Cena kupine za 2016 godinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno svako ima neku svoju racunicu,ali niko ne moze da garantuje ni malina da ce imati dobru cenu u narednim godinama.Ove godine bi imala znatno nizu,siguran sam,da nije podbacila u velikoj meri.A i nije mali trosak da se vade kupine,pa da se sade maline cije sadnice imaju nerealno visoku cenu,osim ako ih ne moramo kupovati
 
Kod mene da. Ova godina je završena. Za dogodine videćemo.

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока
 
Ниска откупна цена упропастила сезону


Код Срећка Јовановића у Добрињи трули три вагона јер нема рачуна да је бере
Аутор: Бранко Пејовић среда, 24.08.2016. у 20:00


Kupine-57bdc4b4d72d6.jpg


(Фото С. Јовичић)
Ужице
– Купинар Срећко Јовановић из Средње Добриње, већ две деценије у том послу, само je један дан овог лета брао купине иако му је родило готово три вагона на засађених 90 ари. Aнгажовао je десет берача, а кад је набрано предао одмах је, каже, решио да одустане од бербе.

– Платили су ми у откупу у Пожеги свега 30 динара по килограму. Пресабрао сам се и схватио да немам довољно ни да платим бераче за тај дан. Шта ћу, решим да обуставим бербу. Пун ми купињак рода, сорта чачанка лепо понела, али шта вреди кад јој је откупна цена ниска. Памтим да је пре неку годину излазила и на 170 динара за килограм. Овако, род ми сад пропада. Нудио сам и џабе, сваком ко хоће да набере, али неће нико. Сада моје купине труле на стабљици док сезона измиче, а за наредне године решио сам да смањим засаде – прича нам купинар Срећко.


Његов комшија Миломир Ристовић, бивши хармоникаш који већ трећу годину гаји купину, засадио ју је на 30 ари: пола сорта лох нес, пола честер. – Још их берем, честер је недавно кренуо. Код мене је род лошији него лане, биће упола прошлогодишњег. А откупна цена никаква: од 25 до 50 динара по килограму. Стварно се сада не исплати. Срећа да сам гајио и малину, па ту нешто зарадио и могу да поднесем овај губитак – казује Ристовић, додајући: – За осигурање купине пред сезону сам дао 50.000 динара. Да је не уништи град, непогоде. Сад кад је ова откупна цена, на којој губимо, ми купинари невреме и град призивамо. Осигурање би нам рачунало килограм по прошлогодишњој цени од 100 динара, боље бисмо прошли.


Да су прилике неповољне за купину потврђују и стручњаци. Андрија Радуловић, саветодавац у Пољопривредној стручној служби Ужице, каже за наш лист да је ова воћка добро родила упркос невремену током пролећних дана. – Купина се свуда у Србији гаји, а најзаступљенија сорта је чачанска бестрна. Она даје високе приносе, с тим што је потребно избалансирати однос ђубрења и наводњавања да не би дошло до несазревања или повраћања боје. Проблем је са сортом лох нес, која је неотпорна на бактериозна обољења, али она захвата 10 одсто засада од којих су неки пред крчењем. Купина је, иначе, осетљива на измрзавање, па се избегава гајење на нижим местима где се спушта хладан ваздух – објашњава Радуловић.


По његовим речима, цена јој је ове године ниска и креће се у откупу од 30 до 50 динара, с тим што 100 динара може да достигне једино ако је у малом паковању. А некад је купина по цени била у рангу с малином (која последњих година достиже два евра), подсећа овај стручњак и напомиње: – Познато је да је купина родна воћка, врло здрава, има гвожђа, органских киселина и другог. Нешто је лакша за гајење од малине. Више се од ње употребљава у домаћој потрошњи, али јој је, види се то у овој сезони, цена променљива.


http://www.politika.rs/scc/clanak/362139/Niska-otkupna-cena-upropastila-sezonu

 
Juce sam terao jabuke u hladnjacu,i vlasnik iste kaze da kupina nece vise krociti u njegovu hladnjacu,pa da je cak i malina upitna.
Dobro,covek je verovatno malo iznerviran trenutnom situacijom,ali po mojoj proceni ne pise nam se dobro.
Ima jedan kolega odavde sa foruma jos ni proslogodisnju kupinu nije prodao.
 
Juce sam terao jabuke u hladnjacu,i vlasnik iste kaze da kupina nece vise krociti u njegovu hladnjacu,pa da je cak i malina upitna.
Dobro,covek je verovatno malo iznerviran trenutnom situacijom,ali po mojoj proceni ne pise nam se dobro.
Ima jedan kolega odavde sa foruma jos ni proslogodisnju kupinu nije prodao.

Apropo vaseg posta, pre par danas razgovaravsi sa covekom iz lokalne hladnjace rece mi da trenutno se sam i kupine prodaje dobro dog za malinu i visnju je slaba potraznja....
 
Trampe izmedju sebe.veliki gutaju male po ceni 40/60din i to ako ta mala ima srece da je da i na tu cenu. Naravno da nije stalo sve ali su cene male tako da svi cekaju nebi li se izvukli. Iz korsumlije i juzno ima kupina na dosta nizoj ceni.i naravno svi su puni sa robom. Nije dobro za sledecu god ako se ovako nastavi.

- - - - - - - - - -

Ma kakvi 60, 30,40. Ili jednostavno kome dajes malinu toga molis za kupinu ako nije pukao sa malinom ove god
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh