Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Povrtlari moraju izaći na tržište zajedničkim snagama i velikom količinom robe džabe prva klasa kad nije dosta niti za jednu isporuku a treba ići svaki dan kod mene zadruga svaki dan isporučuje po dvadeset tona robe a druga još više. To je Topaloviću vaš problem organizirati zadruge povrtlara i saditi samo planski. Ja dobivam poticaja za proizvodnju 300 e a kad budemo u eu bit će kažu duplo vaši političari vas polako jebu pa vam nedaju a teško sa poticajem a bez njega još teže.Pod hitno na jesen moraju se povrtari organizovati i izaci pred ministarstvo pojoprivrede sa uslovima za subvencije,jer opstanak proizvodnje bez subvencija u buduce nece moci da bude zamisliv.Trzisna utakmica koja se sad igra nije fer i pravila morace da se menjaju,gospoda iz ministrstva morace saslusati probleme koje povrtari imaju,a ne davati im obecanja koja nista neznace.Znaci morace da se uozbilje ili ce nasi ljudi jesti uvoznu hranu koja je sumljivog kvaliteta i trovati svoju decu...
Izgleda da nemamo ozbiljnu konkurenciju u proizvodnji ajvarke, ne znam kakva je situacija u Makedoniji i na Kosmetu, i da li ta roba dopire na ovo tržište. Što se tiče paradajza i krastavaca, tu će nas CEFTA još puno godina stavljati na poslednje mesto. Daj Bože da se nešto promeni, ali sam pesimista.Eh moj druze da je bila ta cena sa paradajizom,sad bi mirnije spavao.....
Kod nas postoje razna udruženja,od stočara,svinjogojaca do udruženja pčelara i golubara.Samo mi povrtlari nemamo nikakvo udruženje,i ko će nas zastupati i organizovati pa makar to bili i protesti.Povrtlari moraju izaći na tržište zajedničkim snagama i velikom količinom robe džabe prva klasa kad nije dosta niti za jednu isporuku a treba ići svaki dan kod mene zadruga svaki dan isporučuje po dvadeset tona robe a druga još više. To je Topaloviću vaš problem organizirati zadruge povrtlara i saditi samo planski. Ja dobivam poticaja za proizvodnju 300 e a kad budemo u eu bit će kažu duplo vaši političari vas polako jebu pa vam nedaju a teško sa poticajem a bez njega još teže.
A kad pogledaš robu kaja se prodaje u trg. centrima nije niti sluga onoj koju si predao u otkup naša kavalitetna roba ide u izvoz a uvozi se smeće. Lidl trg. lanac ima ugovor sa državom da samo 20% mora biti domaće robe a 80 % uvoz (misli se na cjeli asortiman u trgovini) Kauflad ima nešto drugačiji odnos ali i dalje veoma nepovoljan za domaće proizvođače a deset godina su oslobođeni poreza na dobit tako da mogu da rade šta god hoće. U zadnje vreme se pojavljuje roba bez porekla samo piše proizvedeno za toga i toga a ko je to proizveo samo bog zna. I dok se ne maknu pokvareni političari neće biti ništa bolje niti nama niti vama.
Kod nas postoje razna udruženja,od stočara,svinjogojaca do udruženja pčelara i golubara.Samo mi povrtlari nemamo nikakvo udruženje,i ko će nas zastupati i organizovati pa makar to bili i protesti.
Siki2 imamo i mi zadruga i one otkupljuju dosta robe .Zimus malo malo pa zadruge organizuju zajednička okupljanja na kojima se povrtlari vrbuju da povećavaju površine zasijanog povrća.Kao imaju oni u planu povećati svoj promet i izvoz.Još ima ljudi kojima duguju za prošlu godinu a za ovu se ništa ne zna.Evo i jedan primjerred poslednje ljetošnje zahlađenje i kišu od par dana otkupili su veće količine bostana.Naravno da nisu prodali ništa jer je zahladilo.Taj isti bostan je stajao u njihovim skladištu 7 dana dok nije sagnjio i procurid tog bostana niko više ne očekuje ni dinara,nikada.
Interesuje me samo jedno:300 evra dobijaš po hektaru ili...