Bolesti i lečenje krava

Pa sta bi moglo da bude ?

- - - - - - - - - -

veterinar je bio i dao je injekciju

Zoran0230. Koja to injekcija se udara na lopaticama? Mislio si da se otanjila koža, kad se tkivo naduje od injekcije?
Nele93, pa jel joj to nešto smeta? Manje jede? Smanji mleko?

Zarkov mali :) : ne smeta joj nista, sve je normalno, normalno jede, normalno daje mleko, sem kad joj dodirnes to mesto onda kao da oseca bol.

Jel ti krava umaticena i mozes li da ispitas poreklo?
Ako je to sto mislim to je urodjena anomalija i pojedini bikovi su nosioci ,za vise informacija izguglaj "TP genski defekt"....

Kolega milan ima to smisla ali to nije kod njega problem tp genski defekt je problem zarastanja rana znači kod povrede kad počne krvariti to se ne može zaustaviti ali neće samo od sebe početi da krvari kao kod kolegine krave

Citam o tom TP defektu i mogu reci, da cerke od pojedinih bikova sam imao u stali, ali nijedno ocigledno nije bilo homozigotno. Meni se cini da je dosta osabljena koagulacija krvi i da rana zaraste za jedan dan.. a sto se pojave toga tice, vrlo je moguc nedostatak nekog vitamina ili minerala..
Sta mislite kada bi probao da dodaje 10 posto sojine sacme u koncentratu da malo omasni kozu, mozda je suvise kruta.. moje neko razmisljanje..

I ja mislim da je nasledni poremecaj u koalgulaciji u krvi , ali sumnjivo sto samo na kozi on bi trebao i na sluznici da je koalgulaciji ili je neki defekt u krvnim sudovi koze ako vec nema nekih drugih krvarenja .

moguce je da je bilo koja od ovih opcija, uglavnom dolazio mi je vetrinar juce i rekao da je to zbog parazita i dao injekciju protiv parazita.. sada koliko je to tacno i da li je to. Kroz nekoliko dana videcemo da li ima promena, ali u svakom slucaju imacu u vidu ovo sto ste mi vi rekli, samo ne verujem da je nedostatak vitamina K, jer krava jede dosta zelenog hraniva. Ako nije zbog parazita onda je moguce da je mozda nedostatak C vitamina.. no, u svakom slucaju videcu kako ce i sta biti pa cu vas obavestiti ako bude bilo promena.

Imam i ja jedan problem sigurno se neko susreto s time. Krava se otelila prije 2 mjeseca ali nije problem u njoj nego u teletu. Pojavila mu se na pupku gutica otprilike kad je imalo mjesec. Dovedem ja druga koji ide u veterinarsku skolu a radi praksu na velikoj farmi kaze on men to ti je apsces malo je bilo mokrije kaze sacekaj da se nakupi jos gnoja pa onda probij i isperi hidrogenom. Medjutim to se povecavalo i veterinari nalete uzimali krv za mljekaru i kazu da je to stomacna kila. Sta je sad od toga dvoga zensko mi je tele od dobre rase i mislio sam drzat. Neko neku ideju ?

Ako je apces onda je bolno na dodir i prouzrokuje temperaturu kod teleta ,ako je kila mekse je na dodir i manje bolno .
I jedno i drugo umeju da se iskomplikuju i da ne daj Boze dodje do upale trbusne maramice a to se tesko leci...

Znam sta je apces samo sto ja ucim kako je kod ljudi a ovo je na zivotinji a mekano je na dodir i kolko se sjecam moglo se kao nagurati gore. Vjerovatno crijevo izaslo ili nesto drugo. Tele se na dodir nije puno pomijeralo i bjezalo izgleda da mu mesnica ne gine ipak su roditelji ljudi koji to zele rijesiti na sto jednostavniji nacin ali cu im opet predloziti operaciju. ( da je apsces bio vec bi tele i livsalo od toga jer to preko mjesec dana traje). Kako se krece cijena teladi na vagu? Zao mi teleta to je neopisivo jer je od mojih krava. Prosle sedmice otelila mi se druga krava musko al et dobro i ono doslo :) Vama hvala svima na brzim odgovorima

Nazad
Vrh