Cene junadi i gotovih bikova

markojx

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2016
Poruka
1.891
Lokacija
selo Grgurevci Srem

ГОВЕДАРСТВО

Srpska junetina u proboju na inostrano tržište! Evo šta o tome kažu stočari!

мар 08, 2021
Pet stotina tona junetine iz Srbije otišlo je put Kine za mesec dana. Posle isporuke mesa 2.000 krava Turskoj, iz te zemlje se ovih dana očekuje poziv sa uputstvima za preradu i izvoz mesa bikova. Ukupan izvoz junećeg mesa u te dve zemlje do kraja godine dostići će iznos od 10.000 tona, procenjuju u Ministartvu poljoprivrede, a mi smo istraživali šta od toga imaju poljoprivrednici, a šta klaničari.Od sjaja do očaja i nazad. Iza proizvođača tovne junadi u Srbiji - turbulentan period. Zadovoljstvo zbog povećanja državnih subvencija zimus, prekinuo je hladan tuš iz Turske koja je zbog unutrašnjih problema obustavila uvoz iz Srbije. U maju su usledili pregovori sa robnim rezervama o interventnom otkupu, koji su propali.
Danas su stočari mirniji, izvoz u Tursku je ponovo krenuo, u igru je ušla i Kina, a i država je najavila zamenu junetine za kukuruz.
"Nadamo se da će ovo što je sada najavljeno ponovo sa Turskom - da ćemo da sarađujemo, da će se junad ponovo tražiti i da će cena biti malo pristojnija. Mislim to je nešto što je skromno s obzirom koliko posla treba i rada", rekao je Vladimir Čikeš, poljoprivrednik iz Erdevika.
Sertifikate za izvoz u Kinu imaju četiri klanice, za Tursku ih je bilo šest prošle godine, ove su se prijavile samo dve. Jedna je iz centralne Srbije, druga iz Vojvodine.
"Nadamo se da će ovaj posao da nam u budućnosti donese dodatni posao sa Turskom, kad se uvere u kvalitet i u brzinu kojom smo im omogućili da dobiju tu robu", kaže Marko Bašić, direktor Mesne industrije Srem-Šid klanica.
Dve klanice sa dozvolom za tursko tržište imaju kapacitete da prerade dogovorenih 5.000 tona do kraja godine, kaže ministar poljoprivrede. Posle 4.000 tona junetine dogovorene sa Kinom, očekuje veći odziv klanica.
Kineski kupac je navikao da od jednog grla dobije 38 različitih proizvoda.
"Mi nudimo 50 posto podrške svakom investitoru koji hoće da otvori klanicu za preradu i goveđeg i svinjskog mesa i to je ono što Vlada Srbije u ovom trenutku može da uradi, ali znate, kako mora prvo neko da bude zainteresovan za to", rekao je ministar Branislav Nedimović. To, kako kaže nije dovoljno, moraćemo još.
Kaže da tek 30 odsto tovne junadi za izvoz mesa stiže sa velikih farmi. Sedamdeset odsto je sa malih gazdinstava koja imaju od dva do pet grla. Boljim uslovima za proizvodnju trebalo bi da doprinese još jedna mera.
"Ono što će Vlada Srbije da uradi, u četvrtak će izaći sa predlogom da se radi razmena kukuruza za goveđe meso u paritetu 2,2 evra po kilogramu goveđeg mesa", kaže Nedimović.
Poljoprivrednici napominju da bi se lakše disalo kada bi junetina išla i u Evropsku uniju, koja je ovaj proizvod iz Srbije opteret
 

goranpejcic

Član
Učlanjen(a)
27 Jan 2010
Poruka
432
Lokacija
Babusnica
ovamo se prepricavaju cene od 2,10 do 2,20 e. ujednacena ponuda i potraznja jer , kako kazu klanicari zastoj zbog poostravanja pandemijskih mera.
na drugu stranu konstantno poskupljenje stocne hrane ne daje izgleda da se ostvari neki profit u produzenom tovu, pa svako gleda da se otarasi bikova, junica, krava...
 

markojx

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2016
Poruka
1.891
Lokacija
selo Grgurevci Srem
Iduce nedelje treba da se normalizuje otkup i potraznja
Dve velike klanice sa mog terena nisu imale otkup ,jedna je klala bikove sa svoje farme a druga je uzela bikove sa farme u Backoj Palanci
 

Bane *96

Član
Učlanjen(a)
9 Feb 2014
Poruka
35
Lokacija
Zrenjanin
Koja je cena kod vas? Tatu zvao kupac kaze cena 1.9 trenutno.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
4.241
Lokacija
bogatic
Jeste ,zet je utovario preko Gorana Lalovog iz Majura.
Kupac je cini mi se Mosa-eksport izvozna farma ,rade sa Crnom Gorom.
 
Vrh