Bolesti i lečenje krava

Misliš mikotoksini?

Zasušila se sama da bi zaštitila tele. Jel sigurno ketoza, jel su korištene trakice?

Mikrotoksini

- - - - - - - - - -

Na njih se najmanje obraca paznja a prave najvecu stetu.Verovatno jede a neustaje i nos joj je hladan i sve vise propada jer se truje..................
Čekao sam da kaže neko drugi jel kad ja to spomenem odma misle ovaj lupa a to je prvo što sam pomislio kad je rekao kako izgleda.Ja sam na moju nesreću izgubio 5 krava u 2 mjeseca uglavnom poslije telenja dok nismo skopčali šta je i tek 6 smo teškom mukom spasli .minazel sam u ovoj fazi ne može pomoći mora se uporedo ići na detoksikaciju sa velikom količinom infuzije (3 flaše ujutru tri navečer pola fiziološke pola glukoze)najmanje tri dana i onda naglo počinje da se okreće situacija.kod mene je fuzarijum unpšenici napravio sranje .minazel na svojoj stranici ima pokazano dosta primjera u kojoj sam prepoznao simptome koji su bili kod mojih krava.A što se tiče veterinara rijetko koji ima iskustva sa tim i ne znaju šta da rade.

Kakav test na ketozu - to ovde niko nije cuo za to .
Minazel - Koristiosam minazel i toksifiks neizmenicno 1% u koncentratu , zadnjih kedno mesec dana ga nisam kupovao
Ishrana - Koncentrovana 45kg kukuruza , 45kg tritikala , 10 kg jecma , 20 kg suncekretova sacma , 1,5kg dkf 1kg kostavit sa selenom i 1 premiks nutriplus. Zadnjih 2 meseca suncokretova sacma je zamenjena sa 15 kg stocnog graska. To grlo je dobijalo 5 kg koncentrata po obroku ( 5 i vise al ispod 5 nije nikad)
Kabasta - sa kabastom hranom postoji problem , moja grla slabo jedu kabastu hranu u zadnje vreme , narocito otkad sam izbacio suvi rezanac ( koji naravno natapamo) vremenom su smanjivale do te mere da nisu pojele ni celu balu po obroku - a supruga me nije obavestila o tome , sad sam ih povratio ( otkad je ova pala) na 4 bale dnevno , dajem po jednu balu ciste deteline na svakih 6 sati i poprskam sa vodom i so da bi pojele.
Kravaa je holstajn i otkad smo je kupili ona je mrsava ( i odlika rase) pred teljenje je dovedem do tacke da nemozes da prepoznas gde su joj rebra i malo jace a u zasusivanju se primecuju i do 4-5 rebra , uglavnom je u kondiciji da joj se naziru po 3 rebra , i ima uzan grudni kos , nema skembe i izrazito visoko i dugacko grlo .

Da moram ponoviti - uradilismo korekciju zuba jer je ovo grlo oduvek slabo jela detelinu-seno itd

kolega da ne lupaš pare bez veze odeš u apoteku ljudsku i kupiš keto test uvrebaš kad piša i znaš jel ima ketozu ili ne i onda ćeš imati i za ubuduće kad god je sumnjiva turiš karticu i znaš stanje.reci mi da li je jela koncentrat stalno?

- - - - - - - - - -

i da li ti je sijeno pljesnivo kad moraš da soliš

kolega da ne lupaš pare bez veze odeš u apoteku ljudsku i kupiš keto test uvrebaš kad piša i znaš jel ima ketozu ili ne i onda ćeš imati i za ubuduće kad god je sumnjiva turiš karticu i znaš stanje.reci mi da li je jela koncentrat stalno?

- - - - - - - - - -

i da li ti je sijeno pljesnivo kad moraš da soliš
Pankin
Najbolje ako ima gde nadje reagens za keto test , nisam znao da ima test tracica ima u ljudskim apotekama , jer u veterinarskim ne verujem da moze se naci . Koliko su odprilike tracice ?

zavisi koliko pakovanje nađe ali kod mene ima keto diastic od bayera sadrži 80 komada trakica i košta oko 8 eura

Ako ga tamo ima sutra ga kupujem , znaci zovese bas keto test.
Seno mi nije plesnjivo , svo seno mi je dobro iz 1 kosenja ove godine je detelina sa dosta trave , a 2 i 3 mije ok , imam jos i grahoricu i ovas sa malo grahorice

Ja ih koristim već godinama.I na bočici lepo imaš boje koje uporediš sa uzorkom u znaćeš u kom procentu je zahvatila.Tu ti ne treba veterinar.
Da li imate BUM tonik u vet.apotekama.O tome sam već pisao da ne bih bio dosadan.

Imamo nesto slicno , al ova nejede , sacujoj malo nakositi deteline zelene , i u jednom potoku da naberem desetak korenja kukuruza koji je u mlecnom zrenju pa da vidim do sedam sati . Veterinar joj dade glukozu , kalijum , vitamine i amino kiseline ........ dobija na snazi pa cemo videti

ne mora jesti sa bum tonikom ili još bolje glicerinom je zalij iz flaše i obavezno kompleks b vitamina

imam problem sa kravom, otelila se pre 5 dana i sad ne moze na zadnje noge, jede i preziva ali ne ustaje nikako, jel imao neko slicno iskustvo?

Lekso, ne valja ni previse kalcijuma, hoce da se talozi u srcu i dodje do zaceplenja, ja sam ttako izgubio kravu.... Znaci oprezno... I u buduce dodavaj DKF u koncentratu....

Imam kravu simentalku u 8. mesecu steonosti, ima bas veliki stomak kao da nosi dvojke ali zadnjih dana sve teze ustaje. Zanima me sta bih mogao da je dam od vitamina posto sigurno je crpe teoci. Plasim se posto je ujak tako izgubio kravu mesec dana pred teljenje, pocela sve teze da ustaje i dodje veterinar da je infuziju i kalcijum i treci dan ugine.
Hvala unapred

Setnja kondicija, sto vise to bolje, ja sam se zeznuo pa sam 2009 izgubio grlo,i od tada na pasu idu od 7 meseca pa dok ne napune 9... ove godine tj ovu jesen nisam ali videcemo sta ce biti... SVe belezim i pisem, potrebno je maksimalno obracati paznju na ponasanje grla, od 6 meseca pa do oteljenja,bar sam ja tako stekao utisak
Sta je ovo sve sto napisem nece da se posalje sada sam nekoliko desetina puta pritisnuo ''posalji brzi odgovor'' Ubice me moderatori kada vide ponavljanje teksta :osmeh:

Nazad
Vrh