Cene teladi

U prilog ubacivanja u tov laksih telabi ide i razlika u ceni izmedju kupovne i prodajne, nije isto kada pocetnu telesnu masu od 120kg koju kupis po 3,5e a nakraju tova je prodas po 2e, i kada kupis tele od 200kg koje isto platis skuplje a na kraju prodas jevtinije, bolje mi da pravimo dobar prirast nego da ga kupujemo kroz vecu telad i samim tim povecavamo broj kilograma koje cemo platiti skuplje a prodati jevtinije.

- - - - - - - - - -

Dok nije kolega srcan postao clan ova tema je bila skroz zapostavljena. Samo ti kolega nastavi, vidise da imas iskustva u ovom poslu.

Racunao sam proizvodnu cenu kile juneta ili teleta... i ona za sad izlazi oko 120dinara za 1kg nabacene tezine juneta... znaci nije skupo proizvesti kilogram juneta vec je skup ulaz... tele... znaci ako kupis tele od 110kg i platis ga 450evra.. treba proizvedes oko oko 300kg mesa samo da nadoknadis tele i troskove.. znaci sve preko 410kg kreces mesa da radis za sebe. Naravno po trenutnom odnosu cene hrane i bika. E ako ti je ulaz 160kg.. 600evra..tele.. tu moras da proizvedes 380kg mesa da krenes da radis za sebe a to je od nekih 540kg kreces... znaci tog bika moras drzati do 750kg a ja moje tele mogu drzati do 620kg... sve se svodi na matematiku bar kod mene u tovu junadi a i u svemu. E ovakve bi podatke ja da cujem jos od nekoga

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Evo da se i ja malo ukljucim u ovu oblast. Ćale moj sad ubacuje telad u tov trenutno ima 8 komada i kupovce jos, bavio se do sada muznim kravama, iskreno nije mu bas islo, a i tezak je to posao za penzionera:osmeh:. A i ranije smo se bavili tovom i bolje smo prolazili, a i ja imam dosta svinja i nemam vremena da mu pomognem oko mlecnog govedarstva. Ovde kod nas poskupa telad pre mesec dana placali 460din po kg a juce smo pazarili dva komada od ujaka blizanci u pitanju po 450din jedan 136kg a drugi 130kg. Izasli njih dva 980eur. A vidim u drugim mestima da ima i za 400din po kg da se kupi velike su razlike u ceni teladi na nivou Srbije, tu je onda i prostor za sverc, ali dobro sta se moze sverca je uvek bilo:ppozdrav:

Meni su postovi Srdjana nesto novo u ovoj temi, i smatram da covek je dobro sto se pojavio na forumu. Kome smeta neka ne cita. Itekako se Srdjan i ja ne slazemo oko nekih tema.
Za mene je nemoguce na 50kom nemati uginuce, prinudno klanje, neki skart koji se lose tovi i tome slicno. Zato jedino smatram da njegova kalkulacija je u redu, ALI sa ispravno tele i za bika koji uspe na kraju da zavrsi tov. Neki velik uzorak kada bi uzeli, 5% nezavrsenog tova mora biti, a matematika je vrlo losa kada moras bika od 300kg da prinudno zakoljes i da rasprodas meso ili jos gore da te mesari ucenjuju.

Hvala kolega.... Odmah da odgovorim. Telad direktno iz stala koja nisu pacena od strane svercera... odabir sam vrsim... ovu turu od 50kom vratio sam 10 komada za koje ja smatram da nisu dobri za tov... ili nesto sa zdrvljem.... redovna preventiva.... vakcinacija.... ispekao sam zanat na prvim turama kad sam imao stete... (daleko bilo sada).. kad su mi lecili tzv veterinari. Sad ja lecim zadnjih 5.6 godina i nemam gubitaka...pratim sve redovno..... kod teladi postoje 3 vrste bolesti ili poremecaja... njacesci 1.pneumonija... 2. Nadun.. 3 Neki genetcki nedostatak. .... pod 3 otklanjam u startu odabirrom vaganjem i pregledom teleta... pod 2. Imam troakar za busenje... sondu za izduvavanje i najvaznije naucio sam dobro da im formiram stomak
168a397b7897247918d14d785f0760bb.jpg
granule sa odgovarajucim bakterijama i seno na volju od prvog dana. I pod 1. najgora bolest za junad je pneumonija ili bolesti pluca...tu mi se desavalo najvise uginuca dok nisam shvatio da tele ne sme ni u jednom momentu da ima temperaturu vecu od39.5 i dok ti primetis simptome ono je vec navuklo na pluca i tesko se leci. I od onda... redovna kontrola temperature po dolasku teladi usled stresa od puta... promene klime ..sa toplog mleka na hladnu vodu... i to mi je bio jako veliki posao... bas veliki .. tako da sam se odlucio na vakcinaciju odmah sa kamiona... i to je pun pogodak. Ne kazem cudno je ali ako lazem vas, stetim sebe... Ali sto glasi poslovica i kolega je u pravu....GDE IMA ZIVE STOKE IMA I STETE... Nadam se da nece biti ali to je tako.

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

krusevac i okolina uglavnom su teza telad al su mi se najbolje pokazala u tovu najbolji prirast sutra cu ici da vidi neku telad sa zlatibora doteriva covek iz Radenkovica blizu sremske mitrovice imace 20 komada pa cu da vidim sta trazi

Ja sam juce prodao musko tele 140 kg po 3E ali sam celi dan proveo dok sam izvadio bilet morao sam da imam zapisnik veterinarske inspekcije da je tele zdravo. Lakse bi se razveo od zene nego sto sam izvadio bilet.

Ja sam juce prodao musko tele 140 kg po 3E ali sam celi dan proveo dok sam izvadio bilet morao sam da imam zapisnik veterinarske inspekcije da je tele zdravo. Lakse bi se razveo od zene nego sto sam izvadio bilet.
Jel ti to crveno tele, kako je tako velika razlika kod vas u odnosu na Valjevo ja juce kupio dva muska po 430din prosek na vagi 130kg, tezi od 130 su ovde 420din, bas velika razlika.... zenski kod nas idu 320din inace je u toku vakcinacija...moze da se prenese ali isto uz peripetije...

Nazad
Vrh