Brzi odgovor - kako podesiti izgled odgovora

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.074
Lokacija
Apatin
Na kraju svake teme, ispod poslednjeg posta se nalazi polje za brzi odgovor. U njemu možete da napišete vašu poruku i da se tako uključite u diskusiju. Brzi odgovor služi za kratke poruke u kojima nema potrebe da se previše formatiraju.


Iznad polja za poruku se nalaze osnovne ikonice za formatiranje teksta. Ispod polja se nalaze dva polja za čekiranje, prva je da se prikaže vaš potpis uz poruku, a drugo polje jeste da se tema zatvori kad se pošalje poruka. Ova druga opcija nije obeležena, te će vam se posle slanja poruke, ona prikazati kao post. Na taj način možete proveriti što ste napisali i ako zatreba možete izmenuti izgled poruke ili njen sadržaj.

Ispod prozora se nalaze tri dugmeta koja imaju sledeće funkcije.
Pošalji brzi odgovor – služi da se poruka koju ste otkucali pošalje, posle čega ćete biti preusmereni na poruku, tako da još jednom možete da proverite kako ona izgleda. Na taj način ćete moći da obavite manje korekcije, ukoliko poruka ne izgleda kao što ste vi zamislili.
Idi na napredno – služi da se prebacite na napredniji izgled editora za pisanje poruka. Napredna verzija editora ima dosta dodatnih funkcija kojima možete da vršite formatiranje teksta.
Odustani – Ukoliko ste se predosmislili u toku kucanja poruke, pritiskom na ovo dugme, ćete otkazati akciju slanja poruke.


 1. Format sditor - Ova ikonica služi da se editor prebaci u mod rada u kojem prikazuje samo kod ili u mod gde vam se prikazuje direktna akcija. Po osnovnim podešavanjima, to je podešeno da vam prikaže vašu akciju. Ukoliko ubacite sliku u poruku, videćete odmah sliku. Ako prebacite na Source mod , biće vam prikazan kod.
 2. Remove format - Ukoliko kliknete na ovu ikonicu, uklonićete formatiranje teksta, tako da će vaša poruka dobiti jednostavan izgled. Koristi se jako retko.
 3. Paste as plane text -Ova ikonica omogućava da se akcijom Paste, tekst koji se kopira ubaci kao prost tekst. Ukoliko prebacujete tekst iz nekog dokumenta koji je napisan u Wordu ili sa nekog drugog sajta, sa tim tekstom će biti prebačeni podaci o formatiranju. Ako to kopiranje obavite uz pomoć ove ikonice, biće vam omogućeno da sami formatirate tekst, što je velika prednost.
 4. Formet text - Ove tri ikonice koje su grupisane, služe za formatiranje teksta. Prva sa slovom B (Bold), ima funkciju da podeblja deo teksta koji ste pre toga selektovali. Slovo I (Italic) koje je ovde prikazano malo zakošeno na ikonici, služi da se selektovani tekst prikaže malo zakošeno i na taj način se deo teksta izdvoji od ostalog što je napisano. Treća ikonica koja ima malu liniju ispod slova U (Underline) , služi da se selektovani tekst prikaže podvučen, te na taj način da se u poruci skrene pažnja na deo koji je tako obeležen.
 5. Font name - Klikom na malo strelicu u ovom polju se otvara spisak dostupnih fontova koji mogu biti korišćeni za prikaz napisane poruke. U osnovi se retko koristi, jer je se za prikaz slova na forumu koristi jednostavan font koji je jasan i čitak.
 6. Font size - Ovo polje služi da se odredi veličina slova koja će se prikazati. Ukoliko poruka koju pišete ima više posebnih celina, pa želite da svaka ima poseban naslov , možete povećati veličinu tih naslova. Ili ukoliko poželite da naglasite deo teksta u poruci.
 7. Tekst kolor - Ikonica se koristi ukoliko želite da se deo vaše poruke oboji, da slova budu druge boje a ne crne. Koristi se za naglašavanje dela poruke.
 8. Smiley – Ova ikonica otvara prozorčić iz kojega možete odabrati neki od osnovnih smajlija, te ga dodati u post.
 9. Link i Unlink – ove dve ikonice služe da se podese linkovi u poruci Sa prvom ikonicom, možete podesiti da neka reč posluži kao link do web adrese. Sa drugom ikonicom iz te grupe se poništava ta akcija.
 10. Image – Klikom na ovu ikonu otvoriće vam se prozorčić sa dva taba. Uz pomoć prvog taba možete da prebacite sliku direkno sa svog računara na forum ( ova akcija je dozvoljena samo u delu traktori ). U drugom tabu se nalazi opcija da se unese URL adresa do neke slike, te da se na taj način ubaci u poruku.
 11. Umetni video – Uz pomoć ove ikonice, prostim kopiranjem web adrese gde je prikazan video, on će biti prikazan u sklopu vaše poruke.
 12. Wrap
  tags around selected
  text – Služi da se deo teksta obeleži kao citat. Koristi se prilikom citiranja teksta sa nekog drugog sajta ili iz nečije prethodne poruke. Na taj način možete, navođenjem citata, učiniti vaš komentar jasnijim, da ostali shvate o čemu se radi.
 
Vrh