Cena pšenice rod 2019

Evo apropo objave @Spajki od petka i vest koja opisuje nastavak ujdurme..

Link: https://agrosmart.net/2020/01/23/ps...5wWXlLonuu4zsNVO_W3heTOrNbWy-S_af7uvYypkmyQq0

Dakle pošto je carina 0%, sada na scenu stupaju oni koji su u dilu dobili taj deo posla, takozvani mlinari i konditori, u stvari uvoznici.
A razlog, zapravo opravdanje?
Naša domaća pšenica ne zadovoljava kvalitetom i tobože je zaražena nekakvim DON toksinom u jednom delu uzoraka!?

Da li je to istina, neka svako sam donese zaključak. Lično mislim da je u pitanju izmišljotina bar što se tiče najvećeg dela još preostalih količina..
Setimo se mikotoksina i kukuruza rod 2012-te.
Ko je tada aferu plasirao, ko je na njoj i lično profitirao, ko danas glumi lažnu opoziciju?

Moje mišljenje je da je pšenica rod 2019-te izvezena većim delom (suša i manji prinos u zapadnim zemljama EU recimo) , počeo je da se oseća manjak ponude, cena je krenula gore, i eto afere. Setiše se nakon 6 meseci od žetve da je pšenica loša.

Nekom (ko uslovljava i nameće platne kartice uz saglasnost najvećeg sina naših naroda i narodnosti) je pao na pamet odličan biznis plan kako da preotme zaradu od strpljivih proizvodjača.

Znate kada dobro rodi i cena pada onda mi tu ništa ne možemo , to je tržište ne smemo da utičemo.
Kada rod podbaci, a cena raste, e onda je već druga priča. Moramo da sačuvamo standard gradjana, prehrambenu stabilnost, pa zabranimo izvoz ili uvozimo.
A kada kod nas imamo neki rod a napolju treba, prvo izvezemo pa skinemo kajmak, tad robe zafali, pa onda i uvozimo i nanovo zaradimo, e to je već posao veka.
Ukinemo carinu, proizvodjači odakle se uvozi su svi podpomognuti ozbiljnim subvencijama, a našem proizvodjaču koska od davanja i još ga pritisnemo nelojalnom konkurencijom. Vrlo brinemo o sopstvenom proizvodjaču, u smislu kako da ga oglobimo. i opelješimo. Pa reče jednom onaj vrhovni na tv "Samo mi njih ne spominjite!"

Jedna stvar se mora priznati. Ljudi zbog pomenutih okolnosti forsiraju sorte lošeg kvaliteta zrna a velikog prinosa. Da se naplati što više spram niske cene. Vidno se zadnju deceniju srozao kvalitet pšenice, to jeste istina. Većina ovih stranih sorti je zapravo stočna pšenica koja ne bi trebala da se koristi za ljudsku ishranu. Samo poneko još ko trguje sopstveni rodom iz ličnog skladišta teži da ima kvalitetno zrno. Nije u redu da se dobija ista cena bez razvrstavanja, to je činjenica.

Ali takve uslove je uspostavila država. Da postoji obavezna analiza na kvaliteti i različite cenovne grupe sa značajnim razlikama u ceni, svako bi se zamislio.
 
Poslednja izmena:
Samo sto bi onda stavili sadašnju cenu ove "stocne" za cenu extra klase, a stocnu stukli u bescenje, jos ako povezu sa stranim cenama stocne nasu extra klasu kao trziste i zaborave da spomenu visinu subvencija u inostranstvu eto glasova ko sase
 
@ smilad
Ne brkaj aflatoksin iz kukuruza od 2012 i sadasnju izmisljotinu o nekvalitetnoj psenici, ovo je cista izmisljotina smisljena za cistu kradju, dok na aflatoksin su trebali i morali efikasno reagovati a ne povecati procenat dozvoljenog sa 0.05 na 0.5 %. Trebali su uzeti najvece mere i povuci svo mleko iz svih radnji i do daljnjeg ako nije u merama dozvoljenog zabraniti prodaju.
Aflatoksin je jedna od naj opasnijih kancerogenih substanci u mleku.
 
@Peet
Ne brkam naravno, samo sam naveo kao ilustraciju što se "afera" tiče.
I šta su uradili sa svim tim "opasnim" kukuruzom, gde je završio?
Potrošilo se kao da nije dignuta čitava halabuka. Postoje ona sredstva koja neutrališu te štetne materije.
A šta se desilo sa cenom?
Srozala se da niže nie mogla. Mi ostavili deo roda 2011 u čardacima, i taj jad iz 2012-e računajući da cena mora biti dobra, kad ono jedva da se moglo prodati naredne 2013-te zbog čitave priče i trabunjanja.
Sada ponovo sličan zaplet ne ulazeći u prirodu samog navodnog uzroka.
Problem je u tom parazitiranju i smišljanju prilike da se mulja i ima tema za razglabanje raznim kvazi stručnjacima.
Kao da je moglo uticati na prirodu onda i sada da ne dodje do tih pojava kojih je bilo i ima u nekom manjem obimu sigurno. Kada kiša ne pada, biljke pate. venu i svašta se tu lošeg kalemi. Ali tome nije krivac poljoprivredni proizvodjač već ovi što bez ikakve mere lete onaokolo autima, avionima, bahate se bez granice..
Gradski način života produkuje najveće zsgadjenje, a isti ti pokušavaju svaku nevolju koja zadesi primarnu proizvodnju i da unovče.
 
Poslednja izmena:
Inace stocna psenica je ona sto ti imas da prodas, a kvalitetna je ona sto se uvozi, jes da su iste sorte u pitanju, ali ti ne pratis svetske trendove, tehnologije, ne ides na seminare u inostranstvo, tako da sa tobom laikom o tim stvarima ne vredi diskutovati iako imas veci prinos od tih od kojih se uvozi.

P.S. za taj veci prinos nisi zasluzan ti vec AV koji ti je dao subvencije po ha, omogucio slobodno trziste, nezavisne laboratorije i pritisno otkupljivace da posluju na ivici egzistencije samo da bi ti mogao da se bahatis, a ni hvala neces da mu kazes, a kamoli da mu priznas zasluge
 
Ja sutra tovarim 20.5c nije moglo vise nikako. Jer i oni uvoze iz Madjarske , Hrvatske i kazu da im izadje na 21c do mlina da stigne. Inace hektolitar moje psenice 74.8, a iz Hrvatske 77.3. Kao kvalitetnije a da mozda je to od najbolje sto slikao.
 
Ma razumeo sam ja sve lepo Jovu. Govori iz duše i svoje i naše muke, a ima još malo duha i snage da se našali. A sve je tako. Bagra do bagre, prevarant do prevaranta, lupež do lupeža...
 
Eh kad bi ova država bar naterala sve otkupljivače da razvrstavaju pšenicu po kvalitetu (a na osnuvu Uredbe od prošle godine - koja inače nije obavezujuća - ne znam ni što su je onda donosili) onda bi se tačno znalo da li mi proizvodimo kvalitetnu pšenicu ili samo stočnu. Ovako mogu da pričaju i rade šta hoće. Ja kad sam pitao silos u koji sam predavao pšenicu zašto je ne odvajaju, odgovor je bio da aparat košta 10 hiljada eura a da imaju još u okolini 5-6 podnih skladišta gde otkupljiju i da nemaju para za toliko uređaja. Ja sam ih pitao pa što ne kupite samo jedan i ovde gde vam je silos tu vršite analizu, pa ko hoće neka dotera ovde, a ko neće neka ide na drugo mesto. Ili neka odvajaju ćelije gde lageruju pšenicu koja se meri ovako ili onako. Ali....... Zbog svega svi mi ispaštamo i onda nam obaraju cenu........
 
Montoya ali ti je zato krivo kad dođeš u silos i vidiš šta se sve predaje i da je tvoja pšenica super a sve je to ista cena. Izvini možda grešim, nemam ništa protiv tebe. Ali moje je mišljenje da treba da bude tako kod nas i da se sami izborimo i da proizvodimo kvalitet pa će i cene biti bolje. Pa u svuda u Evropi je tako. Ali pošto je kod nas ovako onda sigurno i ne možemo u izvozu da dobijemo dobru cenu već sva ide kao stočna.
 
Nazad
Vrh