Chat u govedarstvu

Kum takodje ima jedan deo zatvoren i tu su mu non stop.
Ode nakosi Sudanske skupi na otkose pa ode sa rolo presom izbalira jednu balu dodje do krava izbaci balu iz prese i samo je gurne da se odmota, krave odmah navale da jedu

Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka
Ja koristim svake godine neko luceriste tu je u blizini , mada lucerke skoro i da nema , (7-8 godina staro..) ,isto nakosim i zeleno im odmah iskipam tako i svinjama .. Nego sam razmisljao da dignem pasnjake na parcele gde nmg. da radim traktorom , jer je veliki nagib a stoka moze da pase , msm. moze se to raditi traktorom , ali slaba vajda , morao bi rucno brati kukuruz recimo , ili rizik je veliki za kombajn ,tako da cu neke pasnjake pokusati da podignem tu ..

Ma uplatice,sada placaju drgu polovinu 2024 i prvu 2025 tj od konkursa za priplodni materija 2024 do konkursa 2025 sta se potelilo od junica.

Zato sto je koncentrat sitan i "lepljiv" i kiseo,u gladan burag kada upadne od jednom otezava varenje i prezivanje.Kada se umesa sa seonom/silazom/senazom olaksava mnogo varenje zato se i rade tmr obroci.Svinju mozes hraniti samo koncentratom ali prezivare ne mozes i zato je redosled bitan. Neki koji rade "suvi tov" bikova gde je koncentrat po volji isto tako moraju imati slamu po volji i onda sami uzimaju koliko im cega treba.A kada se hrane obrocno kao kod tebe onda moras imati redosled. To sto ti neki ne krenu jesti koncentrat pre nego sto pojedu malo sena je sto su fazon sami to skapirali,odnosno vide da im tako odgovara.Kod bikova i nekako to moze prolaziti kao kod tebe,ali kod mlecnih krava je bas bas problem,a navika je cudo.

Moz ih **greška to su rumuni, ta telad kad dodju lakse se nametnu na hranu nego nasa telad odma jedu koncetrat nema propadanja kaliranja i do 300 kg brze idu i vise jedu i tu zakucaju na toj kolicini i tako do kraja tova tako da im prirast padne na 1200 grama ko sjenicka roba. Pogotovo ako se lece u startu dugo onda im pluca ostanu oštećena smanjen kapacitet a i prirast mada je to i kod nasih teladi pravilo ali kod rumuna sve ture sam lecio po 40 dana. E sad pitanje zasto sam ih kupovao prvi razlog jeftinija telad cena pokrije lecenje pa cak i gubitak ako jedan ugine, drugi razlog dobije se racun faktura i pripremao sam ulazak u pdv a to je i sad malo teze odraditi u Srbiji kupiti telad na racun ali malo je sad bolja situacija i zadnji razlog je telad melezi belgisko plavo koje sam kupovao i 100 evra jeftinije od simentalca u toj kilazi jer dok nisu siptari krenuli i placali 30 40 centi vise mesne pasmine nisu ljidi ih ni gledali a kamoli kupovali.

Cim dodjes u stalu,das im malo sena i dok ocistis oni to pojedu.Posle das koncentrat pa resto sena.
Tata ce tesko prihvatiti ovaj redosled jer je tvrdoglav i starog kova covek. On baca koncentrovanu hranu a ja sve ostalo radim. Mada uglavnom se trudim kada bacam detelinu da bacim i slamu, kako bi imali da jedu slame tokom celog dana.

Imam tog jednog sto mi jako kida zivce bukvalno koncentrat ne jede, kad mu bacim cist samleven kukuruz to jede, cim ima dodataka sa premiksom samo njuska...

U planu mu je da do leta uzmem silo kombajn i krenem polako sa silazom a da izbacim lucerku iz ishrane totalno.

Nazad
Vrh