Bolesti ovaca

Ako ima dosta ztna u klasovima onda nemoj tu slamu. Samo seno, i nemoj puno,
Vazi. Dacu mu veceras i gorku sol. Kesica je za dva koristenja, ali minje doktor rekao da mogu celu. Cak je rekao da moze i dve (verovatno ne zna kolike su kesice) ne smem dve, otice totalno ...

Vazi. Dacu mu veceras i gorku sol. Kesica je za dva koristenja, ali minje doktor rekao da mogu celu. Cak je rekao da moze i dve (verovatno ne zna kolike su kesice) ne smem dve, otice totalno ...
Ja brate nisam nesto strucan sa ovcama,imam 10ak komada za sebe,ali tesko da moze da se prejede od te kolicine,pa cak i jagnje,to ti je oko 500g kukuruza dnevno,trebao bi veteran da sagleda sliku malo.bolje...

Tek danas posle vise od deset dana ovan se izbrabonjao i to onako redje. Dosta bas. Davao sam mu dve nedelje ulja, mleka, gorke soli, ficinusa, sode insirceta, svega i evo uspelo je. A alav jede seno, sve puca. Cidim da ga malo prezivanje zeza, aki verovatno ce i to doci na svoje. Da sam vd sprej dao ne bi se otpekao boze sacuvaj

Pozdrav ljudi. Juce sam kupio jos jednu siljezicu. Danas ima proliv i slabije jede. Sta da radim?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrav ljudi. Juce sam kupio jos jednu siljezicu. Danas ima proliv i slabije jede. Sta da radim?

Mozemo samo da nagadjamo. Najbolje da zoves veta. Ako ih sam lecis, i to bez analize, onda ti se svodi na nagadjanje i na koriscenje antibiotika sirokog spektra. Tacnije, kombinaciju dva ili tri. Ali je opet to nagadjanje. Mozda je proliv i od prevelikog broja parazita u njoj. To je sve mozda.

Mozemo samo da nagadjamo. Najbolje da zoves veta. Ako ih sam lecis, i to bez analize, onda ti se svodi na nagadjanje i na koriscenje antibiotika sirokog spektra. Tacnije, kombinaciju dva ili tri. Ali je opet to nagadjanje. Mozda je proliv i od prevelikog broja parazita u njoj. To je sve mozda.

Vazi. Zovem ga sutra. Bas bzv, taj dan kada sam je doneo sve okej, sutradan proliv. Cucu sta kaze doktor. Hvala!!

Možda je i od promene hrane. Recimo kod tebe dobila koncentrovani deo obroka a tamo nije to ni videla. Pa se najela i eto proliva.

Bio veterinar. Promena hrane je u pitanju. Ocistio je od parazita i nadam se da ce sada biti sve okej. Lepa siljezica. Hvala ti puno!

Pozdrav ljudi.
Jedno pitanje......
Imam problem sa jaganjcima, tačnije skoro avaki dan nađem po jedno mrtvo. Ne vidim znake bolesti, samo ga nađem uginulo sa penom na ustima.
Jaganjci su 10-15 kg telesne mase, romanovski.
Dolazio je veterinar ali nikakve vajde od toga.
Zna neko šta bi to moglo biti u pitanju?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Колико дана су стари и шта су добијали од превентиве, они и овце?

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Jaganjci su stari od 1 do 1,5 meseca. Ja sam jaganjcima davao selen i neke vitamine posle jagnjenja. Veterinar šta je davao nemam pojma, neke antibiotike predpostavljam, pre nedelju dana i ta jagnjad su prva uginula, reče mi upala pluća.
Ovcama je davao invermektin pre nekog vremena i šta još isto nemam pojma.....
I sada gledam jedno od većih samo stoji i kao da teže diše.
Nije veselo kako bi trebalo.
U podne sve bilo ok, ništa nisam primećivao, da bi nakon 2 sata pronašao jedno mrtvo sa penom na ustima.
Juče isto jedno zapenilo i ubrzo uginulo, to sam video mojim očima.

Два најчешешћа узрока могу бити ентеротоксемија или неки вирус. Потребно је вакцинисати овце превентивно. Ентеротоксемија је тровање храном, најчешће свежом зеленом травом, преједу се и бактерије се размножавају, ослобађају неуро токсине. Може помоћи инјекционо енроцин 5% или коливет прашак за воду. Сву јагњад треба третирати.

@foodmood — Жао ми је да чујем да имате такве проблеме. Надам се брзо ће проћи.
Немам неко искуство, но знам како могу изгледати проблеми са јагњићима: врло је мучно и стресно гледати их како пропадају.
Ако је ветеринар дијагностиковао упалу плућа, под условом да је ту дијагнозу поставио тачно, можда је нека зараза, нешто што се преноси са јагњета на јагње па их коси. С друге стране, не би ли требало да у том узрасту, у првих месец-два дана, јагњићи буду заштићени такозваним пасивним имунитетом? Односно опремљени антителима која су преко колострума посисали од мајки?

Немам појма одакле та пена и шта би то могло да значи. Јагњиће може да коси клостридија, то је нека упорна и за јагњиће фатална бактерија. Може да их десектује и ентеротоксемија, итд. И једно и друго могу имати везе са условима смештаја (ако су смештени у влази, у непроветреној просторији, где постоје услови за развој бактерија и плесни итд.), са квалитетом хране (ако се мајке хране лошије, и ако сами јагањци немају на располагању квалитетну храну, или ако могу да једу плесњиво и буђаво сено...) итд. А може у питању бити и сто других ствари.

Ако су окидач за пропадање јагњића услови смештаја и исхране, бојим се да не постоји нешто што може одједном да поправи ситуацију. Хоћу да кажем да тај рђави тренд може и да се настави у таквом случају. Решење се налази у добром планирању и организацији смештаја и исхране. Сви знамо како би било супер шталу опремити фул и храну припремити топ, али наравно није лако све то спровести. Ово кажем јер и сам имам сто проблема које не успевам да решим, и не желим да се правим паметан.

Ако овце нису вакцинисане, можда не би било лоше да их вакцинишете и ревакцинишете. И вакцинацију можете понављати сваке године, на пример пре него што се овце сјагње, а неки понављају и два пута годишње... Ово кажем зато што у поруци изнад нисте поменули вакцинисање. И јагњиће можете вакцинисати мислим већ у узрасту од два или три месеца, знаће ветеринар. Вакцинација може много да помогне, посебно у погледу тих неких општих и познатијих болести. Па и ми смо вакцинисани, да нисмо косиле би нас богиње и тако неке болештије на које смо заборавили. Исто важи и за овце, додуше претпостављам да је нешто другачији спектар болести.

Са срећом! Трагедија је то са јагњићима, али не клоните духом. Ко је одустао после неуспеха, није ни могао да успе у нечему.

Два најчешешћа узрока могу бити ентеротоксемија или неки вирус. Потребно је вакцинисати овце превентивно. Ентеротоксемија је тровање храном, најчешће свежом зеленом травом, преједу се и бактерије се размножавају, ослобађају неуро токсине. Може помоћи инјекционо енроцин 5% или коливет прашак за воду. Сву јагњад треба третирати.

Хвала @Sapatnik — не видех поруку док сам куцао своју, а ево конкретног предлога, шта може бити од помоћи када је ентеротоксемија у питању. Ето и мене сво ово исто занима.

Једној мојој овци надуте су десни, као да су у питању неки отоци и са десне и са леве стране горње вилице. Ноздрве су јој наоко ОК; у устима нисам приметио никакву аномалију. То су заправо као три велика гнојна плика, један велики са леве стране гоње вилице, и два мања са десне стране горње вилице.
Немам појма одакле јој то. Прегледао сам остале овце, њушке су им ОК.

Овце нису метиљаве, нису гушаве, све су вакцинисане и ревакцинисане полиовином, у октобру су добиле клозан и ивермектин, пре 20ак дана сам им свима дао албендазол, не би требало да имају паразита, но та о којој причам ми је скроз чудна, већ јој се њушка деформише.
Нема пролив, нема температуру (38,5 целзијуса, тазе мерено), једе, пије, прежива, балега, наоко све нормално.

Боцнуо сам стерилном иглом најмањи плик, овца се буни, боли је; то место које сам боцнуо крвари, гноја нема, пробао сам мало да притиснем не бих ли исцедио нешто али ничега нема осим крви. Напрскао сам све оним плавим спрејем и размишљам шта даље да радим. Иначе једе и пије нормално, једино се мање дере него иначе, нешто се ућутала. То је једна врло грлата овца која како ме види блеји као шашава и прави ларму (тражи храну), а сада је необично мирна. Није сјагњена, стара је годину и по дана.

Зваћу ветеринара свакако, него ме занима да ли вам је позната ситуација, има ли ко сличних искустава, и шта би то могло бити?

Enrocin inekcije im dajem kada primetim da imaju proliv, i to rešava stvar. Kid ovih što uginu ne primećujem proliv....

Nazad
Vrh