Crni pesak - kakav je kao zemljište ?

Učlanjen(a)
9 Dec 2015
Poruka
674
Lokacija
Novi Sad
Da li neko obradjuje zemljište gde preovladava crni pesak ,kakva su iskustva?
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.606
Lokacija
Male Pijace
U mom kraju postoje isključivo pesak i crni pesak.

Pesak je čista Kopokabana. Kao i pesak sa Kopokabane ne može u beton i malter zbog soli.

Crni pesak ima primesa černozema, otud mu obojenost i ime.

Uspeva sve što klimatski uslovi i mikrolokacija dopuštaju, kao i na černozemima, samo neuporedivo manje.

Koliko je to neuporedivo manje ? Nek ti kao odgovor posluži podatak da je najskuplja arenda 50 evra po jutru. Maximalna cena za kupoprodaju 1.000-1.200. po jutru.

Moja zemlja je crni pesak, sva. Ako hoćeš da nečemu vredi i da ti je s proleća vetrovi ne oduvaju moraš trpati dosta stajnjaka. Bez mineralnog ništa ne biva, ali tu moraš gledati u pasulj koliko kiše će biti kako ne bi bespotrebno bacao, jer ako ga biljka ne iskoristi kad treba, velike kiše, kad ne treba, opraće i zadnju prašku.

Najveća prednost mu je što zbog jakog odavanja vlage pri prolećnim mrazevima ne bude slane. A ima nešto i u tome što belorus od 80 konja vuče trobrazdni plug kao iz pičke, teške tanjirače od 32, pa i 36 listova, spremače po 3,5 metara...

Mada moraš imati na umu da je reč o "minut tlu", o tlu koje ako ne uradiš u kratkom vremenu kada su prilike i stanje povoljni, posle niti možeš niti ima koristi.

Sve u svemu, to je zemljište za govedare i ovčare. Samo kroz stoku prinos sa te zemlje može dati nekakav dobitak. Kroz krug: obilje stajnjaka-jeftine krmne kulture-dosta stoke. Za povrtare i voćare je čist pesak.
 
Vrh