Odg: Cena usluznog kombajniranja
Uvjek je bilo 100DEM po jutru, dakle, oko sadasnjih 50€. Prosle godine je kod nas cjena goriva bila bezobrazno preskupa, pa se zato cjena povecala za 100Kn po jutru, i kako mi se cini da ce tako i ostati... Ja bih bio zadovoljan da ostane i 50€ jutro, al kako drugi, tako moram i ja da se ne isticem... S drugim kombajnerima sam u vrlo dobrim odnosima i ne bih im htio zbog puno nize cjene oduzimati posao...
Kod vas je druga pjesma, vi imate kombajna ko u prici, velike i ravne njive, prije svega pristupacne... Steta pa vam nisam slikao kud sam se jucer provlacio... Ici cu opet do tih njiva, pa cu vam malo poslikati... 2km ja prelazim pola sata kombajnom i sa 132 se jedva provlacim, pa ti sad skidaj heder sa 142, pa ga vuci za sobom, pa kresi grane, jer je dobar dio puta doslovce kroz zaraslu sumu...
Kombajni iz moje okolice za koje znam (mozda je koji i preskocen)
1. DF 35.40 (ovaj je cak najsolidniji od svih i 90% posla kojeg uradi je usluzno)
2. FAHR 1302, koji se jedva drzi na okupu i kad su ga napokon prije 3 dana pokrenuli, nije pokosio ni 5 jutara, ode mu lamela...
3. JD 330, pukla radilica, nit se nazire kad ce se popraviti, jer tako stoji vec 3 godine
4. kolegin 780 koji vrsi samo svoje i to jedva (trenutno pokidano uvlacno grlo)
5. zmaj 131 koji jos donekle i ide, al je majstor los, pa opet ne valja...
6. claas mercur stariji od mene koji cjelog svog vijeka supe nije ni vidio...
7. neki stariji MF za kojeg sam vlasnik kaze da izgleda kao da je rucni rad i vrsi s njime samo svoje
8. neki DF koji, koliko mi je poznato samo odabranima ide usluzno i to ako-ako
9. Zmaj 142 koji samo u kukuruze ide, jedva...
10. moj zmaj 132 koji se jos drzi
11. zmaj 133 koji stalno jede pogonski remen, a nema kocnice, pa njegov vlasnik daje kombajn u najam ali ne odgovara ako pogines
12. zmaj 133Rm koji stoji vec 3 godine vani, na kisi i snijegu, jer su ga ovi vukli traktorom i "razvukli ga" pa je popucala cjela ladja
13. Zmaj 142rm od kolege sto ima i svojeg previse, al ide i on usluzno koliko moze
14. zmaj 133rm koji vrsi samo svoje
15. djuro djakovic koji nije vrijedan spomena...
16. zmaj 131 koji vrsi samo svoje
17. zmaj univerzal koji jedva svoje povrsi, mislim cak da nije vidio mazalicu zadnjih 5 godina
18. zmaj univerzal koji samo u kukuruze ide i to ako upali
19. fahr 900 (ak se ne varam) Slika govori vise od rijeci:
Dakle, od kombajna koji ce poslje ovih kisa moci ici usluzno u zetvu ih ima manje od 5 komada... ne racunajuci one koji najprije idu vrsiti svojih 50 hektara, pa tek onda idu u usluzno... A i s njima nismo ni blizu 10...
Njiva koja je najveca u mom selu je moja i ona ima 3.5 jutra, a ove godine dokupljujemo do nje jos zemlje pa ce biti 6.5 jutara... Iduca po velicini je 2.5 jutara, a ostalo je sve oko jutra i manje, grbav teren, nepristupacan...
Konkurencije imam, al kao sto vidite, rastegao sam se na preko 15 sela, da nabrojim 20-ak kombajna od kojih je samo 5-6 vrijedno kategorije "SPREMAN ZA ZETVU"...
Pa si mislite...