Crna repina vaš - Aphis fabae

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.811
Lokacija
Apatin
Crna repina vaš je insekt koji dobija svoju temu na Poljoinfo™ forumu, jer kako se može čuti i videti masovnom pojavom zna ostaviti veliku štetu. Hteo sam pre par dana otvoriti temu o tome, ali evo tek danas, pošto sam u emisiji Agrodan opet video da se spominje Crna repina vaš.

Pored šećerne repe, ovaj insekt napada još priličan broj biljaka, pa se ipovrtarima preporučuje da obrate pažnju na svoje useve.Aphis fabae - Pulgón del haba - (black bean aphid)

Tekst

Aphis fabaeScop. – crna repina vaš

citat iz teksta sa gornjeg linka


Polifagna štetočina, sreće se na oko 165 vrsti gajenih i spontanih biljaka. Najveće štete pričinjava na šećernoj i stočnoj repi, suncokretu, maku, konjskom bobu, grahorici i dr. Vaš isisava sokove iz tkiva raznih vegetativnih i generativnih organa biljaka. Napadnuto lišće se kovrdža, deformiše, a neretko se i osuši. Težina korena napadnute repe ponajčešće se snižava za 10-12% (sadržaj šećera za0,5%), pri čemu gubici bivaju veći pri kasnoj setvi, nekompletnom biljnom sklopu i primeni lošije agrotehnike.

Pri jakom napadu prinos semena šećerne repe snižava se i do 80-90%. Ova vrsta pričinjava i značajne indirektne štete, kao vektor opasnih viroznih oboljenja (žutice i mozaika). Na šećernoj repi ...
 

topalovic

Moderator
Učlanjen(a)
26 Apr 2009
Poruka
2.658
Lokacija
Grabovac kod Obrenovca
Sama biologija insekta tj "crne repine vasi" je skoro identicna sa ostalim insektima iz te porodice APHIDIDAE
...Svima je zajednicko da prenose vektore virusa tako sto sisu sokove biljaka,zive na nalicju lista( pa je zato i otezano suzbijanje).Imaju veliku moć razmnožavanja i u toku godine razviju veliki broj generacija (vise od 10). Izvestan broj generacija nastaje partenogenetskim putem, a druge gamogenetskim.Razmnožavanje i razviće se ne dešava na isti način, postoji razlika kod monofagnih (razvojni ciklus i ishrana na jednoj vrsti) i polifagih (razvojni ciklus i ishrana se vrši na više vrsta) vrsta.Na napadnutim biljnim delovima javljaju se sušenja, različita savijanja i gale. Mnoge lisne vaši razvijaju se na kulturnim biljkama,mada ih ima i na korovskim biljkama gde prezimljavaju i u prolece se ponovo aktiviraju kad se stvore povoljni uslovi za njihovo razmnozavanje...suzbijanje je veoma otezano koriste se razni insekticidi sa sistemaskim i kontaktnim delovanjem...U poslednje vreme ima raznih preparata sa kombinovanim nacinom delovanja na iste...U povrtarstvu koristiti ledjne atomizere jer oni duvaju vazduh i okrecu list biljke tako da je i zastita efikasnija....Iz iskustva i iskustva drugih povrtara nije lose dodavati neki okvasivac ( tecnost za sudove) j onda se efikasnos povecava za neki procenat jer je preparat "zalepljen za telo insekta"
 

472

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
622
Lokacija
mesto
Ja sam morao još prošle nedelje da radim tretman šećerne repe jer se, naročito na uvratinama, pojavila lisna vaš...Koristio sam Actaru i sad ih ne primećujem više
 
Vrh