Bolesti i lečenje krava

Дај одговоре,не само слику.Да ли смрди,да ли је болно и колико ово траје?

ne smrdi,tvrdoca kao kad pipas meso jedino spolja na neka mesta ima kraste i ne verujem da je bolno ,samo kad pritisnem jace ona podigne nogu kao de se brani muva.

- - - - - - - - - -

da nije mozda papilomatoza goveda.po tome sta sam citao na netu u vezi ovoj bolest ja mislim da to je to

Bilo sta od preparata na bazi Levamizola u obliku injekcija, a od prosle godine na teladima koje kupujem koristim i ivermektin....

Kolege,imam problem krava mi ima tihi estrus i nikako nemogu da ga primetim.pre 50-55dana smo ga kao primetili i osemenili je,posle 21 dana,bila mirna tj kao da nije tražila bika.mi se ponadali biće ok,sačekali i drugih 21 dan opet mirna.pozovem veterinara sa ultra zvukom u nadi da je sigurno steona pa da mi samo potvrdi,ono mucak.Kaže nije steona a po jajnicima kaže tražila pre 4-5 dana baš kad je trebao da bude onaj drugi estrus po osemenjivanju.Dao multivitamine i hormone sačekao 2-4 dana i ništa.i sad ne znam šta da radim???

Moras naci pravog da pregleda jajnike , matericu da kaze kakvo je stanje , mislim od ultrazvuka nema nesto vajde dok rukom ne prepipa .

Ako nije do krave , moze biti do semena i tehnike rada .... Kakvo jeimalateljenje predhodno da li nema neku upalu materice .

Krava ima tihi estrus a ne problem sa jajnicima. Imam jednu kravu u štali i nema razlike između estrusa i ostalih faza polnog ciklusa u ponašanju. Samo se primeti malo više sluzi za vreme estrusa i to tek prilikom rektalnog pregleda. Od juna se nas dvoje vijamo da je uhvatim u estrusu i na kraju su morali hormoni da rade. Nisam neki stručnjak za rektalni pregled, došao prijatelj veterinar pre 2 meseca, pregledao je, jajnici ok, na desnom imala žuto telo, znači bila u esrusu, i već mi se bila smučila, alnajmlečnija krava u štali, što uvek i biva, i lepo je sinhronizujem hormonima, dođe veterinar to je to, dvokratno osemenjavanje i sad je steona, nadam se :)

Ja sam radio tretman, PGF2alfa sam koristio, tj njegov analog. To je tkivni hormon koji vrši luteolizu i prekid progesteronske faze polnog ciklusa, može se koristiti i za inicijaciju teljenja i abortusa iz nekog razloga. Ima određeni postupak, ako ste zainteresovan mogu ti napisati ili ovde ili na pp. Nije komplikovano. Receptal sam koristio samo kod grla kod kojih sumnjam na zakasnelu ovulaciju.

Kolege,imam problem krava mi ima tihi estrus i nikako nemogu da ga primetim.pre 50-55dana smo ga kao primetili i osemenili je,posle 21 dana,bila mirna tj kao da nije tražila bika.mi se ponadali biće ok,sačekali i drugih 21 dan opet mirna.pozovem veterinara sa ultra zvukom u nadi da je sigurno steona pa da mi samo potvrdi,ono mucak.Kaže nije steona a po jajnicima kaže tražila pre 4-5 dana baš kad je trebao da bude onaj drugi estrus po osemenjivanju.Dao multivitamine i hormone sačekao 2-4 dana i ništa.i sad ne znam šta da radim???
sad joj 11 dana poslije prvih hormona ponoviš i treći dan oplodiš a ako se opet ne bude gonila daj joj foligon da joj vratiš jajnike u funkciju

danas mi javio veterinar da jedina solucija mi je da nadjem dekanol i sa njim da mazem.rekao mi da se retko nadje ,vise nije siguran da se proizvodi.sutra planiram da zovem vet. zav subotica da vidim ako se pravi jos.da nije mozda neko od vas video negde de ima da se prodaje taj lek

Dali je moguce da vterinar prilikom osjemenjavanja povrijedi metericu,inace imam problem sa steonoscu krava,kada se osjemeni 2 ili vise puta skoro obavezno kod svake krave se pojavi gnoj sa sluzi ili sam gnoj.Ja sam poceo da sumnjam u strucnost veterinara naznam dali sam upravu.

Verovatno je bio gnoj prisutan i prije, stoga i nije ostala steona.

Malo više gledaj 'dole' kad prolaziš kroz štalu i uvek si uzmi vreme da pogledaš kako izgleda na tlu iza krava kad leže.
Problem je možda kad su krave na mnogo slame i ne primetiš da iz krave izlazi nečista sluz ili gnoj.

Pratim ja to stalno ali je interesantno sto se to desava skoro kod svake krave nakon vise sjemenjena zato neznam sta bi mogo biti uzrok,dli ja u necem grijesim ili veterinr ili je nisto trece.Trenutno mi dvije krave imaju isti problem i obadvije su po dva puta sjemenjene i danas su obe trzile bika po treci put a gnoj se pojavio prije par dana.

Zbog tog gnoja i neostaju steone moraju da se isperu............Jesu li same izbacile posteljicu na prethodnom teljenju?Da li su na pasi sa bikom pa da im on neprenosi neku bolest?

ma može i veterinar da prenosi i to uglavnom kad pregleda spekulumom .a čim se vidi bilo kakav gnoj mora se ili ispirati ili još bolje metrikure i onda si bez brige

Veoma cesto kod krava posle teljenja i ako izbace same posteljice moze ostati neki deo posteljice da zagnoji , i tako da dovede do bazeg oblika upale materice , koja nema siptoma izrazenih zato povadja.

kolege moze li malo pomoci sta uraditi sa ovim slucajem
attachment.php
attachment.php
e sad i ovde pozadi ima mali otok
attachment.php

Nazad
Vrh