Evo juče obilazio voćke i postavio hrane za male ptice!
Dobro, ova u sredini je običaj iz "prehrišćanskog doba" , stavlja se vezica sa delom badnjaka, slame, bosiljka i grančica drena....
Valjda za berićet... ili šta već... Jes vrsta praznoverja, ali treba pratiti običaje naših starih...A ko zna, možda ima tu nečeg...
- - - - - - - - - -
Kad sam već kod slika:url=http://fotkica.com/slike.php?slika=1_257872738_Photo0111_001_003.jpg]
[/url//fotkica.com3]
Možda nije mesto ovim slikama ovde ali...
Pregledavanjem albuma u mom mobilnom našao sam i ove, da se ne zaborave, a možda će nekome biti interesantno...
Lično, nisam čuo da je neko u nekoj sredini podigo spomenik običnom čoveku-seljaku i njegovoj boljoj-lepšoj-kako već-možda vrednijoj polovini...Znam da neki imaju spomenike bokserima i filmskim junacima...
Ovi kipovi se nalaze u susednom selu (ja se ponosim time ,kao da su kod mene) na trgu u bronzi , u priodnoj veličini...i prikazuju seljaka-težaka na putu za njivu u pratnji supruge-seljanke...
On napred, ona par koraka iza njega...Naravno motika o ramenu, testija sa vodom u drugoj ruci..Ona kotaricu sa doručkom-ručkom-večerom ...sve je tu bilo ...za ceo dan...
Da li je bilo okopavanje kukuruza, ograđe, prašenje vinograda...više nije važno...
Ne vidi se starost i izboranost lica prikazanih likova, zbog lošeg snimka, ali korak odlučan, visoko podignuto čelo poštenog domaćina...
Mogu vam reći da nema mnogo godina ( kako za koga...tridesetak ili malo više), kako se takva slika uživo videla gotovo u svakom selu ...bar u mojoj okolini