Bolesti ovaca

kolega jos jednom dobro razmislite sta pisete i dobro porazgovarajte sa nekim,pogotovu ako sada pogledate i post ispod gde je ovca uginula.to da metilj na neke deluje,a na neke slabije nema veze sa zivotom.samo je pitanje vremena koliko ce izdrzati,a ako se ne leci sigurno ce uginuti.kakvi su to veterinari koji kazu da nisu culi da je ovca uginula od metilja,pa normalno da nije ako pre toga ugine od gladi ili neke druge bolest koja je dokrajci.zapamtite metilj je opasan i ako se ne leci na vreme zivotinja uginjava.
A otkud ti znas da je uginula od metilja i gde si cuo ili video da je uginula od metilja i da je to potvrdjeno. ja cuo nisam da je bilo koja pljiuvala krv.

Šteta je pretjerivati se oko poznatih stvari:
..." Ako je životinja uzela veliki broj cerkarija, dolazi do akutne upale jetra sa krvarenjima, oteknućem, velikim količinama tekućine u trbušnoj šupljini,groznicom, anemijom itd..Tada može doći do tzv. akutne metiljavosti koja se u većem opsegu pojavljuje u kasnu jesen i uzrokuje brojne uginuća. Ako životinja proguta manji broj cerkarija, promjene se jetra od bušenja smiruju i razvija se tzv. kronična metiljavost, koju karakterizira manje ili veće zadebljanje žučnih kanala, u kojima se može s vremenom nataložiti i vapnenac. Kod nešto jače najezde dolazi i do ciroze jetre.Sve to prate progresivna anemija, smetnje u probavi, nateknuće međuviličnog prostora, nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, česti pobačaji kao i uginuća od iznemoglosti...."
Citat iz knjige Ovčarstvo i kozarstvo,( B.Volčević, Neron d.o.o. Bjelovar 2005.)

Šteta je pretjerivati se oko poznatih stvari:
..." Ako je životinja uzela veliki broj cerkarija, dolazi do akutne upale jetra sa krvarenjima, oteknućem, velikim količinama tekućine u trbušnoj šupljini,groznicom, anemijom itd..Tada može doći do tzv. akutne metiljavosti koja se u većem opsegu pojavljuje u kasnu jesen i uzrokuje brojne uginuća. Ako životinja proguta manji broj cerkarija, promjene se jetra od bušenja smiruju i razvija se tzv. kronična metiljavost, koju karakterizira manje ili veće zadebljanje žučnih kanala, u kojima se može s vremenom nataložiti i vapnenac. Kod nešto jače najezde dolazi i do ciroze jetre.Sve to prate progresivna anemija, smetnje u probavi, nateknuće međuviličnog prostora, nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, česti pobačaji kao i uginuća od iznemoglosti...."
Citat iz knjige Ovčarstvo i kozarstvo,( B.Volčević, Neron d.o.o. Bjelovar 2005.)

Hvala vam kolega,konacno neko normalan da razbije zabludu.Pricao sam sa vise veterinara,od kojih su dvojica eminentni strucnjaci,doduse jedan se bavi farmakologijom za zivotinje i isto su mi potvrdili,da od metiljavosti nema opasnijeg parazita.pa nisam ja lud da pisem nesto neprovereno.pricale su mi kolege ovcari koji sada imaju po 80god.nekada je ta metiljavost bila gora od kuge,dok nisu postojali efikasni lekovi.nije moglo proci ni jedna godina a da neka ovca ne ugine od metilja.naravno na to se mogu dodati i ostali problemi,kada zivotinja oslabi,izgubi imunitet i sl.zato oprez!

Pozdrav svima. Moze li jedan savet ako ste imali iskustva sa ovim sto cu sad napisati.Imam malu jagnjad odojcad od 2-mesec dana i problem sa njima koji se najpre vidi u usnoj duplji,naduju im se desni i pocnu da krvare,visoka temperatura i pojava proliva,drze poluotvorena usta. Veceras sam jednom merila temperaturu i primetila na toplomeru takodje krv pa pretpostavljam da ima i unutrasnje krvarenje. To traje vec par dana a kod jagnjadi kod kojih se najpre javilo sada su se pojavili i sitni plihovi na usnama a pritom dok im to traje vrlo slabu jedu odnosno ovi mali slabo doje. Ako je neko imao iskustva sa takvom pojavom zamolila bih za savet kako se to leci da li se prenosi,da li je to bakterija ili virus,buduci da su ovce stalno u toru na jaslama ne izlaze na pasu uopste. Hvala unapred

Po knjizi trebalo bi da je bakterija,obavezno tretiranje atibioticima sirokog sprektra delovanja.Pozovi veterinara,neka ima da inekcije,i neka to ponovi tri dana za redom.Cime hranis ovce i ima li vlage u stali?Kakav je proliv u jagnjadi?

Pa ovce hranim livadskim senom dobrim a vecu jagnjad detelinom,ovi mali doje. U sustini nema vlage cisti se ili nedeljno ili na 15 dana ali stalno su prozori otvoreni. Jagnjad ima zuti proliv

velika mi je cast biti ucesnik ovoga foruma i citato ovo sto pisu ljudi koji sigurno znaju u kakvim smo mukama kad nam se razboli nase blao....
ja imam jedan cinimise mali problem u stadu,nedavno sam kupio jednu ovcu sa dvoje jagnjadi i ubacio je u tor sa ostalim ovcama poslije toga sam vidjeo da ta ovca ima sugu,zvao sam veterinara i dao joj iverktin inijekciju (pojacana doza za duplo) posto u stadu imam jos ovaca i duplo vise janjaca dali da zastitim i ostale ovce i dali cu davati nesto jagnjadima?jagnjad su naj starija 1mj.a naj mladja 10dana......unaprijed hvala

Kupi u poljo-apoteci neki od preparata za šugu i sunđerom natopi delove ovce koji su zaraženi šugom.Mislim da nije pametno davati ovcama koje doje Ivermektin.

prijatelju moj ovce su sve izjanjene i jagnjad doje a sad zasad samo je ta jedna zarazena na ostalim nema ,znaci topiti sundjerom!a sta sa ostalim i sa janjcima ostalim posto mislim da je to prijelazno

Poslednja izmena od urednika:
Pa ovce hranim livadskim senom dobrim a vecu jagnjad detelinom,ovi mali doje. U sustini nema vlage cisti se ili nedeljno ili na 15 dana ali stalno su prozori otvoreni. Jagnjad ima zuti proliv

Bilo bi korisno janjadi koja ima proljev skuhati jak čaj od hrastove kore ili neki crni čaj (ruski), čaj od lista kupine ili dunje.Svakom janjetu dati po jedan dcl ujutro i navečer.

prijatelju moj ovce su sve izjanjene i jagnjad doje a sad zasad samo je ta jedna zarazena na ostalim nema ,znaci topiti sundjerom!a sta sa ostalim i sa janjcima ostalim posto mislim da je to prijelazno
Samo tu jednu za sad,preparat NEOSTOMOSAN,inace se koristi za tretiranje pasa i macaka protiv buva,ali je odlican protiv suge,kupis tu ampulicu i rastvori u dva litra tople vode i sundjerom natopi ta mesta na ovci koja su zarazena sugom,posle sisanja obavezno vakcinacija ivermektinom celog stada.

Imam problem sa jednom ovcom. izgleda dosta mršava a obliznila je se pre par dana imala je i blagu upalu vimena ali je je to prošlo ali me buni što kad odem kod nje kao da joj neka pena izbija iz usta i cedi se a i nos joj je jednako slinav, šta bi to moglo da bude?

Ovako, moje stado nije baš veliko, ali je raznoliko. Jedna ovca - vrsta Cigaja dobila je proljev, i ništa nije htjela jesti, dali smo joj 2Nilzan tablete jer je velika, i davali joj prah za proljev 5 dana, međutim ona od te subote gotovo ništa ne jede. Nakon što smo dali te tablete počeo joj je nos curiti i to je stalo nakon jednog dana (ako ima kakve veze) Temperatura joj je oko 38 stupnjeva. Davali smo joj i sijena i zobanja ništa neće, pa smo pitali veterinara jel joj smijemo dati kruha, rekao je da možemo. 2 dana je jela kruh namočen u mlakoj vodi sad neće ni to. Jedino malo trave, al više onako njuška i tu i tamo malo vode. Proljev nije stao.
Što se tiče janjenja ojanjila se - 01.12.2011. (3 muška) 14.06.2012. (muško i žensko) 03.02.2013. (muško - koje nije moglo na noge i ima kvrgu na vratu, meni ga je bilo žao ubiti te sam ga "posvojila" - no on se slabo diže na zadnje noge i ima i dalje tu kvrgu, međutim jede kao lud - pa i tu savjet ako ima tko)
Jel ima tko kakav savjet?
Što joj je i kako da joj pomognemo?

Što se tiče ovce, hrana samo sijeno i i voda (ne pre hladna).Potreban je antibiotik npr. Sulfadimidin, može u usta otopljen u jakom čaju od hrastove kore(ili lista kupine, dunje) , dodati malo soli, zalijevati je sa pola litre dva puta na dan.Kada je cijepljena protiv šuge i crijevnih nametnika , ako nije Ivamektin (Alfamec, Dektomax, Baymec) 1,5 mll pod kožu.
Janjetu Tokoselen 2 mll i 4 mll AD3E vitamina.

ne želi jesti sijeno, jedino nešto malo trave :( vodu onak pije.
Sintotan 75 smo davali protiv proljeva, al nije to ništa pomoglo, sad smo na ugalj prešli. Protiv nametnika smo im dali nilzan tablete, a cijepit nismo htjeli jer su gravidne bile pa da ne bi bilo pobačaja...što nam je veterinar rekao.
Di naći taj čaj? Ima se kupit ili?

Taj caj moras sam praviti.Poslusaj kolegu Strileta i kazi veterinaru da joj da antibiotike,Sulfamidin ili Enrocin.i to par dana za redom.A,kad se izjagnje vakcinisati protiv parazita kako je kolega gore naveo.Nemoj cekati moze biti kobno.

Inače već se ona ojanjila. Ne znam, vidjet ćemo sutra, danas se jedva ustaje, kako joj dragi Bog da :/

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh