Bolesti ovaca

drugari imam veliki problem, pre 15-ak dana kada sam dosao u ovcarnik jedno jagnje lezi ne moze ne noge, zadnji kraj se trese tj. drhti kada pokusava da ustane, stenje, skripi zubima. veterinar je mislio da su ovce pregazile jagnje i da se radi o povradi kicme, ono je i danas zivo, medjutim koncentrovanu hranu uzima samo iz ruke, dok seno jede normalno, da bi posisalo ovcu moramo da mu stavimo sisu u usta, neko malo poboljsanje je primetno ali je i dalje lose. Medjutim jos veci problem je sto je i danas jedno jagnje sa istim simptomima, evo sada je bio veterinar kaze da se najverovatnije radi o misicnoj distrofiji

bato87 je napisao(la):
drugari imam veliki problem, pre 15-ak dana kada sam dosao u ovcarnik jedno jagnje lezi ne moze ne noge, zadnji kraj se trese tj. drhti kada pokusava da ustane, stenje, skripi zubima. veterinar je mislio da su ovce pregazile jagnje i da se radi o povradi kicme, ono je i danas zivo, medjutim koncentrovanu hranu uzima samo iz ruke, dok seno jede normalno, da bi posisalo ovcu moramo da mu stavimo sisu u usta, neko malo poboljsanje je primetno ali je i dalje lose. Medjutim jos veci problem je sto je i danas jedno jagnje sa istim simptomima, evo sada je bio veterinar kaze da se najverovatnije radi o misicnoj distrofiji
bilo je to kod mene,dao veterinar selen i ad i jos neki antibiotik,i imao je i temperaturu.jel tvoj ima?

Provaj mu dat selen, antibiotik na bazi penicilina te dobru dozu vit. AD3.
Pozdrav.

Moze biti da ima i upalu zglobova,i to kolenog ili karlicnog,pa ne moze da stane,a temperatura je je cesca kod upale zglobova nego kod distrofije,skrguce zubima jer ima jak bol,posto verovatno preziva,a i s obzirom kako tvoje stado na slikama izgleda,tesko da moze biti nedostatak selena.Dodaj mu malo i nekog kortiko preparata.Pozdrav

bravo maestro ::svaka cast:: ::svaka cast:: ,stvarno toliko se pisalo o tome da mi mucenici sto citamo sve,poludesmo vise od jedenja vune,ja pre nego sto sam se uclanio na forum,oblasti koje su me zanimale procitao sam od a do sh,jer sam pretpostavio da su odgovori na vecinu pitanja koja su me interesovala,vec tu. :kisa:

pred predstojecu sezonu sisanja ovaca jedno bitno pitanje.kako bi trebala da izgleda kompletna zdravstvena zastita ovaca u toku jedne godine?
citao sam o ovome u knjizi i koliko sam razumeo,posto imam problema sa sugom i cupanjem vune odmah po sisanju da ima dam POLIOVIN i PROMECTIN(ivermectin),onda revakcinacija posle 2 ned.samo PROMECTIN,zatim 20 dana posle sisanja kupanje ovaca EKTANOLOM,opet ponovo kupanje nakon 2 ned.,i onda na svakih 6 meseci vakcinacija poliovinom i promectinom.
da li je ovo ispravna metoda zastite? :ppozdrav:

Pozdrav..))
Planiram da gajim ovce na jednjoj njivi gde su pre 1 god., bile ovce koje su imale,,sap''. Pa me zanima, da li postoji neki preparat za denzinfekciju njive, posebno gde su se ovce zadrzavale??

to nije šap nego šepavost, ali bez obzira nije preporučljivo 3 godine da se po tom terenu kreću ovce pogotovo u kišnoj godini

Ako hoces da nemas problema sa sepavosti a to ti je mozda jedna od najgore bolesti kod ovaca najbolje da netereas mada sepavost je bolest koja je najslabije odragjena od strane nauke

strile je napisao(la):
Ako bi ipak pustio ovce na tu parcelu, koristilo bi prije izvršit tretiranje otopinom plavog kamena,

Ok i hvala vam na savetima...
A gde bih mogao da nadjem otopinu plavog kamena, jel ima gde da se kupi ili se pravi??

Milivoje991 je napisao(la):
strile je napisao(la):
Ako bi ipak pustio ovce na tu parcelu, koristilo bi prije izvršit tretiranje otopinom plavog kamena,

Ok i hvala vam na savetima...
A gde bih mogao da nadjem otopinu plavog kamena, jel ima gde da se kupi ili se pravi??

Drugarski savet nikako ne terati ovce na taj teren nece biti neka vajda od plavog kamena

pomoc hitno,
jagnje staro mesec dana vec 7 dana ne jede nista samo sisa,i vesela je (sto je jos cudnije)mokri redovno al izgleda ne balega,proteze se i skripa zubima ponekad,ponekad ima temperaturu do 40
dat joj je jugocilin,pa onda neki koktel produzenog dejstva.nonn stop je zalivaju kuvanim cetenovim semenom i praskom za varenje kao i praskom protiv zatvora
unapred hvala na bilo kom savetu vise ne znam sta da radim(veterinari takodje slezu ramenima)

i da sepavost na zemlji(prisustvo kiseonika) moze da prezivi max 14 dana ako u tom periodu ne nadje domacina bakterija ugine

pomoc hitno,
jagnje staro mesec dana vec 7 dana ne jede nista samo sisa,i vesela je (sto je jos cudnije)mokri redovno al izgleda ne balega,proteze se i skripa zubima ponekad,ponekad ima temperaturu do 40
dat joj je jugocilin,pa onda neki koktel produzenog dejstva.nonn stop je zalivaju kuvanim cetenovim semenom i praskom za varenje kao i praskom protiv zatvora
unapred hvala na bilo kom savetu vise ne znam sta da radim(veterinari takodje slezu ramenima)

Temperature nema, vjerovatno ima neki problem u probavi. Mozda je doslo i do zacepa. Uhvati janje za zadnje noge i uvali mu malu cjevcicu u rektum, zatim pusti slobodno kroz ljevak mjesavinu tople vode i ulja. Najbolje bi bilo vazelina.Nakon toga ostavi da pocne izbacivat vani izmet.
Dobro bi bilo palpirat je s donje strane stomaka, da se utvrdi ima li zacep, koje je velicine i gdje je lociran.
Istezanje uz skripu zubiju je simptom koji ukazuje na kolike i bol.
Pozdrav.

Sta se tice sepavosti, ne pustat ovce na prostore gdje su boravile sepave ovce i to : za vrijeme vlaznih perioda (kisa, magla, rosa itd) min. 3 mjeseca, dok u vrucih i suhim periodima godine 1 mjesec.
Ukoliko obrezujete papke sepavih ovaca, najbolje je ostatke nakon rezanja zapaliti.
Otopina plavog kamena na izlazu iz stale je jedna od najboljih metoda prevencije sepavosti. Od ljekova jako dobro djeluju preparati na bazi tilmikozina, a dobro je provoditi i cjepljenje protiv sepavosti.
U svakom slucaju najbitnije je, da prilikom pojave sepavosti kod pojedine ovce, odmah je odvojiti, osisati papke (u slucaju trulezi rezati do krvi i skidati sve zahvacene djelove), dati dobru dozu oksitetraciklina ili tilmikozina, natopiti dobro bolesni papak ili anb. sprejom ili papak natopiti u otopinu plavog kamena.
Pozdrav.

neznam za to sto nejede i nema stolicu ali kad to izlijecis i nebude jelo ostalu hranu probaj da ga na koji sat odojis od ovaca da mu u usta guras sitno sijeno i travicu i da mu drzis u ustima da sazvace i tako pomalo da bi krenulo da jede a to za sepavost ovce koje su oboljele treba ispred vrata staviti korito sa plavim kamenom da stalno kroz to prolaze i stala kad se ocisti da se pospe krecom

Nazad
Vrh