R
rad78
Guest
Meni nešto uplaćeno po 41din sa PDV.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nije cijena uopšte preniska , kod isplativosti soje ove godine mislim da su dva druga problema , a u Vojvodini postoji i treći :
nizak prinos
male površine
a tamo i visoke cijene zakupa zemlje.
Soje će se dogodine mnogo više sijati kod nas.Čak je i Vlada najavila nekakvu kampanju za masovniju sjetvu soje sledeće godine.Inače sigurno si primjetio da se i ove godine povećao interes za uljaricama (suncokret) i sojom.Ja sam sa svojih hektaripo u svom selu rekorder po zasijanoj površini što sumnjam da ću ostati i dogodine ako ne povećam zasijanu površinu.Prevedena u dinare ovde je zasad oko 50 . Samo jedan otkupljivač je potavio cijenu , ostali samo primaju .Što jenajgore niko ni ne pita dal je genetska ili ne , džaba sijemo običnu nadajući se da ćemo dobiti višu cijenu . Trebalo je da ide u izvoz ali neće . "Fifike" ima više nego obične.Sa druge strane bilo bi i glupo : u iste silose se sipa soja koja stiže iz luke Kopar , a stiže iz Južne Am. i naša , pa što bi kupovali našu koja nije genetska i miješali odma sa uvoznom ? Bio je pokušaj da zaustave uvoz genetske soje , jedan kontigent od 40 kamiona je zaustavljen na granici . U Bosni ipak je dosta veća stočarska proizvodnja gledano cjelokupnu poljoprivredu , vlastita soja nemoža da traje ni mjesec dana , kad su vidjeli da se u tom momentu u okruženju uopšte nemože nabaviti klasična soja u toj količini , štaće pustili su uvoz . To je bilo u maju, junu . Da su tada stopirali Bosna mi morala sada da uveze ogromne količine klasične soje iz Srbije , a ovako zasad i dalje ide modifikovana . Samimtim nije ni logično da strogo zabranjuju proizvodnju pa ove godinama na njivama dosta više nego klasične , za sledeću godinu vidjećemo.
Milan Bulajic??Malopre stigla vest, Bulaic placa soju 45 din. Ako su u pitanju vece kolicine salje kamion o njegovom trosku.
Pozdrav Raletu.Kolega Karolj Jermenovci je sirok pojam napisi ti lepo gde si predao ovako izaziva nedoumicu kod koperanata.Neko placa dan za dan i to treba napisati a ne sve u isti kos.Pozdrav