Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Bato da udjes na facebook profil od Sabine vidio bih hvalu ovakve onakve ovce a pojedose ja samo kazem da vlasicka rasa nije za tov tokom citave godine i kao sto kaze petrovo bolje joj da nabavi neku drugu rasu jer ubijedjen sam da ona nema nikakve ekonomske racunice a krajnost u svemu je da je na jedan sajt gdje je kkupoprodaja postavila samo ovnove da se vide to je cista glupost ali eto ne treba nista komentarisati nek radi sta kako zna i umije ja sam sa vlasickom rasom uspio sto je malo ko do sada i povoko sam se lagano sad samo gledam iz prikrajka hehehe Petrovo zivio ti meni.

Bato udji na pik vidjeces sta pice u njenim komcentarima ona sebe naziva najboljom odgajivaciciom ovih ovaca i kaze kako nema konkurenciju stvarno bahato se ponasa ali sagledajte i ostale rase npr. bato ti drzis pravog w sto i jeste i drzis ga prekoljeta na pasi i nesto dohrane a neko ko ima losija grla a hrani koncentratom non stop i on tebi pocne brojat kako tvoja grla nisu u konkurenciji sa njegovim pa bil ti bio ravnodusan

Ove moje ovce kao lude,cim svane bleje ko popizdele dok im ne dam dorucak,onda su mirne do 17 sati kad im dam drugi obrok,e kad to pojedu nastaje opsta bleka cim ugledaju coveka na 100 metara,imam cudan predosecaj da ce me komsije tuziti.jel ima neka fora necim da se zanimaju da ne bleje stalno?gladne nisu,site su ko buve.

Jedan obrok ujutru (seno ili pasa),ako je seno sacekas 1-2h da to pojedu ili ako je pasa odma kada dodju ubacis slamu da glodju preko dana pa uvece opet seno ili pasa,ja tako radim i ne bleje jel im uvek puna usta. :)
Uglavnom skoro stalno da imaju nesto u jaslima da se zanimaju.

Ove moje ovce kao lude,cim svane bleje ko popizdele dok im ne dam dorucak,onda su mirne do 17 sati kad im dam drugi obrok,e kad to pojedu nastaje opsta bleka cim ugledaju coveka na 100 metara,imam cudan predosecaj da ce me komsije tuziti.jel ima neka fora necim da se zanimaju da ne bleje stalno?gladne nisu,site su ko buve.

Pretpostavljam da uvek kada neko prođe pored ovčarnika ubaci i malo sena.

moje ovce polude cim cuju moje auto na 100 m od kuce. Ali brzo prestanu ako imaju sta bilo u jaslama. I moje komsije lude, ali sad malo manje bleje pa su i babe mirnije. Ima li potrebe davati ovcama ista na veče da jedu ako su bile na paši dva, tri sata? Od po podne, do večeri.I recimo ako pasu ujutro sat i po, mogu li "izdrzati" do popodne da se ne puštaju na pašu? Procitao sam negdje na forumu da im je dovoljno sat i po ujutro i sat i po popodne, ali ipak da pitam.

Poslednja izmena:
To sto kazes sati ipo dovoljno sve zavisi od trave,po ovoj susi im ni 4 sata nema dovoljno a kada je trava bujna i zelena napasu se kao baloni za 30 min.

Moje su danas popasle zadnju travku u cairu,morao sam da kosim,ne bi ih prebacivo u drugi dok ne zivne trava malo posle ove kise,drale su se ko da ih koljem dok nisam nakosio,njih dvanest pojelo punu auto-prikolicu,e onda su polegale i kad je doslo vreme za bucuk sve u glas,ima me komsiluk omrzne,imam ja pasnjake al nemam vremena za cobaniju,dok ne ogredim u struju nesmem ih pustati,ima lutalica mnogo,vidim da cu da garavim djadjavu dvocevku. . .A komsije sto imaju 130 grla samo cobanija,pa kuci,kaze ostavio ih jedan dan u cairu od 1 h da prenoce popasle do zemlje,i zato se sad vidi da je ulaganje u pasnjake jedna od osnovnih stvari u ovom poslu,pasnjak se ne kosi za prvu travu,niti se u livade za kosenje ovce pustaju u otavu,prosto ima sve svoju namenu,ako hoces da ne pravis sam sebi medvedje usluge.

Pa u sumu,necu te vodim u kafanu valjda,konobarice cule za tebe dojadise mi,pitaju me,a sto ga zovu ROMANOV,pa zasto,ja im kazem i odma upozorim da ce deca da budu sitna al se desavaju i cetvorke.:haha:

Pa tebi je bitan kvantitet,a meni kvalitet,krace traje,al mnogo duze ostaje u secanju,sve ide sa godinama deriste jedno nabildovano.Imas ti jos da ucis od mene. . .ti dam sertifikat.:haha:

Nazad
Vrh