Buša

Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.339
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ima li je je još po srbiji sem kod nekoilicine odgajivača sa velikim stadima.
366f9.jpg

2079cwo.jpg
 
Stvarno lep. Na zapadu su tzv. mini krave hit, ovakav primerak bi bio idealan kandidat za selekciju domaće minijaturne rase. Do koje visine inače rastu?
 
pa ima ih od 92cm do 128, najveci deo je između 104 i 110 cm visine grebena i oko 270kg telesne mase. Inace dosta su dugacke pa kao lice na krave :)
 
Imalo je u Metohiji oko Peći crvenih buša koje su odgajivane u malo boljim uslovima i davale su do 12l mleka a dok ima nekih koje su iz Bujanovackog kraja i jedva imaju oko 3l dnevno. I kod njih zbog uslova odgajivanja bilo je dosta razlike u prinosima mleka kao i u mlecnoj masti.
Gatacko govece dosta nalikuje busi i izvorno je od nje nastalo a ima grla sa do 25l mleka cini mi se, jeste da je ono oplemenjeno ali mu uslovi odgajivanja nisu mnogo poboljsani.
 
te crvene buse oko Peci se sada mogu naci u Crnoj Gori posle 99. ljudi su ih tamo ili prodavali ili se selili sa njima ili su prosto kradene
Gatacko govece je nesto drugo to je vec vrlo dobro govece kombinovanog tipa
 
U principu ima dosta od buse ali je otac verovatno simentalac. Busa moze da bude ove boje ali nesme da ima belu glavu (osobina simentalaca) i busa ima rogove uvis, slicni kao ova samo dosta su kod buse tanji. Sto se tice vimena ovo je veliko vime za busu :) verovatno ova krava ima oko 10-12l mleka. Boja buse ide od bele preko sivo zelenkaste, sive do crne. Postoji crvena metohijska, plava povardarska i zuta polimska. Crna busa je tetovska. osobina su joj crno pigmentirana gubica, papci, rogovi. Ima beli prsten dlaka oko gubice/srneca gubica. Duz kucme se pruza pruga svetlije boje dlake takozvana jeguljina linija. Bele sare po glavi i telu su dokaz mesanja sa nekom drugom rasom, dok su sencenja koja prelaze iz jedne u drugu boju dozvoljena.
 
Boj na Kosovu: Buša vs Simentalac

Kolega Nemanja lepo opisuje fenotipske osobine buše.
Vredno je naglasiti da se simentalsko goveče počinje uvoziti na prostore bivše Jugoslavije tek polovinom XIX stoleća.

Međutim, u epskom filmu Boj na Kosovu pojavljuje se u jednom kadru simentalsko goveče (domaće šareno goveče u tipu simentalca).
Ovde je, verovatno, u pitanju previd scenariste filma !?

~ Boj na Kosovu (ceo film)
http://www.youtube.com/watch?v=kRAIwUq9aKA
 
Iz dimitrovgrada je stado kojim se Sergej bavi, mislim oko 130 krava 3 bika + podmladak. Na prvoj slici cveno tele je ustvari crveni cupavi bik sa prvih slika slikan sa majkom u leto 2010
 
Ako nekog intersuje da kupi buše može da mi se javi da mu dam broj čoveka iz raške, mislim da ima oko 15-ak buša sa papirima po ceni od 700-800e.
 
bosanska busa je prava izvorna rasa iz bosne jablja se u vise nijanci crno bleja ili poerasta bijela odo ociju niz kicmu i rep
smenja sa sivom garava krem
od boanke buse se gaje bikovi koji sluze za koride
 
Busa je izvorna rasa zemalja bivse sfrj, imalo je po sojevima siva bosanska, zuta polimska, crna kosovska, crvena metohijska, crna makedonska, plava povardarska, inace svih boja i sojeva imalo je u skoro svim planinskim i zabacenim delovima srbije bosne i hercegovine, hrvatske crne gore i makedonije a ima je i u albaniji, grckoj i bugarskoj. Najredja je bila tigrasta i albino bez pigmenta sa roze njuskom i ocima bele boje koju je austrougarski naucnik pronasao u nekom mocvarnom delu bosne.
Najmanja je bila crnogorska sa prosekom od 95cm u grebenu a najvislja je bosanska sa nekih 116 do 120 cm u grebenu
 
Nazad
Vrh