Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Kakve su romanovski jaganjci? Cuo sam iz price da su dosta sitni na rodjenju i da im treba dosta vremena da stignu do nekih 30kg. Kazem cuo, nisam ni video uzivo Romanovsku ovcu.
Eto Mušovac može iz prve da kaže.
Po meni njihova prednost, možeš jagnje prodati sa 30 do 35 kg, da ima za kupce koji takvo jagnje traže, i jagnje teže preraste na 45 do 50 kg.
Wirt sa 35 kg greota zaklati, nema tu ništa, sa 45 kg je pravo, a mnogima je tada ono preteško tj mnogo para. I brzo preraste na dobroj hrani, ima sa 3 meseca oko ili preko 40 kg.
Svakako mora da 10 romanovskih mnogo manje potroši hrane nego 10 wirtemberg ovaca.
 
Prvo i osnov je hrana,svaka ovca i ako se losije hrani da nekakvo jagnje. Kod romanovki ako se lose hrane budu kako ih ja zovem pacovi i imaju po 15kg sa 3-4 meseca. Jel su uglavnom velika legla,i ako se ovca ne hrani budu mnogo sitni na jagnjenju,posle toga i mleka malo ima i onda stvarno od njih nema nsita. Kada se lepo hrane sa 3-3.5 meseci bude prosek izmedju 25 i 30kg zavisi od ture.
Tacno je da dosta manje jedu u odnosu na W ali bas zbog toga moraju dobijati malo bolju hranu da bi izgurale produkciju.W-u nakrkas silaze 4-6kg i ona se nazdere i iz toga moze da izvuce mleko,a romanovka pojede 2kg i iz toga nema dovoljno hranivih materija pa mora koncentrovano.
 
Idf sorta, konkretno ovaj primerak koji ja imam, je fenomenalna. Jede sve. Kad je na ispaši-do crne zemlje!!!! Ja sam na nju pustio wirt ovna. Kažu da je ta jagnjad dobra. Lepo napreduje i lep ukus. Problem kod idf je (koliko ja znam) to jagnjenje što je kolega pomenuo. Sad, stariji ovde kažu da ukrštanje w muški x idf ženski može, a obratno ne. Zbog kukova. Ako je idf ovan, njegov potomak bude širok u kukovima i bude problem za jagnjenje.
Za hranu, da, definitivno manje jedu romanovske. Meni je to odvojeno po boksevima pa imam priliku da vidim. Za njihove jaganjce ne znam, tek treba da mi se jagnje. Ali sam se raspitivao i, kažu 4meseca=30kg, dok je meni w jagnje bilo 3meseca=41kg. I kao što napisa neko, bila greota što ga zaklasmo tad…
 
Kada je toplije i vlaznije u objektu hoce to da se desava.Ja ovce 2 puta godisnje sisam a i to je jedan od mnogobrojnih razloga.
266420595_981066252618509_8107576414816568169_n.jpg
 
Pa ja sam uvek za sebe rekao da sam hobista ,svastar.Bicu svez penzioner koji se mora necim zanimati a ne mudroser koji pametuje.Ponekad ovde pametujem ali prestacu i to
 
Danas je sve na prodaju.
Ali, nemoj da se smejes i nemoj da mislis da foliram… ja nemam predstavu po kojoj ceni to ide… i u kom uzrastu…
Ja sam ih uzeo u septembru, posle su spojene sa ovnom, i, ocigledno sam ja to dobro odradio…. Jutros se ojagnjila.
 
Nazad
Vrh