Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Gospodo...Da li ovan pramenac koji i nije nesto visok moze da skoci na ovcu vintemberg koja je po prilicno visoka.Bio mi je jedan drug juce i kada je video ovna kaze da on ne moze da dohvati ove vece ovce.Kakvo ja vase iskustvo sa ovim?Ako je to istina onda moram kupiti drugog veceg ovna.
Druže, ja bi na tvom mestu kupio Wirta.Ovako ćeš i ako ih izmrče dobiti lakše jaganjce.

---------- Poruka napisana u 14:31 ---------- Prethodna poruka je at 14:17 ----------

Danas idemo da kupimo 20 ovaca.Slike u ponedeljak :cvetic:

Trgovina obavljena.Izvinjavam se, ali nisam fotografisao prinove, tovarili smo u 9 uveče, bilo je jako toplo.Umesto njih evo slika celog stada.Ovo već spada u extremno ovčarstvo, 75 ha tabla, a ni jedne travke.Jedu plevu i vlat pšenice .

Malaksalo moze ih pripatiti bez problema nemoj to da te brine.Sa druge strane vojvodjanin je u pravu i da ih pripati nista time ne dobijas. poz

Jel zna neko gde mogu da nabavim literaturu u vezi sa ovcarstvom?Unapred hvala :osmeh:
. Gali literaturu ćeš teško naći. Sve to imaš i ovde šta te interesuje. Najkvalitetnije poruke su na početku tema. Samo odvoj vremena i čitaj.

---------- Poruka napisana u 18:58 ---------- Prethodna poruka je at 16:02 ----------

Evo sedim i čuvam ovce. Nekažu za badava zla godina natera orla da spava sa kokošima. Sve je izgorelo kao u pustinji samo se ambrozija zeleni. Ovce je jedu sa apetitom. Dal im škodi neznam al to im je što im je.

I kod mene na pasnjaku preovladava ambrozija. Ovce je jedu kao lude, sto znaci da im prija! Jedino ne znam da li im to utice na smanjenje sexualne zelje, jer niti ovan pokazuje znakove napaljenosti, niti one! :haha: Jbg vec me zabrinulo to. Imam velikog ovna i malog ovnica (koji ce uskoro na razanj) ali njih dvojica se samo njuskaju. Ni jedan ne udara onog drugog. Jutros gledam i cudim se, jedan pored drugog stoje i traljaju glavama o zbun. "oznacavaju teritoriju". Pa nisu valjda obojica ubogi u one stvari kad nista ne pokusavaju! A sunce ti zarko, sta me snadje, zar da imam ovnove "gu*icare" !:haha:

---------- Poruka napisana u 18:08 ---------- Prethodna poruka je at 17:55 ----------

A usput i da spomenem, ovca koja je imala problem sa disanjem poslije davanja "koktel" inekcija je prodisala. Veterinar mi je dao dvije inekcije po 2,5 kubika neceg. Zaboravio sam pitati za naziv lijeka. U jednoj je krem boje, a u drugoj je bezbojan lijek. Pa sam joj to dao prije par sati. Sad dise. i jede normalno. A bila je bas lose, sve je manje jela.

Zarijus ti imas pramenke koje imaju sezonsko parenje,tako da nemoj nista da te cudi,pripatice se krajem avgusta-pocetkom septembra.

Zariuse ona sto je izgubila blizance treba da se vec mrkala po nekom mojim pracenjima svojih ovaca kada je jagnjenje a kada parenje evo moj ovnic od juna ne smiruje danas ko junac za ovcama pobise se on i jos jedan manji ovnic i svaki dan je za jednom ovcom iso evo jutos za drugom nadam se da je pocela sezona mrke ti samo pazi i posmatraj sta rade ako ovan ide duze vrijeme za jednom ovcom kao priljepak to znaci da ce se mrkati

evo par slika, na prvoj su dva "drugara", a na drugoj samo ovan. Prosle godine su se mrkale u julu. Tako da ocekujem da tako bude i ove godine.
20zzajs.jpg

6hrmys.jpg

. Gali literaturu ćeš teško naći. Sve to imaš i ovde šta te interesuje. Najkvalitetnije poruke su na početku tema. Samo odvoj vremena i čitaj.

---------- Poruka napisana u 18:58 ---------- Prethodna poruka je at 16:02 ----------

Evo sedim i čuvam ovce. Nekažu za badava zla godina natera orla da spava sa kokošima. Sve je izgorelo kao u pustinji samo se ambrozija zeleni. Ovce je jedu sa apetitom. Dal im škodi neznam al to im je što im je.

E da je meni ambrozije....

Neznam kako tako da nema ni amrbrozije kod vas mogu vam sutra uslikati pasnjak gdje su bile i pasnjak gdje budu nekoliko sati dnevno pa uporedite
ali pored pase kosim travu i jedu ko lude

Hvala za odavestenja.Ovog ovna sam nabavio sticajem okolnosti.Nije meni za kilazu i kvalitet jaganjaca,ja sam pocetnik i svejedno.Mada sam video ovde kod mene pramenke koje uopste ne zaostaju mnogo za ovim modernim rasama.Ove godine ce proci ovako a za dogodine ce mo videti.Sto se tice pase kod mene je idealna.Prostor od nasipa(dolme) pa do Reke Save je fantasticno zelen,ima svakolake trave,loze,izdanake topole i vrbe...

Gospodo...Da li ovan pramenac koji i nije nesto visok moze da skoci na ovcu vintemberg koja je po prilicno visoka?
Moze ali ako ovca stoji zadnjim delom niz breg.

---------- Poruka napisana u 03:58 ---------- Prethodna poruka je at 03:57 ----------

zarius01[COLOR=Silver je napisao(la):
---------- Poruka napisana u 18:08 ---------- Prethodna poruka je at 17:55 ----------

[/COLOR]A usput i da spomenem, ovca koja je imala problem sa disanjem poslije davanja "koktel" inekcija je prodisala. Veterinar mi je dao dvije inekcije po 2,5 kubika neceg. Zaboravio sam pitati za naziv lijeka. U jednoj je krem boje, a u drugoj je bezbojan lijek. Pa sam joj to dao prije par sati. Sad dise. i jede normalno.

"Genatmicin" je mama!

jutros gledam mladi ovnic ganja ovce, a stari nista. E sad da ovaj mladi u nedelju ne ide na razanj i da nije skart (jer ima 7 mjeseci a ne vjerujem da ima vise od 38-40 kg, ako ima i toliko) bilo bi super to sto radi. A ovako se samo nerviram! Ovaj veliki ovan samo da ove godine omrce ovce, pa ce na pijacu!

Ma dajte ljudi sta panicite pa normalno da nece matori ovan trkati za ovcom do besvesti on ima "iskustva", oseca kad ce da se pari i tu radnju odradi bez problema

Narode treba mi pomoc. Bavim se kozarstvom ( samouki pocetnik )...pre pola sata ( na pasi ) jedna koza nesto cudno mekece i svaki cas legne. Nisam video da se parila, ali daje sve znake kao da ce da se jari :sta:...Okrece se i lize se...pogledam malo bolje i vidim da je dole otekla i crvena.

Sta da radim?

Hvala unapred.

P.S. Da napomenem da sam je jutros muzao normalno...

Nazad
Vrh