Bolesti ovaca

Već smo radili sa Poliovinom, ali nije bilo baš uspešno, klostridija se i tada pojavila. Tada mi je kolega MirkoPožega savetovao da radim samo sa Kventodizom. Sad čujem da ima neki mađarski preparat, ali to mora varijanta šverc-komerc, a ja sad nemam vremena za te egzibicije.
 
Imam problem sa jagnjetom, pojavljuje s otok na donjoj vilici vec par dana. Dolazio je odmah veterinar i nakon par injekcija otok je spao, ali se brzo vrati. Ustanovio je da su mu zubi jako losi, crni su i nepravilno rastu pa prilikom zvakanja iritira usta. Pojavila se i temperatura. Juce je dobio antibiotike. Imate li iskustva sa ovim problemom? Postoji li sansa da ce se rijesiti problem sa zubima posto je veoma mlad. Ojagnjen je pocetkom aprila.
 
Jedno pitanje ,zimus sam zamolio jednog poznanika da mi ostavi tarup oko 40h ,da ga odmah ne zaore i na početku nije bilo nekih problema ali kasnije sam imao par pobačaja vjerovatno od pokvarenog kuruza pa me zanima dali bi pomogao Poliovin ili neki drugi preparat pošto sam opet se dogovorio za najesen za tarup .
 
Najbolje bi bilo da ne jedu buđavo i pokvareno, ali ako baš mora onda im se može dodavati 0,5 % minazela u ishranu. To su preporuke veterinara.
 
Problem je u tome što je puno kuruza ostalo na njivi , čovjek koji je radio sa kombajnom je negde pogrešio i bilo mi je žao da toliki kuruz propadne i svlasnikom njive se dogovorim da mjesec dana ne dira njivu , isve je bilo u redu dok je kuruz bio suv i zdrav , nakon jedno 20 tak dana počinju problemi ,kuruz je potao vlažan i počeo je da se kvari i tad počinju problemi .
 
[h=1]БОЛЕСТ ПРЕРАСТА У ЕПИДЕМИЈУ[/h]
Плави језик се шири пљеваљском општином

БОЛЕСТ ПРЕРАСТА У ЕПИДЕМИЈУ


-Болест плавог језика досада се проширила на простор читаве пљеваљске Буковице, Потковача, Бољанића, а најкритичнија ситуација је испод планине Љубишње у МЗ Шула;


Према тврдњама житеља бројних пљеваљских села болест Плавог језика узима све више маха и практично се претворила у епидемију.

Ситуација је тешка у Буковици, Потковачу, бољанићком крају, али је најалармантнија у селима испод планине Љубишње.

Током наше посјете засеоку Петибор, у Мјесној заједници Шула, дознали смо да у појединим стадима има и по двадесет обољелих оваца, као и да је угинуло више јагњади и оваца и да пријети опасност од нових угинућа. Тамошњи мјештани тврде да им најтеже пада што држава ништа не предузима, што ветеринари не излазе на терен, већ у телефонским разговорима дају упуства за лијечење. Притом нико не евидентира угинулу стоку, нити помаже у лијечењу обољеле стоке, па сав терет штете и лијечења пада на саме сточаре.


-Када је у питању угинуће оваца и јагњади у мом стаду угинуло је једно јагње али је обољело око двадесет јагњади и оваца. Стока се много мучи и мислим да ће од двадесет обољелих најмање пола угинути, каже Здравко Лакетић из села Петибор уз појашњење да овцама отиче глава, ноге и зглобови и да се притом једва крећу. Он наводи да се често бале појављују на уста и да животиње не узимају храну.


-Ветеринари нијесу излазили уопште на терен иако смо их позивали. Давали су нам упуства какве лијекове да дајемо и ја могу да кажем да сам за овце досада узео и дао педесет инекција, а свака та инекција кошта четири еура, што значи да сам морао да издвојим двјеста еура, каже Здравко и истиче да не може да разумије да су сточари са својим стадима остављени на милост и немилост веома тешкој и необичној болести.


Сточари су нам испричали да се болест необично шири и да просто не знају шта да ураде како би је зауставили. Поред штете тешко им пада што стока много пати и дуго болује.


-У мом стаду су угинуле двије овце и једно јагње, док је седам грла обољело. Ситуација је јако тешка и просто не знамо шта да радимо, јер је много тешко гледати стоку како се мучи а не можемо да јој помогнемо, каже Голуб Станић из истог села уз напомену да му послије проблема са болести Плавог језика не пада напамет да шири стадо.


Да су ипак најбезбрижнији они који су давно своја стада продали испричао нам јеДрагоје Лакетић, уз осврт да је сада обавезан да помаже својим комшијама око обољеле стоке.


-Своје сам овце продао и на тај начин сам се спасио. Сада у вечерњим сатима идем и помажем комшијама да са паше донесемо обољеле овце, јер исте услед изнемоглости и отока на ногама не могу да иду, казао нам је Лакетић и истакао да му није јасно због чега нико из Министарства пољопривреде ништа не предузима.


На подручју МЗ Шула болест је узела маха у свим селима, у бројним стадима има приличан број обољелих оваца, али и угинулих. Оно што забрињава јесте чињеница да се болест из дана у дан све више шири и да је све више угинуле стоке. Покушаји појединих сточара да своја стада заштите тако што ће обољела грала изоловати није дао никаквих резултата, као ни клање обољелих животиња и њихово закопавање. Болест је како кажу сточари прешла у епидемију и из дана у дан све се више шири.


Држава заробљена од увозничког лобија


Из Уније сточара сјевера Црне Горе позвали су државу да што прије реагује и помогне сточарима када је у питању болест Плавог језика, притом опомињући да се несмије поновити прича која се десила када је у питању болест Квргаве коже код говеди. У првом реду траже се мјере како би се зауставило ширење болести, као и да се штета сточарима надокнади када је у питању угинуће оваца.


-Држава је обавезна да надокнади цјелокупну штету сточарима, али и да заустави даље ширење болести. Позивам и овог пута државне институције да помогну сточарима и да се не понови иста прича као када је била у питању болест Квргаве коже код говеди, каже предсједник поменуте организације Милко Живковић уз апел да држава почне што прије да исплаћује штету када су упитању губици од квргаве коже. Он је казао да су поједина сеоска домаћинства остала без стоке од које живе, као и да тренутно немају никакве приходе. Притом Живковић упозорава да треба у договору са сточарима вршити увоз јуница и исплату новца за штете, јер како каже многи од сточара желе увозна грла а неки ће уз помоћ добијеног новца куповати самостално музне краве.


-Плашим се да држава под утицајем увозничког лобија није адекватно реаговала када је била у питању болест Квргаве коже, као и да сад то не чини у случају Плавог Језика. Исто тако се под утицајем тог лобија не почиње са надокнадом штете оним сточарима који су остали без стоке, јер увозничком лобију најбоље одговара да се сточни фонд у Црној Гори у потпуности уништи, казао је Живковић.

http://www.pvsvitanje.me/index.php/2016/09/05/bolest-prerasta-u-epidemiju/
 
Da li neko zna da li postoje inekcije za zastitu ovaca od plavog jezika u slobodnoj prodaji, ako postoje gdje se mogu nabaviti ili neki drugi nacin da zastitim svoje ovce, jer se pojavio plavi jezik u mom blizem okruzenju....bio bih puno zahvalan ako neko moze da me posavjetuje sta da radim ako se pojavi u mom stadu....
 
Bolesti kose stada, a vakcina nema



STOČARSTVO u Srbiji sakate bolesti. Tek što je "kvrgava koža" stavljena pod kontrolu, goveda i ovce počela je da kosi bolest "plavog jezika". Od sredine septembra virus je potvrđen kod 166 ovaca, a trenutno vakcine protiv ove opake bolesti u Srbiji - nema.

Dok cepivo čekaju, kako kažu veterinari, prave spiskove za uginule i ubijene životinje, kako bi država stočarima nadoknadila štetu, u skladu sa Zakonom.

- U periodu od novembra 2015. do maja 2016. godine vakcinisana su goveda i ovce u pograničnim područjima, vakcinom protiv serotima "četiri" virusa - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Tada je ukupno vakcinisano 370.717 goveda i 394.936 ovaca. U rizičnim područjima postavljaju se hvatalice za insekte koji prenose viruse. Praćenje kretanja bolesti i primena odgovarajućih mera kako bi se sprečilo širenje zaraze, ima za cilj lokalizaciju žarišta. Time bi se broj obolelih životinja sveo na najmanju moguću meru, s obzirom da je znatan broj životinja vakcinisan prošle godine.


U Ministarstvu očekuju smirivanje situacije, jer su slučajevi lokalizovani.


Bolest "plavog jezika" pronađena je u 57 poljoprivrednih domaćinstava, u 14 čajetinskih sela. Ugroženo je sedam opština Zlatiborskog okruga. Veterinari iz ovog kraja rekli su da vakcine u Srbiji zasada nema, i da je jedino lečenje brzo prepoznavanje simptoma i adekvatna terapija.


- Opština Čajetina ima 22 sela, a vakcinisane su životinje samo u jednom, pograničnom - kaže veterinar iz Čajetine Dušan Knežević. - Samo je to selo bilo zaštićeno, osim jednog domaćinstva, gde vlasnici nisu hteli da plate 100 dinara po grlu za ušnu markicu. Sada se bolest raširila po celoj opštini. Bolest "plavog jezika" ne prelazi na ljude, a ni na životinje i prenose je insekti. Naruku nam ide to što dolazi zima i hladni dani. Životinje lečimo vitaminima i antibioticima. Vakcina nema, a inspekcija, kako smo čuli, namerava tek od proleća da počne novu vakcinaciju.

DA se bolest ne bi širila, meso neće biti korišćeno ni za ishranu lešinara. Zabranjena je i trgovina stokom, a klanje je dozvoljeno samo zdravim grlima koja su pregledana, i to u klanicama.



http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...html:629864-Bolesti-kose-stada-a-vakcina-nema
 
Sta je resenje za sap? ovce hramaju ,plavi kamen I formalin ne pomazu.cuo sam da linkomicin I linkospektin antibiotik moze da pomogne?jel neko ima iskustva I gde ga nabavitu? Veterinari namaju nikakvo resenje...
 
Ovnu se pojavljuje pjena na ustima.Imao je problem s glistama jer nije vakcionisan na vrijeme.Sada je dobro,jede normalno,stolica je uredu.Ovo traje oko 20 dana,u cemu bi mogao biti problem.
 
vladimire, očistiš čapak od gnoja,uzmeš penicilin i pospeš ga po rani i nakon toga premazeš jodom.uviješ krpom i držiš ovce na suvom i to ponavljaj 7 dana

- - - - - - - - - -

virtenberg, gliste nemaju veze sa pojavom pene,ona se javi kada ovan preživa ili se zagcne prilikom hranjenja
 
ne sigurno. cuo sam tu varijantu za nedostatak vitamina i minerala a cuo sam od jednog starog ovcara da hoce da opada vuna kad ovca nosi 2-3 jagnjeta.
 
Nazad
Vrh