Bremenitost i jarenje koza

Koliko je normalno da koza prenese termin? Danas joj 153. dan a jos se nije okozila.
To je "okvirno" da nosi 155 dana, tako računaš termin otprilike da bi bio spreman i kao takav dočekao jarenje. Može da prenese i 7-8 dana preko tog termina, ali ako se ni onda ne ojari, trebalo bi da zoveš veterinara da utvrdi šta nije u redu....Nadam se da to nije slučaj kod tebe i da će sve biti OK.....Ne mora da nalije mleka pre jarenja, može da nalije i neposredno pred ili u samom jarenju, držao sam koze oko 20 godina u kontinuitetu i iza ovog podatka stoji iskustvo i praksa a ne literatura, i uvek oko 5 koza i jarca u štali, i kod svake koze su znaci skorog jarenja bili drugačiji....
 
Hvala na savjetima, koza se danas oko 13 sati ojarila, prije oko sat ipo izbacila posteljice, 2 živih i jedno, nažalost, mrtvo, napola razvijeno, ne znam da l je pravilan izraz "mumificirano", to je prvi put da se to dogodilo iako već dugo godina imamo koze( ja nisam mnogo o tome brinuo, dok su bili stariji živi oni su o tome mislili). Jarad su bojom oboje povukli na majku, 1+1, žensko je malo ali, da ne ureknem, jako živahno i vrlo brzo po jarenju je podojilo i ustalo na noge, dok je muškom iako je, duplo veće malo duže trebalo da ustane, možda je lijeno, ipak je rođeno u CG :osmeh: Sve u svemu, zadovoljni smo, nek su oni živi i zdravi.
 
Može li mi netko odgovoriti iz svog iskustva od koliko starosti su muški jarići spremni za rasplod i posle jarenja koliko je prošlo vremena da je koza tražila jarca najranije?
 
^^^ Грујане, вероватно је хтео да пита колико времена прође од јарења до новог мркања, а да је за јарце питао када стасавају.

Сусо, колико ја знам, козе траже јарца сваке године у исто време. Може ваљда да се регулише термин у неком минималном обиму, али ја нисам довољно стручан да ти напишем како. Има овде много искуснијих, самим тим и паметнијих на ову тему. Један од њих је свакако и ц.груја, само те није разумео
 
Interesuje me sledeće jasna mi je prva pitanje tj da mogu jarca od 7 mjeseci pustiti u koze i očekivati rezultat!Međutim događa mi se jedna po malo neobična situacija koza se ojarila prije 4,5 mjeseci međutim pokazuje simptome kao da traži jarca?šta da radim dali da je vodim pod jarca?simptomi su me zbunili??dali je mogućće da tako porani?ostale koze sve ok!samo mi ova jedna se pomahnitala!
 
Kod mene ove godine katastrofa.Prvo jarenje i nekako proslo_Ojarila Zuta jedno musko.Drugo jarenje isti dan ne daj Boze nikome.Stradala i kozica i dva jareta.Taj dan ojarila jedno mrtvo,izbacila posteljicu i nista.Nije vise imala napone,ja je uvece pomuzla.pa ujutru.Jela je normalno,malo je bila mirnija nego inace a ja sam mislila da je tuzna zbog jareta.Medjutim,kad sam dosla uvece da je pomuzem ona lezi,ima bolove...zovem veterinara...izmucili smo je jadnu do besvesti dok smo izvadili drugo mrtvo jare.Dao joj veterinar injekcije ali ujutru je imala bolove strasne.Oko podneva je crkla.Alpinica,prvojarkinja,bila je lepa kao srna.Juce stara Alpina resi da se ojari,ceo dan ja setam i nadgledam,ona ima bolove,mleko nalila ko balone.Udjem u neko doba u kucu da popijem kafu,kad se vratim ona istresla tri jarenceta!Dva zenska i jedno musko!Ali opet muke!Dok sam brisala vime da ih podoji,primetim tvrda vimena ko kamen.Izmuzem kasnije sto sam mogla i namazem dobro sircetom i mascu.Jutros opet tvrdo_Opet zovem veterinara...u medjuvremenu kupim mast komfort ili tako nesto i to namazem.Dodje veterinar da injekciju i kaze za pola sata ako ne pusti mleko docicu ponovo.Dolazio je malopre dao joj neke tri injekcije!Kaze upala vimena.Ja opet pomuzla koliko sam mogla ali sta ce sutra biti to ne znam.Eto ja se izjadah a bice sto biti mora.
 
Ljudi pomagajte!Celo jutro mazem sirce i mast!Od injekcija nista nije popustilo.Vimena su joj ko kamenje.To mi je najbolja koza na mleku.Sta da joj radim?Masiram,mazem,pokusavala sam juce muzilicom da izmuzem i nista ne vredi.Ima mleka,jarici sisaju, mada ne znam da li im je dovoljno.Mleko je bez sukrvice i krvi,cisto.Bojim se za kozu :sta:
 
Ubaci i jedno belance sa mašću i sirćetom (biće kao pomada) i maži i masiraj.Tako sam radio dok sam držao krave muzare, muke po 5-6 dana i posle prođe.Bitno je da ima mleka za jariće.
 
I opet problemi!Danas mi pobacila namladja kozica koja je trebala tek u aprilu da se ojari.Ceo dan sam cekala da izbaci posteljicu,bio veterinar dao dva puta injekcije za napone,ja pokusavala da izvucem sto mogu ali ne znam sta ce biti.Da li je sve izbacila nemam pojma.Razocarana sam totalno.Prosle godine su se u svinjcu jarile i sve je bilo dobro,a ove godine su dobile smestaj A kategorije,lucerku lepu,seno,hranu...i sve bezveze.Imam jos dve za jarenja ovih dana a vec me panika hvata.
 
prvo da li je jarac sa njima ako jeste mora biti vezan, drugo mozda se koze oko hrane medusobno udaraju i trece ne daj boze mozda je uzrok podbacaja bruceloza
 
Jarca ne drzim,cak su i one vezane jer ima rogatih,mada desavalo se da se neka otkaci pa ih tuce redom.Hranu i vodu ima svaka posebno.Bruceloza,kaze doktor,nije,jer ona prva se ojarila u terminu,druga ojarila tri ko lutke a imam jos dve za jarenje.Kaze,da je,ne daj boze bruceloza sve bi koze pobacile a imam ih jos pet.
 
Koza mora da izbaci posteljicu nemoj da vam veterinari dzabe uzimaju pare/ mozda ju je pojela pa je nema/. Moguce i da je jarac bio zarazen pa preneo na koze, raspitaj se kako je kod ostalih ako je jos neke pario. Pozdrav.
 
Nazad
Vrh