Bolesti i lečenje krava

Kako resiti problem sa lisajevima na kravi i junici , ima ih oko ociju i , stomaku i karlici kod junice i kravi na stomaku.

Ja sam problem resio sa neostomosanom. Kad sam upitao jednog velikog farmera iz Banata, cime on to resava odgovorio mi je da to zimi vetar donese, a leti sunce odnese I da je bacanje para kupovina raznih lekova.E sad da li je posao zavrsio neostomosan ili sunce ne znam, posto je bilo prolece kad su se lisajevi javili.

Evo mene opet sa novim problemom.Krav oteljena pre dve nedelje,muze se vitexovom najobicnijom muzilicom,od pre par dana smo primetili da na cedilu ostaje zgrusano mleko,posle muze izmuzemo i rucno i tu bude jos cepova,i to u dve sise.Krava jede,normalno se ponasa,ne pokazuje da je boli vime na dodir.Sta mi je ciniti?

Koja je procedura za lecenje subklinicki akutni mastitis-a?

Ja sam jutros primetio iz jedne sise mali u
grusak mleka i na cedilu neznatan broj istog. Jel moze biti da je to problem do muzilice, da ne izmuza tu sisu do kraja? Krava je stara 6 godina, ja sam je pre par dana kupio, pa me bas sada to zabrinjava.

I da, merio sam ph mleka sa lakmus papirom, on pokasuje kiselost oko 6, ako je to bitno...

Poslednja izmena:
Kakvo je mleko da li promenjeno i kad ugrusak se pojavio na pocetku muze ili na izmuzavanju ..... Ja cim primetim ugrusaka ako krava reaguje antibiotike 3 dana i izmuzati dobro i resi se .... Lakmus papir gde si ima da se nabavi ?

Mleko je nepromenjeno za sada, a ugrusak se pojavio na kraju muze. Da budem skroz iskren, znaci nikada nisam imao dodira sa muzilicama niti sa mlecnim govedarstvom, pokusavam ovako sam, da sve pohvatam i da sto vise ispravno postupam, mislim, ne znam da li i na muzilici ima raspored casa kako se stavljaju, mleko je iskljucivo za sopstvene potrebe, pa cu, samo da se malo sa vrememenom organizujem, pisati i o proizvodnji sira, jogurta, ono sto sam do sada uspeo da napravim.
Da li je to mleko ispravno ukoliko se termicki obradi? Moze li se tretman zaobici antibioticima ili su oni u ovom slucaju neophodni?

Kako da znam da muzilica ispravno radi, i da li je potrebno izmuzavanje posle muzilice? Koliko sme da radi okacena muzilica na kravi bez nekih posledica?

Kako mislis cim primetis ako krava reaguje? Na sta reaguje? Na bol ili reaguje na antibiotike?

Da ne bude reklama, lakmus papir na limundu-kupindu ima da se kupi, ja mislim da sa postarinom izadje do 200 din 80 komada.

Prvestveno je trebalo bi uraditi antibiogram , ali u tvom slucaju posto jedan ugrusak na kraju verovatno je krava zadrzala pa zato ugrusak verovtano promena sredine i niz faktora . Moze se koristiti nakon termicle obrade mleko . Mislio sam na bol ako krava zadrzava mleko uz jos pojava vise cepova tokom muze . Prati situaciju i masiraj vime tokom muze mozda prodje i bez i kakavog davanja antibiotika .

- - - - - - - - - -

@milan992
Možete li malo pojasniti oko lakmus papira,o čemu se tu radi?

Hteo sam da proverim da li lakmus moze ukaze na mastiits , ne znam o tome pa da uporedim da li se menja kiselost mleka ?

Vecers posle muze takodje, kada sam skinuo muzilicu, na toj jednoj sisi je ostao da visi ugrusak, posle toga sam rucno izmuzavao,ta sisa je bila naduvana i na pocetku je "bacala" jos par ugrusaka, dok par minut kasnije je mleko bilo cisto bez ikakvih ugrusak i uz laganu masazu vimena sam izmuzao do stadijuma da je sisa bila kao i ostale... izmuzavao sam je u crnu kantu... Inace danas joj je sedam dana kako je kod mene, dobija i malo kvalitetnije obroke, ali opet samo je jedna sisa u pitanju. Kako najbolje da proverim da li je ta casa od muzilice ispravna? Moze li se bilo kako okaciti muzilica na vime?

Proveri i muzilicu,tj.sisne gume,kod nas je na toj jednoj vukla fals vazduh i nije dobro izmuzala,rucno izmuzanje i masiranje tokom muze je pomoglo,sad vise nema cepova,ali i dalje izmuzamo posle muze.

Savo, jel ste vi to bez injektora resili problem? Jutros posle muze stanje mnogo bolje nego sinoc, mada mi sve smrdi na muzilicu. Jutros uz lagano masirnje, nije ostao ugrusak da visi na toj cetvrti, samo koji komad u gazu kada sam procedio, i nisam uspeo puno izmusti rucno. E sada, sta mi je ciniti? Da pratim malo stanje da vidim, ili da resavam to sa injektorima?

Nemoj se igrati sa zdravljem krave ,uzmi injektor na bazi cefalosporina, imaju kratku karencu i resavaj to na vreme.
Ako se zapusti i uozbilji infekcija mogu da se dese mnogo ozbiljnije stvari.

Milane,mozes li jos malo pojasniti pravilnu upotrebu injektora?
Zizak,kazem samo da nema cepova,da li je problem resen to ne mozemo znati jer nismo radili mastitis test.I dalje je dugo muzemo i zatezemo sisne solje prilikom muze da sto bolje izmuze,i jos na kraju rucno izmuzamo.Stanje jeste bolje ali sta bi bilo kad bi prestali da je izmuzamo ne znam.Injekrore nismo koristili.

Sava21@ zhizhak@
Ima objasnjenje koje je postavio clan Vojkanvrelo ,sad ne znam da li je bas u ovoj temi , kad radi sa fizioloskim rastvorom i injektorom i to je odlicna stvar.
Ako vam je to komplikovano evo kako ja radim (hvala Bogu poodavno ne).
-Terapiju uvek idem dvokratno (obicno bude dovoljno),vece i jutro.Posle muze krave izmuzanje preostalog mleka sto nas narod kaze do kapi.
Dezinfekcija vrha sise alkoholom (vidim na ovom snimku da cova to radi maramicama) ubacivanje injektora ste videli ,posle toga ja samo blago izmasiram sisu od vrha prema gore sa dva prsta da bi se sadrzaj sto vise popeo u cetvrt ( a mozda i ne moram).
Sledece jutro isti postupak i mleko iz te cetvrti nije za upotrebu 48h (znaci prekosutra u jutro mozes da ga koristis).
Proizvodjaci injektora se ogradjuju i preporucuju da se mleko uopste ne koristi iz celog vimena, mada prenos antibiotika iz jedne cetvrti u ostale je samo teoretski moguc.
Nosio sam mleko na analizu iz tri nelecene cetvrti i nkad nisu nadjeni antibiotici ni u tragu.
Ali ipak to mleko ostavljam kuci za preradu ne nosim ga u mlekaru.
Pri muzi muzem tri zdrave sise muzilicom ,a cetvrtu izmuzem rucno i mleko odbacim.
Ako sumnjate na muzilicu da ne izmuza jednako probajte pomuzti kravu sa druge strane pa ce se videti.
Kravu koja ima infekciju obavezno ostaviti za muzu na kraju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh