po neki raste ispod jove .jasike breze vrbe hrasta uglavnom gde su zasencena zemljista i gde ima vlage
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.937
Lokacija
Beograd
On se bere u proleće? Tar da li ima nekih sličnih otrovnih sa kojima može da se zameni smrčak?
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Smrčak je vrlo tipična pečurka i nema otrovne dvojnike s tim što svi smrčci treba da se termički obrade ( skuvaju,ispeku isprže...)Neuki sakupljač bi (možda)mogao da ih pobrka sa Hrčcima koji mogu da budu opasni, što je meni teško zamislivo. U nižim predelima April je pravi mesec a onda se polako pomeraju u planine. Da bi godina bila dobra treba puno vlage i toplote a najbolje kada se smenjuju kiša i sunce. Za razliku od nekih drugih pečuraka smrčci mogu dobro da se upoznaju i sa fotografija kojih ima puno na internetu. Obavezno pogledati i Hrčke!
 
Vrh