Cena pšenice 2025

Populizam bi se zvao drugačije da nije

"..... u pitanju pežorativan termin kojim se nastoje opisati djelovanje kojim se u svrhu sticanja političke podrške zloupotrebljava neobrazovanost i neinformiranost niže klase kako bi se stekla ili održala vlast.........."

No, ko prodaje, a ko čeka i čemu se nada po pitanju pšenice ?

Davno beše i slabo se sećam da su paori nekad očekivali 20 pfeninga za kg.
Sada bi 20 centi bilo 24, a neki kažu da je pošteno 26.
Da sam prodao RR dobio bih skoro 23.
Iz ovog položaja to mi se sada čini teško.
Ja ne živim od pšenice ali mi dobro dođe arenda.
Ali šta radi onaj ko poseje i požnje za više novca nego što može da dobije od prodaje.
Dal subvencije pokrivaju tu razliku?
18.000 din/ha na kom rodi 6-7.000 kg je još 2,6-3,0 din/kg.
Ili je računica drugačija?

Poslednja izmena:
Druze u IT se ne ulazu pare sad cu ja da ulozim 1 milj da bi napravio dva miljona U IT technologiju se ulaze u kvalitetno obrazovanje Pa da se u društvu poštuju školovani a ne krimosi da se afirmišu vrednosti poštenje rad, da se pare zarade kroz rad a ne politiku onda bi možda više dece u to išlo to je proces od 15tak godina Tj kadrovi koji su sada vodili su nastali na fakultetima 80-90 ovi sada su slabo konkuretni sa azijskim još od početka 2000tih ali to je off topic IT je prodaja pameti a ne trgovina uložiš pa prodaš
Sta si zavrsio od skole ? Msm izvini sto pitam cisto informativno ne moras da odgovoris ali mi ne pije bas ovo vodu zato pitam..

Ja sam zavrsio "Racunarsku tehniku i informatiku" na Elektrotehnickom fakultetu, osnovne studije u roku, master 2 godine. Radim trenutno u IT-ju pa ne mogu bas da se slozim sa ovom pricom. Slazem se da treba ulagati u obrazovanje, ali nije potrebno 15 godina da dobijes IT strucnjaka. Jako puno ljudi je na birou sa fakultetskim diplomama, mladi i perspektivni, pametni, upisali nesto sto su voleli ali sad ne mogu od toga da zive.. 2 godine kvalitetne prekvalifikacije moze napraviti od njih dovoljno strucne ljude da pod nadzorom strucnijih ljudi rade ozbiljne projekte. Posle nekoliko godina bi i sami postali dovoljno strucni da vode nove timove.

Sto se tice konkurentnosti sa Azijskim trzistem i te kako smo konkurentni. Oni su za nijansu jeftiniji, ali nasi inzenjeri su daleko bolji pa ti za jednog naseg treba 3 tamo. Ni ovo ne pricam napamet jer moja firma ima ljude na nekoliko lokacija u svetu, u jednom trenutku su pokusali da ustede otpustanjem ljudi ovde i zaposljaljavanjem u Indiji medjutim sad vide da su se zajebali i na te projekte su otvorili ponovo pozicije u Srbiji..

Nazad
Vrh