Bolesti na šampinjonima

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.244
Lokacija
Apatin
Ovo je jedna tema koja kako stvari stoje će biti veoma interesantna. Kako ima dosta nezaposlenih realno je očekivati da će neki od njih probati da se bave proizvodnjom šampinjona.

Da bi se moglo na jednom mestu pisati o potencijalnim problemima otvaram ovu temu i nabrojaću neke od bolesti koje se javljaju pri gajenju šampinjona. Kako se na ostalim sajtovima koji pišu o ovoj temi uglavnom sve svodi na Copy/Paste, a isto je i u novinama koje takođe samo iskopiraju ono što nađu na Internetu neophodno je da se o ovom važnom delu gajenja šampinjona progovori iz prakse.


  • Mycogone perniciosa
Ova bolest se navodi kao najčešća bolest. Do zaraze dolaze kad su šampinjoni mladi i nakon toga se pojavljuju deformacije na gljivi. Ova bolest je poznata i pod nazivom vlažna trulež ili meka trulež. Na deformacijama na gljivama se pojavljuje prekrivenost sporama, a nakon nekog vremena boja šampinjona smeđa sa istovremenim širenjem neprijatnog mirisa. U principu ova bolest šampinjona ne voli temperaturu preko 55 stepeni i smeta joj bazna kiselost.

wet_bubble_disease_mycogone_perniciosa_fungal_damage_to_commercially_grown_edible_mushrooms_BF19.jpg


  • Cladobotryum dendroides
Paučinasta plesan se veoma brzo može proširiti pošto joj odgovaraju uslovi isti kao i za uzgoj šampinjona. Pačinasta plesan je karakteristična pošto pečurke dobijaju ružičaste mrlje koje se polako pretvaraju u smeđe. Oko pečuraka se formiraju slojevi spora koji deluju poput paučine.

cobweb_disease_cladobotryum_dendroides_filaments_developing_on_edible_mushrooms_BF1917.jpg


  • Verticillium fungicola
Ova bolest je poznata pod nazivom suva trulež. Ovo je specifično oboljenje, prepoznaje se po smeđim flekama nepravilnog oblika koje se pojavljuju po šampinjonima. Za suvu trulež kod šampinjona je takođe karakteristično to što se pojavljuje kada je temperatura viša od 25 stepeni..

early_symptom_of_dry_bubble_disease_verticillium_fungicola_on_a_commercially_grown_mushroom_BF19.jpg

Pored gore nabrojanih moram da spomenem i bakteriska oboljenja koja najčešće prozrokuju Pseudomonas vrste, od kojih su najznačajnije:

• Pseudomonas agarici - prouzrokuje obezbojavanje pečuraka
• Pseudomonas reactans - prouzrokuje promenu boje neposredno posle branja
• Pseudomonas tolaasi - pruzrokuje produkciju enteroćelijskog toksina koji dovodi do tamnjenja pečuraka.

U osnovi kao mere za ove bolesti se spominju redovne preventivne aktivnosti, koje će sprečiti da već zaražen materiajl dospe u pogon za proizvodnju šampinjona. U slučaju da se pojavi zaraza, mesto koje je zaraženo se može probati izolovati i neutralisati tako što će se pokriti sa papirom koji je pre toganamošen etanolom. Jedna od mera je posipanje sporne površine sa krečom u prahu.

Sve informacije ovde iznesene su okvirne, slike su takođe stavljene samo radi neke okvirne ilustracije. Bilo bi od velike koristi, ukoliko bi ste sami dodali neke slike ili izneli svoja iskustva ovde sa ostalim članovima.
 
Vrh