Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Pa nisam znao koliko moze da da ako se djubri domaca trava do ove godine,a i dalje tvrdim da su nam lucerista sa navodnjavanjem buducnost ovcarstva,ako hoces da imas kvalitet i kvantitet,evo covek pre sedam dana pokosio trecu lucerku,nista taksa od moje prve,sest puta kosi godisnje,krave mu ko bikovi,a neke ovce pitaj boga koji melezi nemaju ni jedna ispod sto kila,jedan h moze da rani dvadeset ovaca i vise,a na ovakvu godinu jedan klasican hektar livade nemoze ni deset,o tome se radi.Rentabilnost proizvodnje je tvoj fax,ja se i dalje ponasam rasipnicki,verovatno zbog jos malog broja grla,kad bude bilo vise videcu sebe.

1ha prirodne livade nadjubren tecnim stajnjakom i propisnom kolicinom npk moze da ide i do 700 bala u jednom otkosu,naravno u odgovarajucem zemljistu(Luzicka dolina-Lunovo selo npr.)tesko za prihvatiti al je istina,inace bale 14-16kg.Al ne na ovakoj godini.Inace za mene je dobra ishrana jedno 50% lucerke i 50 % ovakvog sena pokosenog na vreme

da ne brkamo babe i zabe,lucerka je nenadjebiva to je fakat u normalnim i kisnim godinama,domaca trava u kisnim godinama samo uz djubre a sirak i sudanska UVEK
cak i na ovim paklenim susama,oni samo cekaju kisu i krecu opet ne gore nikad za razliku od ostalih trava
kolicina zelene mase i hranljivost ne moze da se poredi pogledajte malo tekstove od Bogeca na hr forumu
mana je tesko susenje i to sto mi ne radimo senaze i silaze a moracemo da pocnemo(nemamo ni rolo balirke da ne pricamo i omotacima u foliju...)

Ma lucerka je lucerka, obicne (mesane trave) na ovim temperaturama i bez vlage samo se sasuse zuti se njiva a lucerka valjda zbog korena koji ide jako puno u dubinu opstaje kako tako...

Lucerka jeste vrh nema dalje,al prirodne livade koje se odrzavaju kako treba uz veliki broj vrsta trava su garantovano najidealnija kabasta hrana,jos spremljeno seno kako treba je pun pogodak,U mnogim literaturama se pominju mnoga kabasta hraniva koja "mogu" zameniti livadsko seno,uglavnom zbog veoma teskog spremanja kvalitetnog sena kao sto pomenu Miljko jednom prilikom,kad se kaze mogu zameniti seno znaci da je seno reper.Ni jedna tzv zamena ne moze u potpunosti zameniti kvalitetno livadsko seno bez dodataka al ni jedna,da se razumemo ne pricam sta je lakse spremati,i dal je susna godina ili ne i koja se kolicina moze neceg ubrati(jer kvalitat i kvantitet znate sta znaci).U prvom otkosu livadskog sena u dobro pripremljenoj parceli nema govora o susama i slicnom,problem moze biti kao i za sve kisno prolece,al u maju uvek ima 5-6 dana koji su pogodni za spremanje

Mi nikad nismo livade djubrlili tek po nekad stajnjakom i to je sve a i dalje se sabere lijepa kolicina solidnog kvaliteta sijena ovce pustam van ogradjenog gdje koseno pasu vec duze vrijeme po nekoliko sati dnevno i trava je odlicna plus sto im se kosi po 3-4 kolica trave i plus koncentrat za telad sa 20% proteina i nadam se da ce biti rezultata

Ako nastavi ovako treba izbegavati pustati ovce u livade koje nameravas kositi u sledece prolece,meni su unistile jednu livadu,ako ne potsijem tu trave sledece godine biti nece.

momci sta mislite moze li Faskoverm pomoci ovci ako je prehladjena? Jedna jedva dise na nos, drzi usta otvorena, a i cure joj zelene sline. Kise povremeno. Jutros sam joj dao isti (kao i ostalim ovcama), pa me zanima moze li joj to pomoci. Ako ne, onda sta bih joj trebao dati protiv prehlade, naravno ako se uospte smije ista davati sad poslije Faskoverma.

Fino "drustvo" je izabrala za fotografisanje! Ali kako god, ako pozeli da se slika i u mom ovcarniku, nije problem! Docu kolima po nju, ne treba nista dati za gorivo!:osmeh:

---------- Poruka napisana u 18:47 ---------- Prethodna poruka je at 18:46 ----------

Faskoverm je antiparazitik, zar ne?
Da, ali post ima sirok spektar dejstva, zato me je zanimalo to sto sam pitao.Mozda djeluje i na viruse i infekcije.

Ne deluje, garantovano. Daj joj, ako si u mogucnosti, neki antibiotik na bazi gentamicina i to 2ml/50kgTM ali samo ako nije gravidna.

Ako neko vidi ovakvu ribu medju ovcama kod nas nek me opali samarom,pa pre ce umre gladna nego medju ovce,sve to sasavo i brljivo,a kad se pomene selo pa ko da si reko BOMBA,bezanija momentalna.

Gospodo...Da li ovan pramenac koji i nije nesto visok moze da skoci na ovcu vintemberg koja je po prilicno visoka.Bio mi je jedan drug juce i kada je video ovna kaze da on ne moze da dohvati ove vece ovce.Kakvo ja vase iskustvo sa ovim?Ako je to istina onda moram kupiti drugog veceg ovna.

Nazad
Vrh