Bolesti i lečenje krava

I jedan i drugi ti imaju dosta male doze aktivne materije.Izbegavaj to da koristis.Ali sada to ovde nije slucaj.Dao si ono sto si mogao.Moze biti i strano telo i to ume da "oduzme noge".Po mome iskustvu najprece ce biti da je do nekog nerva ili misica.Takodje moze biti i do bola u nekom ekstremitetu ili karlicnoj regiji,kao posledica telenja.

I jedan i drugi ti imaju dosta male doze aktivne materije.Izbegavaj to da koristis.Ali sada to ovde nije slucaj.Dao si ono sto si mogao.Moze biti i strano telo i to ume da "oduzme noge".Po mome iskustvu najprece ce biti da je do nekog nerva ili misica.Takodje moze biti i do bola u nekom ekstremitetu ili karlicnoj regiji,kao posledica telenja.

nikad se lakse nije otelila,izvukli ja i cale tele.

Mare jedino da skupis par ljudi i da je dignes,ja kad mi se tako desi dignem je sa utovarvacem za djubre.Jednu sam dizao 15 dana dok posle nije sama ustajala,.

I izvadi takvu kravu pod hitno van štale na neki maki teren. Na betonu su joj šanse minimalne, a potrebno zalaganje maksimalno.

Na mekom terenu (travi, peščanom tlu i još duboko pokrivenom slamom) ima da joj se noge 'zakače' kad se digne, iako je slabija. Na čvrstom tlu joj proklizne i može tm da si povredi mišić ili vezove.

Moze da proba.Ja sam dizao sa flansnim cugom,napravio sam kaise od autokaisa za vezivanje.Nije ni to pomoglo jer je izgubila osecaj na prednjim nogama.Ona ih trza ali tetiva ne drzi nogu ukruceno da bi mogla da stoji.Na klanici nije nista pronadjeno.Nema stranog tela,jetra dobra,nema preloma.
Mare,to je dobro sto se ona kobelja i sto se pomera i sama okrece.To uliva nadu.Mozda te i iznenadi i sama ustane.
Ali da znas da uvek moze da se desi i to da se povredila tokom perioda kada nisi bio u stali i nisi to video.Pomisli kako je coveku kada se usine.Nema pomeranja iz kreveta koliko to boli.Isto to vazi i za kravu.Koja se jos jako slabo krece a daje dosta mleka i jos i tele.

Moze da proba.Ja sam dizao sa flansnim cugom,napravio sam kaise od autokaisa za vezivanje.Nije ni to pomoglo jer je izgubila osecaj na prednjim nogama.Ona ih trza ali tetiva ne drzi nogu ukruceno da bi mogla da stoji.Na klanici nije nista pronadjeno.Nema stranog tela,jetra dobra,nema preloma.
Mare,to je dobro sto se ona kobelja i sto se pomera i sama okrece.To uliva nadu.Mozda te i iznenadi i sama ustane.
Ali da znas da uvek moze da se desi i to da se povredila tokom perioda kada nisi bio u stali i nisi to video.Pomisli kako je coveku kada se usine.Nema pomeranja iz kreveta koliko to boli.Isto to vazi i za kravu.Koja se jos jako slabo krece a daje dosta mleka i jos i tele.
znam ja da se mozda i povredila,ali probacu da je podignem.

- - - - - - - - - -

danas dignem ja moju kravu sa dizalicom,stojala je nekih 5 min,onda napravi jedan korak onako nesigurno,pa posle nekog vremena napravi opet jedan korak i padne,i vise nisam ni pokusavao da je dignem.

Nemoj da je mucis.Ako za par dana skupi snage ona ce ustati ako ne nista.Na silu neces postici nista.A ni stojanje nije presudno,bitno je da je zivahna i da pomera noge.

Sta to znaci jaci veterinar,jel to Svarceneger ili je studirao na Oksfordu ili ima Hristove moci,ne razumem.
Kojom to samo njemu poznatom tehnikom on je otkrio da nema nikakve povrede???
Kad je rekao da je kalcijum zasto nije onda dao to isto pa da je podigne?Trebalo bi da garantuje da ce da je podigne i da ti placas samo ako je podigne a ako daje lekove i ne podigne je onda neka troskove snosi on.
Najbolji savet koji trenutno mozes da dobijes ti je sledeci:
Odes do neke humane laboratorije koja radi uzorke krvi,oni ti daju epruvetu za krv,bez vakutajnera,izvadis krv u spric i preneses u epruvetu.Za 24h dobijas rezultate a trazis Ca,Mg i P.Platis 400-500din i onda si potpuno siguran da li ima deficita ili nema.Nema niko da ti nagadja.Ni mi ovde a ni neko tamo,koji uglavnom misli na pare.I to da uradis odmah.
Dok ti ne stignu rezultati odes do ljudske apoteke i kupis infuzioni set glukozu od 10% i fizioloski rastvor.Takacis za ram glukozu okrenutu naopako i ubodes u jugularnu venu,namestis jacinu protoka na sredinu i budes pored nje dok se boca ne isprazni.To ti je jos par stotina dinara a taj JACI veterinar ce ti uzeti par hiljada i vise za to isto.Vidim da umes da dajes injekcije pa sigurno umes i ovo.
Ako ti je krava toliko dobra jedino sto mozes da uradis za njeno dobro ti upravo ovaj put dogadjaja.
Obavesti sta si uradio.

Pa ajde sacekaj jos nekoliko dana,mozda i nedelju,dok svi ne ispogadjaju,mozda ce neko i da pogodi.
Lepo sam ti rekao,umesto odmah da si vadio krv ti cekas.Sad dok ti izvadis dok odneses i dok dobijes rezultate ti si izgubio jos neki dan i samo se jos vise glibis.Pricao si kako ti je krava bitna a nista bitno nisi uradio kako bi otkrio uzrok problema.

bitna jeste,ali ima ih jos a ako mora na prinudno nek ide,ovaj zadnji veterinar sto je bio dao covek sve zivo ali nista.a koji veterinar garantuje za rad,ja jos nisam cuo za to.svi gledaju samo kroz pare

Nazad
Vrh