Bremenitost i jarenje koza

Ma bez nas zena nista bre:bravo:Kad se jarila poslednja kozica,muz se nasao ispred kozarnika,kad je cuo kako se dere mucenica,uplasio se i dotrcao do kuce da me zove.Ja usla,pomogla joj i izvukla jare jer je bilo veliko a ona mala i mlada prvojarkinja.
 
Pa svaka vam čast,ili kako se na Kosovu kaze aferim.Tako isto i ja radim(mislim odmah dotrčim i javim)Šalim se,naravno.Pratio sam ja vase komentare ovih dana neka su vam srećni i napredni jarići.Pozdrav!
 
Ma bez nas zena nista bre:bravo:Kad se jarila poslednja kozica,muz se nasao ispred kozarnika,kad je cuo kako se dere mucenica,uplasio se i dotrcao do kuce da me zove.Ja usla,pomogla joj i izvukla jare jer je bilo veliko a ona mala i mlada prvojarkinja.

Tako isto i moja zena..mislim istio utrci u kucu:osmeh:
 
xaxa zene ma zaista nista bez njih kako radim u zadnje vreme i danju u el.distribuciji i nocu kao strazar kuci dodjem na 5 min i idem zena vodi brigu o njima i mogu reci zaista efikasno . ali evo i ja da se pohvalim danas zavrsili sezonu jarenja 2 ziva i zdrava jareta brat i sestra ima i 1 od pre sedam dana muskarcina okozio se baz na dan mladenaca zato je i dobio ime mladen a ova danasnja petar i petra .zenina fantazija nema druga posla pozdrav do sve odgajivace koza i ovaca
 
neka su ti živi i zdravi jarići, i ja čekam nova jarenja.

- - - - - - - - - -

Danas se ojarila i poslednja. Sedam koza - trinaestoro jarića. Prvo trojke, pa tri puta blizanci, pa jedno, pa opet blizanci, i danas jedno kod prvojarke. U većini slučajeva sam ja bio babica, a dva puta uključujući i ovo danas je bila moja žena.

Pozdrav za novu koleginicu Ivanu i moralna podrška u novom biznisu. Koza je ubedljivo najbolji izbor za stočara početnika. Bolje je da se učiš i vežbaš na kozama nego na kravama. Kad jednom ispečeš zanat na kozama, polako i jednog dana za tebe neće biti tajne u uzgoju preživara.
Ja sam išao obrnuto. Moja prva iskustva u stočarstvu su vezana za goveda. O kozama nisam imao pojma, ali je zato moja žena od osme godine imala zadatak da svako jutro muze kozu dok su joj roditelji bili na poslu.

- - - - - - - - - -



Ako koza ima kojim slučajem krupne sise onda jarićima u početku treba pomoć dok sisaju. Ja ne izmuzam ništa prvih dana, prepuštam stvari prirodi. Ipak kontrolišem vime opipavanjem da nema slučajno tvrdih otoka. Prvo mleko je najdragocenije za zdravlje jarića i zato moraju oni da ga potroše, a ne psi i mačke. Kasnije kada utvrdim da neka koza ima više mleka nego što njeno jare može da posisa(to se dešava samo kod jedinaca) u tom slučaju podmećem jariće od drugih koza i to one najkržljavije, obično od trojki ili blizanaca u prvojarki. To činim isključivo uz strogi nadzor(držim jare) da ga ne bi koza lizala jer tada može da se dogodi da ga njegova mati odbaci.

i ja mislim da je s kozama lakše, imam priliku vidjeti kod susjeda koji imaju krave koji je to posao, kako se ljudi muče, što im rade mljekare...to je robija.
Dali bi bilo dobro prvi kolostrum ako ga ostane izmusti i posprmiti u zamrzivač, za neku neočekivanu priliku ako je dogodi?
 
Jos jedna prvojarkinja se ojarila danas jedno musko, sve super proslo....za sada 7 komada 4:3 za cure... jos jedna je ostala da se jari...
:osmeh:
 
Ako me niste razumeli oni smajlići u 209 postu bi značili da smo juče dobili pet prelepih jarića.Tri kozice i dva jarčića.Našoj radosti nema kraja!
 
Ma ne,jarići su od dve koze.Naša bela koza(71.strana u temi fr.alpina)je ojarila tri a ona mala dva,lepo sisaju,lepo spavaju,koze su počele lepo da jedu ukratko sve je dobro i kako valja...Staviću slike ovih dana.
 
Zavrseno jarenje i kod mene, 5 koza, ukupno 9 jarica 6:3 za cure :bravo: i sve su se jarile oko podne, brzo su izbacivale posteljice jedino ova danas u podne se ojarila a jos nije posteljicu izbacila ali valjda ce brzo
Cestitke svima na prinovama :ppozdrav:
 
img1878qt.jpg
img1879k.jpg
img1880qv.jpg
img1888d.jpg

Ovo su naše koze i njihovi jarići stari 12 dana.dobili su selen i dobro napreduju.
 
Poslednja izmena:
Koliko je normalno da koza prenese termin? Danas joj 153. dan a jos se nije okozila.
 
Koliko je normalno da koza prenese termin? Danas joj 153. dan a jos se nije okozila.[/QUOT
Normalno je da se ojari do 155-og dana tako kaze nauka ali je sve to individualno...ja sam isto pocetnik i imam 6 koza ali svaka je drugacije i jarila se i simptome imala ali pred kraj se bas vidi da se jarici u stomaku mrdaju pa et mozda bi to trebali malo pogledati dok cekate...i da vime ce prije jarenja bas nabreknut od mlijeka to je isto uocljivo...bit ce to abd sve ok :)

- - - - - - - - - -

Branko Marković Fine su ti koze i jarici u zdravlju ti bilo.... :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh