provac
Član
da li je to 5.5 h ili 55 malo mi je nejasno
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako sacekaju Jos par god.eto zarade i cenu onda prodaja ?Ivensticija koja se isplati kroz par godina, u punom rodu se ocekuje rod oko 40t proizvoda.
Otkupna cena borovnice je od 4-6,5ura
Apsolutno je uzgoj borovnice u Srbiji neisplativ.cena je 2024god bila u proseku 3,5e iako je grad,mraz i suša,uništilo skoro 50% zasada. dakle nije bilo robe a cena i dalje niska. sto kod ostalog voča, npr. šljiva i kajsija,cim je manji rod cena skace i nema je. , Uzgoj borovnice isplativo je samo u varijanti da ti jedan hektar daje minimum 10tona kvalitetnih plodova ,sto je misaona imenica... i tesko da kod nas to neko ima.i u toj prici imas nekih 20-30 procenata od ulozenog novca po sezoni. Minimum ulaganje po sezoni za odrzavanje ozbiljnog zasada jednog hektara borovnice je oko 10,000eura. Meni su pričali ,ja im nisam verovao... pa sam se uverio. Da sad imam ove pare na gomili ,sto sam godinama ulagao u borovnice...jebo me onaj što me nagovorio da to radim.Kolika je bila cena borovnice ove godine, ako nelo prati?
Cudi me da nije pisano u temi celu godinu, s obzirom na ekspanziju borovnice?
Posadi u saksije na par godina dok ti ne dosade pa posle kupuj na pijaci.Pročitao sam skoro pola teme i spominje se stalno idealan Ph zemlje ispod 5.0,a da nije jasno precizirano radi li se o PH Kcl ili PH H2O?
Tražeći po internetu neka istraživanja koja to jasno preciziraju,naišao sam na sledeće
consider that the optimal soil reaction pH KCl for highbush blueberries is 4.2–4.8. In very low pH KCl environment (lower than 3.4), plants suffer from Ca deficiency; if reaction becomes less acid (pH KCl 3.4–3.8), plants gradually recover but productivity (yield of berries) is very low (Hart, Strik, White, & Yang, 2006; Hancock, 2009). Therefore, it is considered that pH KCl 3.8 is the lowest possible (reasonable) level for blueberry production
znači Humus preko 5,nesmije bit preglinovito,niski Ph Kcl 4-5.Takva zemlja sumljam da postoji,a da nije veštački stvorena,
Probao bi i ja za početak sa nekih 10ak dužnih metara pa možda sledeće sezone nešto više.
Kod mene je
PH Kcl 4.74
PH H2O 5.61
Humus 2.6
sastav,odokativno mešanjem u tegli glina 55posto,pesak 30posto,šljunak 15posto.
Bojim se da je to preglinovito,ali ionako niko to nesadi direktno u zemlju,,več u treset,piljevinu,stajnjak,kompost i slično.
Mislim koja je onda svrha proveravanja sastava zemljišta,ako biljka ne raste u zemljištu,već u toj dovedenoj materiji?
Ili vremenski u taj miks piljevine,treseta,stajnjaka,kroz neki vremenski period zemlja pomoću kiše,snega ipak prodre i promeni taj početni sastav kojim je bio okružen koren biljke?Ili se smatra da je bitan sastav zemljišta jer koren odrasle biljke je prečnika 80cm i u dubinu možda toliko,a niko ne popunjava toliki prostor piljevinom i tresetom,tako da koren biljke pri rastu i širenju nekom logikom mora završit u tvrdoj glini,osim ako neko nije iskopao ogromnu rupu prečnika 80cm i u nju ubacio piljevinu,treset?Ima dosta stvari koje u temi nisu do kraja objašnjene.