Cena soje rod 2020

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
11.770
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Da li ce cena soje ovogodisnjeg roda krenuti sa jacom cenom od proslogodisnje?!!!
Da li ste jos misljenja da zavisi od godine i roda ili je to zadnjih godina postalo neznacajno?!
Ako suncokret ide par din. vise, hoce li i soja ili ce ostati na onim 37 din.?!
 
Mene je prošle godine napustio optimizam po pitanju cene soje.Godinama tvrdoglav k'o magarac sejem soju za k. zdravlje.Ove proizvodne 2020 godine površina će biti simbolična i taman tolika da se ima dovoljno za ceđenje i pravljenje sojine pogače.Želim vam svu sreću ovoga sveta.
 
Sejem svake godine soju i zaljubljenik sam u nju ali sve više delim mišljenje Matića po ovom pitanju.
 
I ja smanjivam,jos ako donesu zakan na prolece kako se prica o slobodnom uvozu GM de smo mi tu,jeste da nasa soja ide u izvoz al ce jos vise ucenjivati,i da neprodje zakon,par ljudi odlucuje o njenoj ceni i svugde na otkupu ista cena dinar gore dole,ko i sa svim ostalim ,.
 
Pratio sam od čega zavisi najviše cijena soje u žetvi zadnjih godina kod nas. Dabome da prati svjetsku cijenu ali nije baš direktno vezana jer smo ko što znate vilajet ipak. Znam šta je ključno za ovde u Bosni , a za Srbiju samo da pitam prvo , dali Viktorija radi ugovorene proizvodnje i dali je neko načuo dali Viktorija tj sojaprotein radi ugovore o otkupu sa nekim drugim manjim otkupljivačima ,silosima ?
 
Površine nešto manje nego prošle godine. Nisam nešto optimističan u vezi cene. Predusev kukuruz koji je dobio 300 kg 16-ice i 250 kg Ureje, tako da sve ide bez grama djubriva.

Ako suncokret ode gore, otićiće i soja, moje mišljenje.
 
Jel to znaci dacemo moci istu i sejati
Sumnjam , i dosad je bio dozvoljen uvoz ali samo preradjene a ne zrno , tj sačma gmo se legalno uvozi što mu dodje isto kao i zrno ali eto, a proizvodnja nije dozvljena , bar je tako kod nas , Šta će biti dalje vidjećem . Inače ovde prvi put prošle godine nije bilo kontrola , bar ih niko nije vidio u našem kraju . Liči na popuštanje , ali neznam šta je u Srbiji .
Što se tiče cijene za 2020 što smo pisali , znači ovde je najveći otkupljivač i preradjivač Bimal , i oni u martu prave ugovore sa zagarantovanom minimalnom cijenom . Zadnje tri godine cijena u žetvi kod svih otkupljivača je upravo bila ta koju je bimalpostavio u ugovorima . Zato pretpostavljam da je i u Vojvodini slično , ako neko sazna koju su cijenu Viktrija pominjala u ugovoru sa nekim većim proizvodjačem ili sa otkupljivačima koji njima isporučuju pretpostavljam da će tako i b iti najesen.
 
Sad Momo moras shvatiti da kod vas Bimal je jedno a nasi kao sto su Viktorija, MK ili drugi su sasvim nesto drugo.
Dok kod vas prvo Bimal izlazi sa nekom solidnom cenom, narocito u suncokretu a ostali prate, kod nas prvo izlaze neki sitniji otkupljivaci sa nekom tu i tamo cenom a posle se pojavi Viktorija koja cepa od te cene vise din. jer navodno je ta prvobitna ponudjena cena od drugih otkupljivaca previsoka, iako je i ta cena bila manja nego kod vas.
Tako da automatski nakon Viktorijine nisko ponudjene cene i ostali se ugradjuju na isto jer nisu valjda ludi da daju vise.
Ako pricamo o ranim prolecnim ugovorima sa Viktorijom onda cisto sumnjam da je ta cena blizu jesenje.
Nemaju oni zasto nuditi neku realnu cenu kad su oni gazde i diriguju a mi smo prinudjeni njima prodati.
Sto znaci kao i trenutno desavanje, nece biti neki veci skok cene jer znaju da kad tad opet ce je oni kupiti, pa je drze tami gde oni zele, zasto bi dali vise?!
Ako nam ne odgovara mozemo je kipovati u jarak ili vise je ne posejati. Druge varijante za sada nema.
 
Poslednja izmena:
Uradio sam prvi put ove godine analizu semena. Apolo i Rubin sam ostavio, 93% im je klijavost.
600 din po uzorku u pss Vrbas.
 
Ako daju 40 ugovoriću 1000 kg/kj, to mi je nešto minimalno što mogu da očekujem.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Nude 40.50din terminska isporuka. Na berzama se moze ostvariti jos nesto nijansu vise ali onda organizujes prevoz, utovar itd.
 
Nazad
Vrh