Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

I ovde u mojoj okolini ima dosta njiva, parcela, placeva, sa natpisom:
PRODAJE SE !!!
Ovo nisam decenijama video !!!!
Obično se sazna da je neka Parcela na prodaju, onda(k) kad se već proda i vidiš drugog čoveka da radi zemlju....
Moj komšija prodaje jednu njivu, 77.29 ari , na asfaltnom putu, stoji tabla već 2 meseca., nema kupca po traženoj ceni...
@Matić je baš lepo uočio činjenicu, da je cena kao u sretna vremena, a realnost je da je sve poskupelo, samo poljoprivredni proizvodi sa cenom kao kada sam se pre 2 decenije samo time bavio...
Ej, ludila, cena kukuruza 18 dinara se najavljuje, toliko je bilo pre 20 godina !!!!! 🫣

Mišljenja su razna...
Screenshot-2026-08-01-23-06-18-766-mark-via-gp-edit.jpg

Ako ne rodi godina i smanji se zakup, mora da se menja delatnost! Neka fabrika nam ne gine da bi se nastavilo ziveti. Sad je doslo vreme da radis poljoprivredu i da imas jednu-dve plate u kuci da bi se zivelo!

Послато са 24117RN76E помоћу Тапатока

Kod nekoliko ljudi se smanjio zakup jos prosle godine, srezali ljudi, sinovi se zaposlili u fabriku, odjednom su i traktori dovoljni, ne treba veci, isto za kombajn, ima se vremena za rostilj, kotlic, druzenja, nema vise nervoze, ovi entuzijasti sto se jos drze zakupa tacno im zavide.

5g unazad moji zakupodavci su ostvarili stvalne prihode i zaradili pristojno. Za sledecu godinu ne moze tako vise, 5g suse imamo sa prolecnim usevima a na jesenjim nema matematike za 300-350e/jutro zakupa
Kako idu subvencije na tu cenu? Mislim da mnogi zakupci računaju svoju zemlju u prosek pa im ne izadje puno ...

Stalno citam nesto tipa “ako nema racuna sto radite zemlju i dalje”?

Sta je po vama isplativo sada u ovom trenutku da se radi? A da nije programiranje ili nesto slicno za cega je trebalo da se skoluje a posto ne mozemo da vratimo vreme u nazad ta opcija otpada.

Sta da radi neko ko je u poljoprivredi ceo zivot? Ratarstvo,stocarsko vocarstvo ili nesto peto. Ceo zivot ulazemo u masine hale betone da bi na kraju otisli da radimo neki drugi posao? A i da odlucimo tako nesto kome prodati sve te masine? Ako je vec losa situacija nece niko hteti ni da kupi to. Sta raditi sa dugovima koji su nastali usled suse zbog koje nismo mi sami krivi?

Verovatno nije ista situacija kod nekog ko je zaposlen i usput radi zemlju i na srecu nije mu prihod vezan samo od ratarstva i kod ljudi koji zive iskljucivo od poljoprivrede.

Jedini razlog je sto ocekujemo da ce biti normalna godina i cene koje ce to ispratiti.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Stalno citam nesto tipa “ako nema racuna sto radite zemlju i dalje”?

Sta je po vama isplativo sada u ovom trenutku da se radi? A da nije programiranje ili nesto slicno za cega je trebalo da se skoluje a posto ne mozemo da vratimo vreme u nazad ta opcija otpada.

Sta da radi neko ko je u poljoprivredi ceo zivot? Ratarstvo,stocarsko vocarstvo ili nesto peto. Ceo zivot ulazemo u masine hale betone da bi na kraju otisli da radimo neki drugi posao? A i da odlucimo tako nesto kome prodati sve te masine? Ako je vec losa situacija nece niko hteti ni da kupi to. Sta raditi sa dugovima koji su nastali usled suse zbog koje nismo mi sami krivi?

Verovatno nije ista situacija kod nekog ko je zaposlen i usput radi zemlju i na srecu nije mu prihod vezan samo od ratarstva i kod ljudi koji zive iskljucivo od poljoprivrede.

Jedini razlog je sto ocekujemo da ce biti normalna godina i cene koje ce to ispratiti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam zaposlen i radim zemlju. Da mi nije plate jakooo cupavo bi bilo. Cesto prelivam od plate za seme, hemiju, vestak da opeglam. Pravim od gotovog veresiju. I ok trpio sam 1 godinu, drugu. 5 u nizu mi je malo previse. Sta raditi ne znam ali cemo menjati. Sto kazu ljudi kad se smanji zakup onda i traktori su dovoljni, i masine ce duze trajati.

Nazad
Vrh