Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ako moze malo pomoc..
Kupio sam prosle god 10 komada od Colica w jagnjadi,poslao maticnoj sluzbi brojeve i uplatio za 11 komada.trazio i za ovna i hb broj ali nisam dobio,nisam znao uslove.Nije ni vazno...Meni pre neki dan stiglo 9 pedigrea.I automatski otpadam za subvencije,sad ponovo moram da im saljem od tog jednog brojeve pa da platim,i za koliko ce uraditi pitanje je.Sta mi je ciniti?
moras da imas 10 zenskih grla da bi konkurisao za subvencije

- - - - - - - - - -

Svakakve gluposti sam cuo ali ovu koju sam danas cuo mi nikako ne ulazi u glavu. Da li je neko od vas cuo da ako kupis umaticeno jagnje u " Srbiji" isto to ne mozes da umaticis u "Vojvodini" tj nemas pravo na subvencije na njega u "vojvodini ". Da li je to istina majke vam mile ?
mora grlo da se preregistruje
 
Dobro si prošao , kod mene sada 150 DIN po komadu a prošle godine bilo 200 rsd. U zemlji Srbiji sve nešto klizno pa tako i mi klizimo polako
 
za ostvarivanje subvencija za jagnjad ( 2000din)predata klanici potrebno je sledece
da su jagnjad obelezena
potvrda od vet da su zdrastveno ispravna
potvrda da je vozilo denzifikovano
da ih je min 10kom
prijemnica od klanice
tako su mi rekli u vet stanici
ja vas pitam ako jagnjad prevozim traktorom kako da obezbedim potvrdu o dezinfekciji
 
pomoc....gde mogu da kupim dozator za davanje lekova ovcama i po kojoj ceni...unapred zahvalan
 
pozdrav svima,,,,dA li mozda znate sta je potrebno od dokumentacije da bih se ostvarilo pravo na bespovratna sredstva koja daje ministarstvo poljoprivrede za kupovinu siljagnjica?
 
Vidim da se niko ne hvali iz Kikinde ili okoline da je juče pazario dve braon koze - verovatno alpske ili su jarci... nisam baš zagledao.... Povezao me jedan mlad i pametan čovek iz Trstenika pa reče da isporučuje u Kikindi....

Verovatno nije član foruma....
 
Poz. svima ,dali je istina da neće biti subvencija za ovce u ovoj godini.

Izgleda da će biti tako.
Subencije ovčarima su počeli da isplaćuju krajem godine,i to reda radi, ali 90% njih nije još dobilo i informacija je da će im isplatiti krajem januara 2018.
Drugim rečima, isplatiće im od budžeta za poljoprivredu za 2018 godinu, jer su pare iz 2017 izgleda spiskali na mehanizaciju na konkursima od 4 dana, na kome su sasvim slučajno prošli raznorazni magarci .
Ali ko je nama kriv kad smo rešili da se bavimo ovčarstvom u zemlji u kojoj su jedino magarci uvek na ceni....
A kad ti subvencije za 2017 isplate od para namenjenih za 2018, jasno ti je šta možemo da očekujemo od subvencija u 2018 godini.
Iako smo ovčari, ovog puta ćemo za svoj trud dobiti prelaznu povrtarsku značku.
Krastavac sa dva paradaiza....
 
Poslednja izmena:
Takticki se ide na to da se kasni godinu dana i sad pare za 2018.g.ce se dobiti u 2019. i tako dalje da ce ih ukinuti ne verujem jer ce mnoge maticne kuce ostati bez posla i mocice da stave kljuc u bravu,a to se mnogima nece svideti jer jako puno njih ima vajde od tih maticnih sluzbi.
 
Matične službe će povećati malo ušur od ovih što se bave mlečnim govedarstvom, jer njima neće dirati subvencije pošto se njima i sa subvencijama gotovo ne isplati raditi tako da povećavanja ni krda krava a samim tim ni izdataka za državnu kasu nema. A i mnogi ovčari će verovatno nastaviti o svom trošku da matiče bar osnovni deo svog stada, u nadi da će subvencije vratiti za 2-3 godine, kao što je sad u pitanju sa plavin dizelom, ali nikako dočekati Godoa .....
 
Kolege, da li neko od vas koristi klesta i markice za interno obelezavanje jaganjaca? Planiram da nabavim pa me zanima koliko jagnje treba da bude staro da bi mu stavio markicu a da to ne utice na zdravlje tog jagnjeta. Ne bih da pogresim jer ipak se busi uvo a ja bi to prvi put radio.
 
Ja sam razmišljao pa odustao. Koristim sprej , Kerbl iz Inpaka. Jaganjcima ispišem broj kada su stari desetak dana, i ovci, na leđima. Jaganjcima ponovim kada ih odlučujem . To mi je preglednije i možda lakše za rad.
 
Jedan moj prijatelj koristi svoje interne markice i postavlja prvi dan po rodjenju jagnjadi. Ja postavljam u prvih par dana aki obavezne markice. Jako je bitno kod postavljanja dve stvari, da se obrati paznja na krvne sudove u uhu, da se promase i da se mesto gde se postavlja namaze jodom i da markica ne bude prejako stisnuta, da moze da se okrene.

Послато са HTC Desire 630 dual sim уз помоћ Тапатока
 
Здраво живо људи, занима ме, у нашој земљи које би биле неке овце смера МЕСО-МЛЕКО? Без обзира да ли су домаће пасмине или иностране, само да су доступне за набавку у нас. По неким својим истраживањима Цигаја ми се чини као врло млечна месна овца? Има ли још шта? Шта се у Србији музе од оваца?
 
Nazad
Vrh