Bolesti i lečenje krava

Imam problem sa kravom nakon telenja. Cim je u lezecem polozaju iz rodnice joj izadje nesto ko naduvana lopta, strasno je za pogledati, rekao bi covjek izbacice cijelu utrobu napolje.

Krava je ogromna 800kg. trece tele,tesko ustaje i nema apetit znaci sve kad se sabere stanje zabrinjavajuce.Molim iskusne kolege za par savjeta u vezi navedenih problema.

Podigni zadnji deo lezista, tako da kad lezi bude nagnuta napred.
Ne bi joj skodila neka setnja, malo vitamina, minerala, kvalitetnije hrane.

imam problem sa junicom koja se otelila pre mesec dana,vime jos nije stabilizovala jos u vek je vruce tj,upaljneo,mleko ima je normalno nema nikakvih promena,ne vuca se kad se muze jedino kad pocnem da je masiram tad pocinje kao da je boli.molim za neki savet

Moras vise puta masiras sa alkoholnim oblogama i bolje je da mazes vime sa konjskom mast , posto je mleko ok mislim da nije mastitis vec jos da hranu smanji i redovno kravu izmuzaj ili neko vece tele da malo joj vime izlupa pa ce bolje pustati mleko .

Imam problem sa kravom, mnogo je mrsava i daje dosta malo mleka (ispod 10l), nije puno stara i cuvam je od teljenja, nakon prvog teljenja 15l mleka, nakon toga sve manje i sve mrsavija, inace jede normalno, normalno deluje, a sve mrsavija, tretirana protiv parazita par puta, jel ima neko neki savet sta bi mogao da pokusam?

Ma nije u ishrani dugo se bavimo time, gebijev koncentrat koristim i domacu hranu, jede sve sto i ostale a jedino ona problematicna

• Like
Reagovanja: a86
Imam jedno pitanje,imam kravu koja se otelila pre oko 45 dana ,posle telenja otprilike 3 dana legla je i nije ustajala uopste ,a jela je ,pila je a i tele je sisalo ,Pokusvala je stalno da ustane i uspela je na trenutak i ponovo legla i evo vec mesec dana lezi ,i veterinari su ustanovili da joj je noga polomljena. Sada me zanima da li se moze nekako izleciti noga jer stalno pokusava da ustane i vesela je ali je noga boli? Hvala unapred

Prelom (ako je tacna dijagnoza ) leci samo mirovanje , a kod goveda je to tesko izvodljivo da toliko miruje, i od previse lezanja vremenom ce poceti da se stvaraju dekubiti.
Probajte s'vremena na vreme da je prebacite da lezi na drugoj strani...

• Like
Reagovanja: a86
Hvala Milane, da li ima jos neko neko iskustvo ili predlog da mi predlozi da sto brze resim problem ?

Cinim uslugu novom clanu koji jos ne moze da pise u temi,a radi se o nekoj cudnoj pojavi na zivotinji,covek je pisao u temi "predstavi se",pa ne verujem da ce vecina vas stocara primetiti taj post,pa ga evo prenosim u celosti,rizikujuci da krsim neko pravilo foruma

Posto sam nov clan i ne mogu da pisem u temi za stocarstvo i goveda, zamolio bih ovde nekog ko se bavi ovom delatnoscu i ko ima iskustva sa tim da mi pomogne oko jednog problema sa kravom. nesvakidasnji je problem i veoma cudan, trazio sam svuda na netu i nisam mogao da nadjem nigde nesto sto bi pisalo o tome... A radi se o tome da sam skoro kupio kravu, od prilike pre 3 nedelje i na kozi krave su pocele da se pojavljuju male pukotine iz koje tece krv. To traje tako nekoliko dana i onda te pukotine same po sebi nestanu i onda se nakon nekoliko ponovo pojave na drugom delu tela i tako u krug. Ako je neko cuo nesto o tome ili imao iskustva molim za pomoc. Hvala unapred.

Da li ima neka posebna mesta gde se redovno pojavljuju? Da li na sva grla? Koliko traje sve to? Da li imaš koju sliku?
Liči mi na pad imuniteta.. Da li joj daješ premikse? Kakoo je bilo kod prethodnog vlasnika.. Sorry na malo više pitanja, ali će približiti sliku...

Ne, nema posebna mesta, premeste sa sa mesta na mesto.. Ne, samo na jednoj kravi, toj koju sam kupio.. To je pocelo ne znam tacno kad jer se to desavalo i kod prethodnog vlasnika. A kada se pojave pukotine, krvarenje traje jedan dan i onda se sasusi i nakon nakon dva tri dana krene opet. od premiksa je dobijala samo kostenjak.. imam sliku i mogu da je ubacim ovde ili da posaljem tebi ?

Ne, nema posebna mesta, premeste sa sa mesta na mesto.. Ne, samo na jednoj kravi, toj koju sam kupio.. To je pocelo ne znam tacno kad jer se to desavalo i kod prethodnog vlasnika. A kada se pojave pukotine, krvarenje traje jedan dan i onda se sasusi i nakon nakon dva tri dana krene opet. od premiksa je dobijala samo kostenjak.. imam sliku i mogu da je ubacim ovde ili da posaljem tebi ?

- - - - - - - - - -

Ponasa se normalno, s tim sto kad joj dodirnes to mesto, uznemiri se i vrti. Kao da je boli. Evo ubacicu sliku..

- - - - - - - - - -

probao sam ali ne mogu da ubacim sliku, izbacuje mi da nije dozovoljena ta vrsta fajla.. ako imate neku predstavu sta bi moglo biti.. ili da vam posaljem mail-om.

- - - - - - - - - -

fotografija0004.jpg

- - - - - - - - - -

evo uspeo sam da ubacim

- - - - - - - - - -

fotografija0005.jpg

Uh druže, vidim.. Nemam ti ja pojma kako i zašto je ovo... Nadam se da neko ima iskustva sa tim... Da li stavljaš neko sredstvo za zasusivanje rana?? Da li si zvao veterinara???

Da li taj deo gde počne da krvari bude malo otečen i da li se uglavnom nalazi na zadnjim butovima.

ne stavljam nista jer nisu to rane, samo pukotina mala koja se jedva vidi i iz nje curi krv.. zvao sam veterinara ali ni njemu nije poznato sta je.

- - - - - - - - - -

pa nije otecen, ali nalazi se po nekad na jednom zadnje butu, pa na drugom, pa kod lopatica, menja mesta uvek.

Nazad
Vrh