Bolesti i lečenje krava

Ti ne napravi uz antibiogram i test na broj somatskih stanica?

Ne mora biti bakterija ima tu i mikoplazme ,kvasnice itd te pretrage nisu uključene u ono što si ti radio

Kolege,jel imao neko slucaj da mu tele non stop stoji?ja sam kupio dva teleta stara oko ned.dana i samo jednom preko noci leze,po ceo Bozji dan stoje,uz to i jako tesko ustaju,kao da su slabi na zadnjim nogama.Setao sam ih po dvoristu normalno hodaju,cak i trce.sta moze biti uzrok ovome?davao sam vitamine i selen.

Stres Savo stres ,promena mesta , odvajanje od krave jos ako su kod pret. vlasnika bili pusteni ,ne boj se navicice se.

Danas blizanci, ali oboje nažalost uginuli. Prvi je išao na suprotnu stranu i vrat se zalomio skroz, a drugog je izbacila tek nakon četiri sata kasnije.
Nije mogla na noge nakon tog, pa je dobila kalcija i injekciju protiv infekcije. Sad je sve u redu.

mc50g5.jpg

2lkg2n8.jpg

315o3s6.jpg

29zyo01.jpg

Sta da se radi i kod mene je pre dva dana bilo teljenje sa fatalnim ishodom,na pocetku mi je bilo cudno ,plodova voda je bila krvava,tele je islo zadnim polozajem ali smo ga izvukli bez problema krava je bila bas dosta otvorenaizvukli smo zensko tele bey ikakvog znaka zivota,kasnije je krava izbacila posteljicu na prvi pogled sve je u redu.Medjutim uvece je krava odbijala da jede sto sa ja pripisivao da tuguje za teletom,ujutru je teye ustala uz to se primecivalo da se blago tetura,nazad u kanalu za izdjubrivanje je bilo i krvi,izmerio sam joj temperaturu i nisam mogo da verujem 35 stepeni ,zvao sam veterinara koji je dao dve boce infuzije,kalcijum jos razna cudesa ja sam joj dao Dicidone racunajuci da ce mozda uspeti da zatvori to krvarenje,nisam napisao da sam ujutru uradio pregled materice i na zaprepascenje bila je puna sasirene krvi,krava je izdryala do 14hi nazalost je uginula.

pa al bilo vreme za teljenje el nije?nema to kad podje ono ide.mada da si zvao veterinara uvece mozda bi i nekako zaustavio krvarenje al ko zna.

Teljenje je u terminu,krava nalila vime sve kako treba.Krava je bila otvorena dva coveka su vukla cisto malo da se pomogne,nismo je pocepali,ponavljam plodova voda je bila krvava.posto imam kameru instaliranu u stali pratim kravu kad udje u termin za teljenje,tog jutra sam primetio da se sprema i onda smo je posmatrali,ujutru od 7h do 10h kada je puko vodenjak posto na video nadzoru nisam mogo jasno da raspoznam dali je plodova voda krvava, ja sam pozvao jednog komsiju za svaki slucaj i popili smo kafu jer iz ranijeg iskustva kad pukne vodenjak ne idem odmah malo sacekam,obocno se pojave nogice i ja tek onda krecem,nisam imao mira pa sam otiso u stalu da vidim i zateko sam haos plopova voda krvava bila je na sve strane kao u horor filmu,stavio sam rukavicu uso rukom ,tele je islo zadnjim polozajem bila je toliko otvorena da sam imao utisak da mogu bukvalno sam da ga izvucem,ostalo sam vecpisao da se ne ponavljam.

sta da radim sa jednu junicu oteljena vec 3 meseca .nema pojma da trazi bika dal da sacekam il da busim ???solim ali opet nista

Moja je bila dobila cistu na jajniku.
Pa je vetrinar davao inekcije pa je tek onda tražila.
A nedavno isto slučaj uginuća sam imao baš mi se sve potrfilo muka je to kad ugine nažalost.
Nije nam lako

Milane treba prvo da se pregledaju jajnici pa tek onda da se vidi sta dalje,ja sm skoro imao slucaj sa jednom junicom,nije trazila,uradili smo ultra zvucni pregled i pokazalo se da su jajnici isuvise mali,dao sam joj po 20 kubika multivitamin i promtselen za 7 dana sam ponovio isto i dao joj foligon,nakon 5 dana je usla u estrus i osemenjena je.

Kako resiti problem sa lisajevima na kravi i junici , ima ih oko ociju i , stomaku i karlici kod junice i kravi na stomaku.

Nazad
Vrh