Chat u svinjarstvu

Uzeh jutros Invermektin prašak (vet. zavod Subotica) pa ću im pomešati u hranu. Karenca je 12 dana.
Daću im pa ćemo videti.
Malo ću im smanjiti hranu da bidu malo gladniji da bi to sa lekom odmah pojeli i ujutru i uveče. Veterinar mi reče "nebrini oni su siti", al meni se ipak čini da slabije jedu ipak su veliki. Naučio sam do ove godine kad su tako veće svinje, nemožeš ih nahraniti pojele bi i mene

Koliko dugo taj prasak treba da jedu? Samo jedan dan?
Od 5 do 7 dana, sad im dajem pomešan sa hranom ujutru i uveče. Kako mi veterinar proračunao za njih tri supena kašika ujutru i uveče umešana u hranu. Malo sam im smanjio porciju da bi pojeli sigurno i domah, tako mi jednostavnije a može i odmah da se umesa u količinu koju ce pojesti za tih 7 dana

Koristi li ko kukuruzni treber, za ishranu svinja (od proizvodnje alkohola) Ima li kakvih informacija i kako se pokazao u ishrani svinja?

Koliko proteina im? Vidim da ima u suvom stanju i pominje se oko 35%, moj drugar nabavio u sirovom onako kao pivski treber, malo suvlji u dzambo vreći

Pozdrav ljudi.. Imam jedan problem pa me zanima dali se neko mozda našao u takvoj situaciji... Imam dve tri krmace i uglavnom svu prasad koju prase tovim, sem ako ponekad prodam koje prase za slavu... Elem da predjem na stvar.. Prasice kad zalucim stavljam u bokseve sa plastičnim rešetkama.. Ide prvo pred starter pa onda starter granule pa onda počinjem da mešam grover kad već imaju 15 kg. Uglavnom prasići izgledaju prva liga, lepi, vide se one crte na leđima i butvoima, što bi se reklo roba...
Onda na 35kg ih prebacujem u veliki svinjac koji je betonski i na kraju ima kanal sa betonskim rešetkama od 1m.
E kako ih prebacim u taj drugi boks za tov tu nastaje problem.. Za mesec dana oni se prepolove.. Dva tri komada idu ko ludi, četri-pet komada srednji i tri-četri komada skarttt (koji uglavnom ugine na kraju)
Prosto je agonija hraniti ih i gledati kako nista ne napreduje.. Trebali su vec biti na 100kg a ono ne znam dali ima 60kg prosek u svinjcu...
Ovi sto su u plastičnom boksu vec sustiuzu prethodnu turu... Treba da ih prebacim u tov a strah me je iskreno..
Da napomenem da posle utovara svaki svinjac perem i dezinfikeujem sodom 3%.

Da li je sistem hranilica isti? Ne znam zašto bi bio problem između rešetkastog poda i betona. Tovilište mi je betonsko a odgajalište za prasice plastični rešetkasti pod, kod mene se to nikada nije dešavalo.
Jedino da ne znaju da aktiviraju hranilice

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

Hranilice su klasične, jedino su u tovu veće... Nisu vakcinisani, nisam toliko veliki igrač da vakcinišem...
Mada sad ova sledeća tura je vakcinisana delimično, prijatelju ostalo vakcina za 10ak komada pa smo ih vakcinisali na 3 nedelje. Nekih 10 od 14kom su vakcinisani. Bas sam ih danas prebacio u tov.
Jedina razlika je sto spavaju na betonu i sto u tovu prelazim na patentov imunofood... E sad ovu sledeću turu hoću da držim na groveru malo duže pa ću da vidim ima li razlike...

To sa groverom je odmah i skuplja varijanta.
Nije skuplja ako bez njega trecina ode u skartove i pocrka kako je kazao. Moguce da je do hrane, mozda da kupis jedinicu umesto grovera od istog proizvodjaca. Moguce da kad pravis sa imunofood superom hranu da ti kukuruz nije ispravan za manje svinje. I da napomenem, taj super kada koristis 20% i 80% kukuruza ispadne hrana dvojka, znaci za svinje preko 65kg.

Nisu vakcinisani, nisam toliko veliki igrač da vakcinišem...
Vidi, mislim da je pakovanje za 50 komada izadje 10 ili 11 hiljada, isplati se ako ti spasi jedno grlo. Da li dobiju neke simptome kad ih prebacis na beton? Ako ne kaslju verovatno nije do te vakcine od miko cirko virusa.

Kod mene se desava da nakon odlucka ode na 50 prasadi jedno tako u skartove , nekada 2 , nekada ni 1 ,ali u zadnje vreme vidimo cim krenu tako da ''gube'' ubacimo ih nazad u neko leglo gde prasad jos sisaju ,tako da se oporave ,ali to je nakon zalucka nzm zasto se to desava na 30kg

Nije skuplja ako bez njega trecina ode u skartove i pocrka kako je kazao. Moguce da je do hrane, mozda da kupis jedinicu umesto grovera od istog proizvodjaca. Moguce da kad pravis sa imunofood superom hranu da ti kukuruz nije ispravan za manje svinje. I da napomenem, taj super kada koristis 20% i 80% kukuruza ispadne hrana dvojka, znaci za svinje preko 65kg.
Vidi koliko sam ih do sada sahranio, ispalo bi se da do kraja tova koristim grover samo da su ostali. Jako sumnjam u hranu, food mi je sumnjičav, a i kukuruz isto... Ali isti kukuruz koristim i za grocer (imuno pig). Razmišljam da uzmem 500kg jedinice da ih preguram preko 60-70kg onda već idu.
Vidi, mislim da je pakovanje za 50 komada izadje 10 ili 11 hiljada, isplati se ako ti spasi jedno grlo. Da li dobiju neke simptome kad ih prebacis na beton? Ako ne kaslju verovatno nije do te vakcine od miko cirko virusa.
Pa u početku nema nekih simptoma, posle deluje kao da nema dovoljno prirasta, posle nekih 30 dana ovi slabiji počnu da kaliraju, poviju se u kičmi, povijeni repovi i oklembese uši..
Ja sam sumnjao da je do vakcine i do kašlja.. Ali i ranije sam imao da mi svinje kaslju ali napreduju.. Ovo sada je katastrofa. (danas sam izbacio jedno od 40kg)

Nazad
Vrh