Ne znam sta sad "vlast" moze da ucini,izuzev da natera mesare da smanje marze na meso.
Pa zamislite da je zagarantovana dobra cena svinja jedno 10 godina sta bi bilo.
Mislim da bi ljudi drzali svinje i u kuci,samo da imaju sto vise.
Kad je ono prvi put pre par godina bio veliki skok cene svinja,ljudi koji nikad nisu imali vise od 20-30 svinja su pravili neke nadstresnice i zatvarali svinje,naravno sve uz pomoc kredita.Bilo je nekih koji su imali i preko 1000 komada.Na kraju tova su se svi lepo sakupili na Pavlovica cupriji da blokiraju put.
Hocu da kazem da za pad cene svinja i prasica nije samo kriva vlast,nego i pohlepni ljudi koji nemaju meru,a ni mozga.
Do skoro nisam cuo da niko,izuzev jedne farme, drzi vise od 10 krmaca.Sad takvih ima koliko hoces,a ima jedan koji nije daleko od mene koji ima oko 200 krmaca,plus svako domacinstvo ima po bar jednu krmacu.
Krmace se ostavljaju masovno kad je cena prasica visoka,tako da vlasnik jos tad izracuna koliko ce zaraditi,plus se ostavlja ko sta ima,retko ko ima pravu robu.Svaka zarada ispod te izracunate unapred je tesko razocaranje.Bas zbog tog velikog broja prasica kasnije padne i cena tovljenika,posto se ni jedno prase ne baci,vec kako-tako svi dodju do 100 kg,izuzev odredjenog broja koji zavrsi na raznju.
Znaci resenje za ovaj problem bi bio,da "vlast" cim dodje do krize za prasice,ne dozvoli veliki skok cene,nego da prasice uveze i odrzava neku realnu cenu.Tako bi bila stabilna i cena tovljenika.Jeste da onda ne bi bilo neke velike zarade,ali ne bi bilo ni velikih gubitaka kao sad.