topalovic
Moderator
To sto se javljaju beli pecati na jednom delu ploda uzrok je verovali ili ne samo provetravanje.Kojeg god zastitara sam pitao kao iz rukava su mi govorili da je nedostatak kalijuma,ali dok covek nesto neiskusi na svojoj kozi nemoze biti siguran.Ja radim paradajiz u plastenicima od 6m sirine i 20 do 25m duzine i od pre par godina poceo sam da foliju dizem i sa strane u junu mesecu i gle cuda od jednom mi prestali da se javljaju ti pecati na plodovima.Primetio sam da je najosetljivi bio BELLE od enze zaden.A ova danasnja "celuloza" sto se javlja u plodu je u pitanju samo voda.Pisano je ranije ali da vas posetim uzmite jedan plastenik i zalivajte rucno bar jednom nedeljno i videcete da ce te imati savrsen paradajiz.Sa dolaskom sistema kap po kap dosle su nam i nevolje tipa koje djubrivo koristiti kada ga koristiti i u kojim kolicinama i na kraju ako samo jednom omanemo imamo paradajiz loseg ukusa i izgleda.Misa je pokazao maraton kako izgleda presecen na pola ali zato sto je napolju i dobio je bar 30% vecu kolicinu vode (kroz kisu).Zalivanjem sirokom vodom terate biljku da pusta pomocne korencice i onda usvajanje hrane je brze i lakse,zalite rucno i videce te stotine malih zila koje se zabele preko noci na deli korena.....