Case ih

Sve su zamenski. Ljudi ocekuju da imaju masinu staru 40 godina i da se i dalje proizvode orginal rezervni delovi. To jednostavno ne postoji. Ni Case IH niti bilo koja druga fabrika nece da proizvodi rezervne delove za toliko stare masine jer im je cilj da prodaju nove. Cak se za neke modele ne mogu naci ni zamenski delovi (tipa kombajni pre nego sto je Case kupio Internacionala, znaci modeli 1420,1440,1460). Sve zapadne marke proizvode orginalne rezervne delove samo dok proizvode taj model kombajna, kasnije kupuju aftermarket iliti zamenske delove i pakuju u njihove kutije. Ali i to najduze 10 god. Posle se snalazis sam. Njima vise nisi zanimljiv, vec te teraju da kupis novu masinu.

Menja se i tu situacija polako..
Nema ni na zapadu više da se traktor i kombajn menjaju svako malo.
Koliko su smanjili obim proizvodnje i pozatvarali pogona svi vodeći brendovi,
proizvodjači poljoprivredne mehanizacije?
Za CNH grupaciju znam da su relativno odskora krenuli sa "refurbished" programom delova.
Pored kataloškog broja imaju oznaku "R", prilikom kupovine je potrebno dileru dostaviti stari istrošen deo koji će biti obnovljen u fabričkim uslovima a proizvodjač garantuje istu funkcionalnost kao za potpuno novi.
Poenta je u nižoj ceni.
Naravno nije svaki deo dostupan u takvoj varijanti, a poseban problem je što naši uvoznici ne žele
da se sa tim opterećuju.
Kada se gledaju snimci iz USA može se primetiti da su čak i kod njih još uvek neretko u upotrebi mašine iz '70-tih.
Nije održivo za planetu da se ide isključivo samo na novo.

U USA je generalni problem dijagnostika, tj.mogu isključivo ovlašćeni serviseri da je rade uz klepanje po ušima.Nema ništa na crno niti piraterije kao kod nas.Zbog toga se vraćaju na starije modele gde je primat mehanika a ne elektronika.

U SAD je JD otiso korak dalje . Kad kupujes novi JD ,potpisujes ugovor da samo oni mogu raditi servis masine . Ni sam nemozes popravljati. Isle su tuzbe ali kolko znam nisu prosle ,jer si bio upoznat i potpisao si .

Menja se i tu situacija polako..
Nema ni na zapadu više da se traktor i kombajn menjaju svako malo.
Koliko su smanjili obim proizvodnje i pozatvarali pogona svi vodeći brendovi,
proizvodjači poljoprivredne mehanizacije?
Za CNH grupaciju znam da su relativno odskora krenuli sa "refurbished" programom delova.
Pored kataloškog broja imaju oznaku "R", prilikom kupovine je potrebno dileru dostaviti stari istrošen deo koji će biti obnovljen u fabričkim uslovima a proizvodjač garantuje istu funkcionalnost kao za potpuno novi.
Poenta je u nižoj ceni.
Naravno nije svaki deo dostupan u takvoj varijanti, a poseban problem je što naši uvoznici ne žele
da se sa tim opterećuju.
Kada se gledaju snimci iz USA može se primetiti da su čak i kod njih još uvek neretko u upotrebi mašine iz '70-tih.
Nije održivo za planetu da se ide isključivo samo na novo.
Voze se i tamo masine iz proslog veka, ne tvrdim ja suprotno. Ali voze se zbog toga sto je jedan deo tih masina zavrsio kao donor rezervnih delova. Neretko imaju jedan kombajn a drugi sluzi za rezervne delove. Slicno kao kod nas sa automobilima od 20tak i vise god. Kupiti nov orginalan deo je cesto nemoguce ili dosta skupo. Evo ti primer: vodena punpa za Cumins motor u Case Ih tipa 1660,2166,2366 kod mene kosta 100tinak evra. Za stariji model sa Internacionalovim motorom u nabavci nemas ispod 350e i budes srecan ako je nadjes..

U SAD je JD otiso korak dalje . Kad kupujes novi JD ,potpisujes ugovor da samo oni mogu raditi servis masine . Ni sam nemozes popravljati. Isle su tuzbe ali kolko znam nisu prosle ,jer si bio upoznat i potpisao si .
I kod nas je tako.lokalna firma je imala par jd i kazu da u prvih par godina nisu nista smeli na svoju ruku da čačkaju.

@CNH Agroremont
Tačno je to sve, samo sam hteo reći da se i kod njih menja odnos prema "starom".
Tera ih nužda i sveopšta kriza.
Kako rešavate probleme sa elektronskim komponentama, da li se bavite time?
To je specifična i zahtevna oblast, kod nas a i uopšte posebno slabo pokrivena.

Nazad
Vrh