Bolesti i lečenje krava

Bio jutros veterinar,rucno izvadio posteljicu (bila puna lopata).Kaze da nije mogao bas sve da povadi ,dao joj antibiotik i ubacio dvije tablete, savjetuje me da prvo vodjenje propustim pa je sledeci put osjemenim.

Steta bas, meni ove godine dve otisle na prinudno klanje i to sve kad se najmanje nada covek ono ga zezne...
Razmisljao sam nesto o osiguranju goveda, pa me zanima ima li neko iskustva kako to ide, posto je po grlu godisnje i da li oni tu stetu sagledaju realno ili to i ne funkcionise bas?

@ Ljuljaci, ja poslednjih par godina osiguravam svu stoku i mirna mi glava.Ima malo cimanja oko papirologije ali opet mnogo je bolja varijanta nego da moliš nakupce.Kod nas deo novca vrati opština, deo refundira država i osiguranje krave te izađe par kutija cigara.

Kolege imam problem, krava koja treba da se teli za 4-5 dana ocas je nagazi krava pored i otkine joj pola jedne sise... Veterinara sam zvao kaze da ako ima manje od dva sata od kad se desilo da moze da se ubaci cevcica a ovako nista, reko mi da mazem jodom samo, sad zna li neko jos nesto a najvise me brine sta ce biti posle teljenja sa tom sisom?

To je baš gadna situacija, zavisi da li je povređen sisni kanal i sfinkter ali generalno jako teško je sačuvati takvu četvrt om mastitisa, curenja mleka, jedna od najgorih stvari koja može da se desi dobroj kravi.

Jako teško, ta četvrt startuje kao normalna ali je povreda sfinktera problem jer će imati konstantan subklinički ili klinički mastitis. Zasušenje je teško jer će verovatno curiti mleko iz sise, jedino uz pomoć cevčice, ali problemi su to. Imali smo jedan sličan slučaj, 10 dana nakon teljenja junica stane prvotelki na sisu, povreda je bila takva da joj se izvod sisnog kanala našao na sred sise a ne na vrhu. Sa tom kravom smo se namučili, u tom momentu grlo koje je najviše obećavalo, ali imala je konstantan mastitis, na kraju se završilo sa gubitkom funkcije te četvrti.

A mislis li da ce moci da ostanu ostale tri cetvrti zdrave da je bar izmuzem, predpostavljam da ce prvih dana kad se oteli biti sto cuda, kad bi se mogla izmusti bar malo valjalo bi a ako ne bude nista morace odmah na klanicu, a krava 6 laktacija spremila se kao nikad do sada cini mi se ali udari maler pa jbg...

Četvrti vimena funkcionišu dosta nezavisno i mastitis u jednoj četvrti može ostati izolovan i kod te naše krave je to bio slučaj. Ali je izgubila funciju te četvrti, tako što smo mi kao zasušili ali četvrt je ostala velika i očigledno bolna. Nakon 20 dana pojavi se fistula na sredini mlečnog ogledala (zadnja leva četvrt je bila) i iscedi se da ne preteram 0,5 kg gnoja... Tako da je baš zeznuto gledati i lečiti takva grla, znaš kakva je krava bila, znaš šta može a ovamo trista čuda... Nama je ta krava služila samo za napajanje teladi.

Ne znam videcemo za koji dan kad se oteli, za sada mi je vazno da sam sanirao tu ranu koliko toliko do teljenja bar da se oteli normalno pa cu posle videti kako krene...

Zašto samo za telad?
Ako je mleko iz ostale tri četvrtine dobro, može se koristit bez ograničenja.
Normalno uz uvažavanje mera koje su vezane na potencijalno lečenje krave sa antibiotikom.

Nazad
Vrh